nae scrie:In postarea mea ma intrebam daca e bine sa folosim doua turte concomitent , glucidica si glucoproteica ,sa nu incarci rectul ,gratuit, albinei care n-are nevoie de proteina , cea care are nevoie ori are pastura ori ia ''castravetele murat'', sa citez din clasici .
BUNKA scrie:Clar ca trebuie sa aiba acces si la o turta glucidica fara proteina...daca in lipsa de hrana in rame oferi ceva cu continut proteic obligi albina sa manance aia desi poate in momentul ala nu s-a declansat cresterea de puiet...oricum cea proteica e ignorata pana la inceperea ouatului..asta se poate constata in experimente!
nae scrie:In postarea mea ma intrebam daca e bine sa folosim doua turte concomitent , glucidica si glucoproteica.
un OM scrie:Varianta mai buna nu ar fi turta proteica in august-septembrie?
nae scrie: sa nu incarci rectul ,gratuit, albinei care n-are nevoie de proteina
catalin.profiri scrie:Cand introduceti oul in compozitia turtei proteice cum il dati ?
Fiert/crud
Intreg / doar galbenus ?
nae scrie: … Care sa fie diferenta dintre un polen ''acrit'' uman si cel numit pastura alta decat lipsa enzimelor adaugate de albina…
nae scrie: intre api... si miere ce diferenta o fii ca sunt amandoua dulci !?
nae scrie: Albina aduna multe porcarii dulci sau ''rumegus ''proteic /chiar nociv, ce-o salveaza !? Probabil amestecul din celula inainte sa fie pastura este ''echilibrat ''(nu baga intr-o celula polen monofloral sau numai rumegus ), lucru pe care noi nu-l facem in punga , noi urmarim doar procentul de proteina .Aparent fara legatura , nu toti bem cafeaua la fel ...
Daniel Popovici scrie:Pentru cine chiar vrea substituenti ( am scris la paginile 113-115 din carte – mai mult neajunsuri) ar fi de rezolvat problemele :
- lipsa atractantilor (principalul motiv al consumului lent al hranei). Se poate rezolva cu atractant de sinteza – inexistent la noi pe piata sau cu polen (insuficient pentru o viteza consume gala cu a polenului).
Observatie 1 : N-am intalnit inca albine care sa se indoape cu proteina prea multa, indiferent cata ar avea. Sper ca supradoza de atractant sa nu schimbe acest comportament si sa se ajunga astfel la intoxicatie proteica
- Proportia cat mai buna a aminoacizilor. Cumva se poate aduce spre optim sau macar sa nu fie insuficienti, prin combinari de diferite surse. Aceasta ar fi, din cantitatea totala DE PROTEINA :
3% treonina, 4% valina, 1,5% metionina, 4% izoleucina, 4,5% leucina, 1,5% fenilalanina, 1,5% histidina, 3% lizina, 3% arginina, 1% triptofan, luata chiar din cartea cu care ati inceput acest topic - pag 5, amintit de mine la pag 53, preluat si de catre alti autori – cu speranta ca este veridic (nu l-am verificat)
- Lipsa colesterolului. Se rezolva cu galbenus de ou.
- Lipsa vitaminelor si mineralelor. Se dau suplimente cu : Vitamina A, Vitamina D3, Vitamina E, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B5, Vitamina B3, Vitamina B12, Vitamina PP, Vitamina C, Co (IN MOD SPECIAL), K, Ca, NaF, Fe, Cu, Mn, Mg, , Zn, Mo,
- pH optim – se acidifiaza pana la pH in jur de 5. – Cam greu de verificat fara aparatura adecvata.
- Prezenta unor glucide toxice in soia integrala (celuloza, pectene, rafinoza, stachioza) si lapte (lactoza) – se recomanda folosirea de izolate proteice.
Observatie 2 : De verificat longevitatea albinelor crescute cu astfel de substituenti (n-am avut inca timp de astfel de masuratori, dar in aceasta rimavara as vrea sa o verific si pe aceasta)
Ca surse principale, nimic nou – combinatie intre soia, lapte (de preferat doar proteina din ele) si drojdie, ideal toate cele 3 surse – se calculeaza (inainte de a te apuca de cantarit/amestecat) cata proteina aduc si sa nu depaseasca 15% din amestecul total cu miere sau zahar/glucoza + sirop de porumb, care au proteina 0.
Se adauga si atractant sau polen (a se tine cont de proteina adusa de acesta, in jur de 25% din masa polenului), galbenus de ou 2-3-5%, ulei (facultativ) vreo 3 %, vitamine, minerale si ceva acidifiant (mai ales in lipsa mierii). Ultimul lucru – se completeaza cu miere sau alte glucide si se amesteca.
Daniel Popovici scrie:Concluzia mea: Minim 1 din 10 familii sa aiba colector de polen de la corcodus pana la rapita sau salcam. Un congelator ocupat vara cu polenul, iar in decembrie fac turta pentru albine si locul polenului e luat de carnea de porc. In februarie administrez turta.
Ar mai putea fi testate (cine vrea sa experimenteze) ca metode alternative de pastrare a polenului:
- presarea intr-un vas strat dupa strat pentru eliminarea aerului, acoperirea cu un strat de miere si pastrare la temperatura camerei,
- Lasarea poleului sub forma de granule, inundat (cat cuprinde) pana se acopera total cu miere proaspata. Mierea sa patrunda intre granule si sa scoata tot aerul din masa de polen proaspat.
E posibil sa fie costuri mai mici decat prin congelare. Eu am incercat prima metoda si albinele au consumat mai cu pofta polenul congelat.
nae scrie: Cred ca dau in benga .![]()
un OM scrie:Varianta mai buna nu ar fi turta proteica in august-septembrie?
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori