Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cobalt-ul (Co) este unul din secretele de bază

Mesajde Alexandru.Chisinau » 06 Apr 2014, 02:00

Vă salut.
Am deschis acest topic pentru ca noi să scriem aici tot ce se cunoaște despre cobalt.
Eu am început să cercetez acest element după ce mi s-a recomandat într-un magazin din centru Chișinăului un stimulator de matcă ce conținea practic doar cobalt și glucoză. Pentru prima dată am zâmbit, mi-am făcut impresii greșite și am zis frumos: la revedere. Peste o lună și ceva din nou am intrat (de data aceasta doar pentru stimulator) și am rugat vânzătoarea să-mi zică care este cel mai bun stimulator. Ea mi-a zis că cela pe care î-l țin în mână. Și eu așa credeam până atunci dar am întrebat-o din nou: dar unde e acel stimulator cu acel element ce mi l-ați recomandat când am fost ultima dată aici? Ea mi-a zis că s-a terminat stocul. După comportamentul ei am înțeles că ceva ascunde. Am rămas intrigat și i-am zis că trebuia să dau un sunet înainte să vin la magazin căci văd că în zadar am venit. Am întrebat-o când o să mai fie în vânzare stimulator cu cobalt? Ea a zis că peste o zi și atunci eu am zis că vin peste o zi. Vânzătoare văzând că nu procur din stimulatoarele de pe raft îmi zice: da cât îți trebuie? hai că acuși întreb stăpâna dacă i-a mai rămas ceva. Și deci cam cu așa greu a nimerit la mine, apoi și la albinele mele cobaltul. Am venit acasă și m-am uitat prin internet în diverse limbi ce se scrie despre cobalt și beneficiile lui în apicultură și am fost plăcut uimit să constat că de el se cunoaște de foarte mult timp și că aduce mari beneficii în apicultură și respectiv în buzunar. În special celor ce se ocupă de creșterea mătcilor. Sunt multiple experimente ce dovedesc că cobaltul poate aduce beneficii frumoase în apicultură dacă v-a fi administrat în măsura cuvenită și la timpul cuvenit. Eu am citit că anume 4 mg de cobalt la litru de sirop (sau apă) aduce cele mai mari rezultate. Dacă se administrează mai puțin sau mai mult la fel aduce beneficii dar deja nu așa de mari. Deci eu am administrat 4 mg de cobalt la litru de sirop. Revin mai târziu cu alte informații de folos. Vă rog să scrieți cine și ce informație cunoaște/găsește.

Multă sănătate vouă și albinelor ce le creșteți!

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cobalt

Imagine
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Cobalt-ul (Co) este unul din secretele de bază

Mesajde alin75 » 06 Apr 2014, 08:37

Eu am folosit startovit acum 2 ani. Anul trecut nu am folosit (pe unde am gasit erau ambalate diferit fata de cele folosite anterior, motiv pentru care nu-mi inspirau incredere). Revenind, startovitul are in compozitie: sodium, clor, cobalt şi fosfor. Nu stiu care are ponderea ce-a mai mare, dar conform prospectului acesta exista.
Cert in perioada folosit, cand la mine reginutele inca aveau de lucru, la altii intrasera in CO de mult.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde joohny » 06 Apr 2014, 11:14

Va salut.Eu stiu de clorura de cobalt ca se foloseste in apicultura.Se foloseste in sirop 24 mg/l sirop 1/1.Clorura de cobalt stimuleaza secretia laptisorului albinelor doici.Se administreaza 300-500 ml in tot cursul cresterii larvelor viitoarelor matci.La un adaos de 8 ml clorura de cobalt/1l sirop mareste cu 19 % elipsele de puiet mai ales la familiile crescatoare de matci.In ambele cazuri se adauga 20 % lapte de vaca smintinit/ 1l sirop.Sanatate.
joohny

Mesajde Alexandru.Chisinau » 07 Apr 2014, 11:08

Vă salut,
sunt bucuros să văd că se cunoaște câte ceva despre cobalt și între apicultorii români.
Deci cobalt-ul a fost folosit mai mult în fosta Uniune Sovetică și se folosește până azi în mare parte de fostele Rep. Sovetice. Cine cunoaște rusa poate să scrie în căutătoare: пчеловодство, кобальт și se vor deschide ușile spre multele secrete cu privire la administrarea cobalt-ului în apicultură. Apropo, mai sunt și translatoare online care vă vin în ajutor.
Eu cu mare plăcere când găsesc o oră-două libere vă traduc câte ceva informație utilă. Dar acum trebuie să fug să văd cum au luat albinele siropul cu cobalt și să administrez o altă doză de cobalt căci e timpul potrivit acum pentru administrarea cobalt-ului. Apropo, am telefonat apicultor ce se ocupă din generație în generație cu apicultura și ei mi-au confirmat eficiența cobalt-ului în apicultură. Acum unii din prietenii mei (împreună cu mine) caută cobalt la kilogram căci trebuie să fie mai ieftin.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru

