Am deschis acest topic pentru ca noi să scriem aici tot ce se cunoaște despre cobalt.
Eu am început să cercetez acest element după ce mi s-a recomandat într-un magazin din centru Chișinăului un stimulator de matcă ce conținea practic doar cobalt și glucoză. Pentru prima dată am zâmbit, mi-am făcut impresii greșite și am zis frumos: la revedere. Peste o lună și ceva din nou am intrat (de data aceasta doar pentru stimulator) și am rugat vânzătoarea să-mi zică care este cel mai bun stimulator. Ea mi-a zis că cela pe care î-l țin în mână. Și eu așa credeam până atunci dar am întrebat-o din nou: dar unde e acel stimulator cu acel element ce mi l-ați recomandat când am fost ultima dată aici? Ea mi-a zis că s-a terminat stocul. După comportamentul ei am înțeles că ceva ascunde. Am rămas intrigat și i-am zis că trebuia să dau un sunet înainte să vin la magazin căci văd că în zadar am venit. Am întrebat-o când o să mai fie în vânzare stimulator cu cobalt? Ea a zis că peste o zi și atunci eu am zis că vin peste o zi. Vânzătoare văzând că nu procur din stimulatoarele de pe raft îmi zice: da cât îți trebuie? hai că acuși întreb stăpâna dacă i-a mai rămas ceva. Și deci cam cu așa greu a nimerit la mine, apoi și la albinele mele cobaltul. Am venit acasă și m-am uitat prin internet în diverse limbi ce se scrie despre cobalt și beneficiile lui în apicultură și am fost plăcut uimit să constat că de el se cunoaște de foarte mult timp și că aduce mari beneficii în apicultură și respectiv în buzunar. În special celor ce se ocupă de creșterea mătcilor. Sunt multiple experimente ce dovedesc că cobaltul poate aduce beneficii frumoase în apicultură dacă v-a fi administrat în măsura cuvenită și la timpul cuvenit. Eu am citit că anume 4 mg de cobalt la litru de sirop (sau apă) aduce cele mai mari rezultate. Dacă se administrează mai puțin sau mai mult la fel aduce beneficii dar deja nu așa de mari. Deci eu am administrat 4 mg de cobalt la litru de sirop. Revin mai târziu cu alte informații de folos. Vă rog să scrieți cine și ce informație cunoaște/găsește.
Multă sănătate vouă și albinelor ce le creșteți!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cobalt