P.S. priviți ce administrez la moment, în Romania nu cred că se găsește dar în Ucraina găsiți cred cele mai multe preparate cu cobalt http://agronovator.ua/gds/gr_339/pchelo ... d9009.html
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde paul » 07 Apr 2014, 12:19

Alexandru.Chisinau scrie:
P.S. priviți ce administrez la moment, în Romania nu cred că se găsește dar în Ucraina găsiți cred cele mai multe preparate cu cobalt http://agronovator.ua/gds/gr_339/pchelo ... d9009.html

Alexandre, zi-i cum se numeste produsul in ... romaneste, sau moldovineste (cum preferi) ! :P Si eventual, ce contine ? Si ... ce ii, turta, serbet, sirop ? Si ... cat costa (in grivne sau ...lei romanesti)? Si ... daca stii din Cernauti de unde poate fi procurat ? Cam multi de ... si, dar te descurci tu ! :P
LE ... asigur eu traducerea din moldovineste in romaneste ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde catalin_valenii » 07 Apr 2014, 23:16

Joohny interesant ce spui de cobalt si am o intrebare: ai folosit sau folosesti asa ceva? Sau folosesti produse ce au in componenta clorura de cobalt?
Se gaseste pe piata ca atare ?
catalin_valenii

Mesajde Alexandru.Chisinau » 08 Apr 2014, 02:06

Paul, vă salut!

Mai întâi de toate eu menționez că vorbesc limba română și aici punem punct căci de altfel ne abatem de la subiect. Produsul se numește Pcelodar (de la pcela = albină și dar = dar). Dar la noi în magazinele apicole(sau cel puțin în cel din centrul orașului Chișinău) nu se duce cont de denumirea produsului ci simplu întrebăm: cobalt aveți în vânzare? În acest pachețel pe care l-ați văzut în imagine mai este un pachețel mic în care se conține cobalt-ul de culoarea rozov întunecat după cum vedeți mai sus o poză.
Un pachețel de cobalt costă 25 de lei moldovenești, ceea ce ar fi echivalent cu 6.15 lei românești după cursul actual http://ro.coinmill.com/MDL_RON.html#MDL=25
Pe linkul de mai sus (la un magazin apicol online din Ucraina) vedeți la preț că scrie 18 grivne, ceea ce este echivalent cu 6.04 lei românești după cursul monetar actual http://ro.coinmill.com/RON_UAH.html#UAH=18

De Cernăuți nu pot să vă spun prea multe. Am găsit aici un link cu adresele de magazine apicole din Cernăuți, poate cuiva îi prinde bine, acolo ar trebui să fie cobalt în vânzare dar eu nu am de unde să fiu sigur de asta. http://www.apispb.ru/ukraina/

магазины пчеловодства в Черновцах (magazinele de apicultură în Cernăuți)

Магазин пчеловодства: 58019, г. Черновцы, ул. Главная, 31. (Magazin de apicultură: 58019, or. Cernăuți, str. Glavnaia 31)

Черновецкий областной совет пчеловодов: 58000, г. Черновцы, ул. Школьная, 25.
Тел.: +38-0372-52-49-29. (Magazin de apicultură: 58000, or. Cernăuți, str. Școlinaia 25, Tel: +38-0372-52-49-29)

Магазин для пчеловодов: 58018, г. Черновцы, ул. Ивасюка. (Magazin de apicultură: 58018, or. Cernăuți, str. Ivasiuca)

Пчеловодство магазин: 58018, г. Черновцы, Калиновский рынок (возле овощных прилавков). (Magazin de apicultură: 58018, or. Cernăuți, la piața Calinovschii, lângă mesele de legume.

Nu știu cine va face drum în Ucraina pentru a procura cobalt, dar poate cineva simplu are drum în colo la rude sau cu alte ocazii și ar putea procura în cantități admisibile pentru trecerile vamale.

Cel mai bine ar fi (pentru cine dorește) să găsiți în Romania un loc unde se poate procura cobal-tul la kg și să procurați cu mai mulți apicultori cobalt la preț angro.

O farmacistă ne-a dat o adresă unde am putea procura clorură de cobalt în Chișinău dar urmează să aflăm dacă se vinde la kg clorură de cobalt de care avem noi nevoie (căci am înțeles că cobaltul tot face parte din nu știu ce categorii) și prețul.
Deci întrebați la farmaciști, poate vă oferă ceva informație utilă.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Alexandru.Chisinau

Mesajde Alexandru.Chisinau » 10 Apr 2014, 02:02

Vă salut!

Iată puțină desecretizare a administrării clorurii de cobalt în creșterea albinelor:

Folosirea clorurii de cobalt ca stimulator pentru creșterea puietului

Utilizarea stimulatoarelor de creștere în apicultura poate avea o importanță semnificativă în mărirea productivității albinelor. Prezintă interes cercetările ( V.I. Burtov, 1957; W. B r o c k e r, 1959; V.G. Goloskokov, 1962 ) ce studiază efectele microelementelor la albine și la familiile de albine în totalitate.
În Institutul de Știință și Cercetare a apiculturii timp de ani la rând au studiat efectul microelementului de cobalt la albine.

Lucrările au fost realizate din 1962, în laboratoare și în stupina experimentală a Institutului. Rezultatele obținute le verificau în experimentele de control pe stupinele de colhoz (formă de cooperativă agricolă de producție în fosta URSS) și în fermele de stat (sovhoz).

Grupurile experimentale și de control erau formate de obicei din 10 și mai multe familii de albine. Toate experimentele au fost realizate pe familii de albine locale . Familiile de albine experimentale și familiile din grupul de control au fost ținute în stupi de aceeași construcție în condiții egale de îngrijire și hrănire. Familia de control le hrăneau cu sirop de zahăr, iar pe cele experimentale - sirop de zahăr cu microelementul cobalt . In experimente foloseau clorura de cobalt.

Mâncarea o administrau în absența de cules natural în natură. Hrănitoarele de lemn cu hrană le puneau pe noapte într-o parte a cuibului după diafragmă. Sirop de zahăr era preparat din 1 kg de zahăr la 1 l de apă (1:1).

Cu privire la efectele hrănirilor stimulative judecau după modul dezvoltării familiilor de albine și după productivitatea lor de miere.

În experimentul din anul 1962 stimulările erau administrate la începutul lunii august timp de trei săptămâni, peste o zi se administra câte 200 grame sirop de zahăr pe familie. Rezultatele au aratat că stimulările cu sirop ce conținea cobalt a stimulat semnificativ creșterea puietului și mărirea familiilor de albine ( Tabelul 1 ) .

http://servusin.blogspot.com/2014/04/fo ... lt-ca.html

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Fişiere ataşate
cloride.jpg
clorură de cobalt
cloride.jpg (10.15 KiB) Vizualizat de 21897 ori
Alexandru.Chisinau

Mesajde comi » 11 Apr 2014, 23:10

Se foloseste cu succes in doparea cailor de curse in toata lumea
In Australia in provincial New Wales nivelul de clorura de cobalt nivelul admis este de 200 micrograme pe litrul de singe
La un control inopinant au fost depistati cai de curse cu nivelul 3500 micrograme pe litrul de sange
Deci se pare ca clorura de cobalt este un factor de dopaj
Atentie la controlul anti doping in stupina
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde comi » 11 Apr 2014, 23:21

Clorura de cobalt stimuleaza corpul sa produca multa erythropoietin
Se foloseste in hrana cailor sub forma de pulbere sau injectata
Conform www.smh.com.au
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Apr 2014, 02:50

comi scrie:...clorura de cobalt este un factor de dopaj
Atentie la controlul anti doping in stupina

Da, în ce privește dozajul trebuie să fim foarte și foarte atenți.
Aici e vorba de mg și nici nu de grame. Dacă 1 gram = 1.000 mg, și la un litru de sirop se recomandă (în experimentul sovietic) 4 mg de clorură de cobalt, vă imaginați cât de dificil e să calculezi așa o cantitate de mică?
Cel mai sigur ar fi de procurat de la un producător serios stimulator ce conține cobalt în doze calculate bine.
La acest subiect este încă mult de discutat/cercetat. Ceea cu ce eu și mă ocup în timpul liber.

Apropo, pe parcursul cercetării și experimentării (folosirii) clorurii de cobalt am dat de o încurcătură cu preparatul rusesc: Pcelodar. Se pare că ei vând în pachete un supra dozaj de clorură de cobalt (Co) ceea ce duce la infertilitatea mătcii sau chiar poate duce la moartea albinei în parte sau în totalitate. Link-ul la acest stimulator l-am mai pus mai sus: http://agronovator.ua/gds/gr_339/pchelo ... d9009.html
Imagine
Aceștia din Chișinău ce vând acest preparat mi-au zis cu vocea tremurând că nu știu doza de clorură de cobalt (Co) dintr-un pachet, am telefonat în Rusia la producător și am aflat că un pachet conține aproximativ un gram și se recomandă în mediu la 15-20 familii, ceea ce ar însemna că la o familie revine 66 sau în cel mai bun caz 50 de mg. Și dacă se recomandă 4 mg la litru de sirop ( aproximativ la 2 familii) atunci rezultă un supradozaj la administrarea a 50 mg de Co la 1 familie de albine.
Să fim prudenți.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Alexandru.Chisinau

Mesajde Calin1987 » 17 Apr 2014, 14:05

Stie cineva de unde se poate procura aceasta clorura de cobalt? Eu am fost pe la farmacii, dar nu au si nici nu au auzit de asa ceva....
Calin1987

Mesajde danman » 27 Iun 2014, 23:12

Chimopar Bucuresti - cel care vinde la preturi normale si acid formic sau acid oxalic are si clorura de cobalt la kg. Pacat ca n-au si amitraz - ar fi avut un pret decent. Din cate stiu nu vinde persoanelor fizice, trebuie luat pe firma. http://www.chimopar.com/produs/54/cloru ... lt-pa.html
danman

Mesajde danman » 27 Iun 2014, 23:54

Ar mai fi si aici in Ucraina (pt ca tot intreba cineva de Chisinau) http://pchela.all.biz/ro/clorura-de-cobalt-g2139099
danman

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA