Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde un OM » 20 Ian 2013, 21:54

Varianta mai buna nu ar fi turta proteica in august-septembrie?
un OM

Mesajde nae » 20 Ian 2013, 22:10

Cred ca dau in benga . :D
Care sa fie diferenta dintre un polen ''acrit'' uman si cel numit pastura alta decat lipsa enzimelor adaugate de albina ; intre api... si miere ce diferenta o fii ca sunt amandoua dulci !?
Albina aduna multe porcarii dulci sau ''rumegus ''proteic /chiar nociv, ce-o salveaza !? Probabil amestecul din celula inainte sa fie pastura este ''echilibrat ''(nu baga intr-o celula polen monofloral sau numai rumegus ), lucru pe care noi nu-l facem in punga , noi urmarim doar procentul de proteina .Aparent fara legatura , nu toti bem cafeaua la fel ...
nae

Mesajde BUNKA » 21 Ian 2013, 00:53

nae scrie:In postarea mea ma intrebam daca e bine sa folosim doua turte concomitent , glucidica si glucoproteica ,sa nu incarci rectul ,gratuit, albinei care n-are nevoie de proteina , cea care are nevoie ori are pastura ori ia ''castravetele murat'', sa citez din clasici .

Clar ca trebuie sa aiba acces si la o turta glucidica fara proteina...daca in lipsa de hrana in rame oferi ceva cu continut proteic obligi albina sa manance aia desi poate in momentul ala nu s-a declansat cresterea de puiet...oricum cea proteica e ignorata pana la inceperea ouatului..asta se poate constata in experimente!
Eu cel putin le dau ceva ca sursa de energie si doar daca observ inceperea pontei (fara sa desfac ramele..sunt semne care indica inceperea pontei) dau si proteic cu concentratie 10-12%.
De multe ori chiar daca o dai ele nu o iau si se duc numai pe cea glucidica 100%.
BUNKA

Mesajde nae » 21 Ian 2013, 13:26

BUNKA scrie:Clar ca trebuie sa aiba acces si la o turta glucidica fara proteina...daca in lipsa de hrana in rame oferi ceva cu continut proteic obligi albina sa manance aia desi poate in momentul ala nu s-a declansat cresterea de puiet...oricum cea proteica e ignorata pana la inceperea ouatului..asta se poate constata in experimente!

Asta am vrut sa zic .
nae

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 14:18

Din cele citite de mine pina acum despre nutritia albinelor pe tip de iarna,inclin sa cred ca albina
stie ce face cu mult timp inainte si isi face planuri si rezerve nutritive pe termen lung,si iata de ce.
In toamna cand aranjam cuibul in vederea iernarii si luam ramele la mina constatam ca
la familiile puternice gasim si cate 2-3 rame cu polen batut pe cind in roiuri abia daca gasim una.
Sa nu ne facem iluzii ca ele stau decit in rama aia,ele mai au pastura sub miere dar care nu se vede si deci nu se poate contabiliza.
Gindind ca le vrem binele undeva in februarie si dupa un zbor de curatenie le administram turta proteica
Unele familii o iau altele nu si asta in functie de ce rezerve detin si de puterea atractanta a turtei
Indiferent ce le dam am observat ca odata cu aparitia polenului in natura nu se mai ating de turta neam - consuma tot din rame
La strimtorarea cuibului in martie o sa observati ca ramele de margine in care am avut poln full in toamna sunt goale
De ce albinele NU au carat turta de pe speteze in rame???
Eu unul cred ca familiile de albine anticipeaza viitoarea putere a albinei ce iese in primavara
si cantitatea de hrana necesara supravietuirii in bune conditii peste iarna pina la aparitia culesului de nectar si polen
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Daniel Popovici » 22 Ian 2013, 09:22

nae scrie:In postarea mea ma intrebam daca e bine sa folosim doua turte concomitent , glucidica si glucoproteica.

Da. Ar fi mai bine. Cu mentiunea ca zaharul uzeaza, iar albinele nu se abtin de la a-l prelucra nici daca au rezerve suficiente.
In schimb se poate folosi mierea cristalizata.
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 22 Ian 2013, 10:29, modificat 1 dată în total.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 22 Ian 2013, 09:26

un OM scrie:Varianta mai buna nu ar fi turta proteica in august-septembrie?

Cum sa nu?!
Problema e ca o albina care mananca in august nu poate face rezerve de hrana pentru toata viata (cum face matca cu spermatozoizii).
Si nevoia mai mare e in februarie-martie.

Daca nu au proteina nici toamna (cand gasesc uneori polen pana in noiembrie, iar alteori "li se taie" din august, alteori din septembrie-octombrie)
s-ar putea ca unele sa nu mai apuce luna martie.
Daniel Popovici

Mesajde catalin.profiri » 22 Ian 2013, 09:27

Cand introduceti oul in compozitia turtei proteice cum il dati ?
Fiert/crud
Intreg / doar galbenus ?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Daniel Popovici » 22 Ian 2013, 09:33

nae scrie: sa nu incarci rectul ,gratuit, albinei care n-are nevoie de proteina

O repet pentru a N-a oara. Asa ceva NU SE INTAMPLA. A observat si Bunka, si Proapis 13. Albina nu se indoapa pentru ca asa vrea omul.
Albina ia proteina pentru ca are nevoie de ea - DOAR cand are nevoie de ea.
Proteina nu stimuleaza nimic.
Proteina sustine FUNCTIILE NORMALE ale organismului (sau superorganismului, daca vreti).
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 22 Ian 2013, 10:31, modificat 1 dată în total.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 22 Ian 2013, 09:40

catalin.profiri scrie:Cand introduceti oul in compozitia turtei proteice cum il dati ?
Fiert/crud
Intreg / doar galbenus ?

Galbenus crud.
Se poate da si integral, dar am retineri cu avidina din albus, care neutralizeaza vitamina B1 la mamifere.
Avidina se neutralizeaza la coagulalrea termica a albusului. Deci un albus fiert si fin macinat - teoretic, ar merge.

Dar galbenusul doar crud.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 22 Ian 2013, 10:03

nae scrie: … Care sa fie diferenta dintre un polen ''acrit'' uman si cel numit pastura alta decat lipsa enzimelor adaugate de albina…

… Daca il aduni tu cu mana !
Domul meu, ce enzime adauga albina LA PRESAREA POLENULUI IN CELULA ?
Albina adauga SUFICIENTE enzime in mierea din gusa cu care “leaga” graunciorii de polen in granule atunci cand il aduna de pe corp cu piciorusele.

S-a mai pus problema ca albina ar putea adauga laptisor de matca – nu enzime (ca enzimele nu le poate scuipa cand si cum i se face ei) – in pastura – Ceea ce n-as crede. Problema e ca bacilii lactici consuma laptisorul si il descompun in cateva ore de nu mai ramane din el NIMIC.

Drojdiile ? Va informez ca drojdii contine suficiente orice polen, indiferent daca a fost sau nu introdus in stup. NU LE ADAUGA ALBINA. Ele doar profita si se dezvolta oricum.

nae scrie: intre api... si miere ce diferenta o fii ca sunt amandoua dulci !?

Citesti in cartea pe care am scris-o compozitia chimica a mierii (pag. 61-67) si a siropului de porumb (pag 112-113) si … a zaharului (pag. 111-112) si vei descoperi.
Am scris o data de m-am saturat de scris.

nae scrie: Albina aduna multe porcarii dulci sau ''rumegus ''proteic /chiar nociv, ce-o salveaza !? Probabil amestecul din celula inainte sa fie pastura este ''echilibrat ''(nu baga intr-o celula polen monofloral sau numai rumegus ), lucru pe care noi nu-l facem in punga , noi urmarim doar procentul de proteina .Aparent fara legatura , nu toti bem cafeaua la fel ...

Si noi putem amesteca mai multe surse de polen. Chiar va recomand!
Va rog sa recititi :

Daniel Popovici scrie:Pentru cine chiar vrea substituenti ( am scris la paginile 113-115 din carte – mai mult neajunsuri) ar fi de rezolvat problemele :
- lipsa atractantilor (principalul motiv al consumului lent al hranei). Se poate rezolva cu atractant de sinteza – inexistent la noi pe piata sau cu polen (insuficient pentru o viteza consume gala cu a polenului).
Observatie 1 : N-am intalnit inca albine care sa se indoape cu proteina prea multa, indiferent cata ar avea. Sper ca supradoza de atractant sa nu schimbe acest comportament si sa se ajunga astfel la intoxicatie proteica
- Proportia cat mai buna a aminoacizilor. Cumva se poate aduce spre optim sau macar sa nu fie insuficienti, prin combinari de diferite surse. Aceasta ar fi, din cantitatea totala DE PROTEINA :
3% treonina, 4% valina, 1,5% metionina, 4% izoleucina, 4,5% leucina, 1,5% fenilalanina, 1,5% histidina, 3% lizina, 3% arginina, 1% triptofan
, luata chiar din cartea cu care ati inceput acest topic - pag 5, amintit de mine la pag 53, preluat si de catre alti autori – cu speranta ca este veridic (nu l-am verificat)
- Lipsa colesterolului. Se rezolva cu galbenus de ou.
- Lipsa vitaminelor si mineralelor. Se dau suplimente cu : Vitamina A, Vitamina D3, Vitamina E, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B5, Vitamina B3, Vitamina B12, Vitamina PP, Vitamina C, Co (IN MOD SPECIAL), K, Ca, NaF, Fe, Cu, Mn, Mg, , Zn, Mo,
- pH optim – se acidifiaza pana la pH in jur de 5. – Cam greu de verificat fara aparatura adecvata.
- Prezenta unor glucide toxice in soia integrala (celuloza, pectene, rafinoza, stachioza) si lapte (lactoza) – se recomanda folosirea de izolate proteice.
Observatie 2 : De verificat longevitatea albinelor crescute cu astfel de substituenti (n-am avut inca timp de astfel de masuratori, dar in aceasta rimavara as vrea sa o verific si pe aceasta)

Ca surse principale, nimic nou – combinatie intre soia, lapte (de preferat doar proteina din ele) si drojdie, ideal toate cele 3 surse – se calculeaza (inainte de a te apuca de cantarit/amestecat) cata proteina aduc si sa nu depaseasca 15% din amestecul total cu miere sau zahar/glucoza + sirop de porumb, care au proteina 0.

Se adauga si atractant sau polen (a se tine cont de proteina adusa de acesta, in jur de 25% din masa polenului), galbenus de ou 2-3-5%, ulei (facultativ) vreo 3 %, vitamine, minerale si ceva acidifiant (mai ales in lipsa mierii). Ultimul lucru – se completeaza cu miere sau alte glucide si se amesteca.

Daniel Popovici scrie:Concluzia mea: Minim 1 din 10 familii sa aiba colector de polen de la corcodus pana la rapita sau salcam. Un congelator ocupat vara cu polenul, iar in decembrie fac turta pentru albine si locul polenului e luat de carnea de porc. In februarie administrez turta.
Ar mai putea fi testate (cine vrea sa experimenteze) ca metode alternative de pastrare a polenului:
- presarea intr-un vas strat dupa strat pentru eliminarea aerului, acoperirea cu un strat de miere si pastrare la temperatura camerei,
- Lasarea poleului sub forma de granule, inundat (cat cuprinde) pana se acopera total cu miere proaspata. Mierea sa patrunda intre granule si sa scoata tot aerul din masa de polen proaspat.
E posibil sa fie costuri mai mici decat prin congelare. Eu am incercat prima metoda si albinele au consumat mai cu pofta polenul congelat.

nae scrie: Cred ca dau in benga . :D

Sper sa nu! Dar pana la urma e alegerea domniei tale….
Daniel Popovici

Mesajde janese » 22 Ian 2013, 10:56

dar polenul tinut in pivnita in pungi ermetic inchise si scot aerul din punga, si bag bioxid de carbon?
janese

Mesajde BUNKA » 24 Ian 2013, 01:01

un OM scrie:Varianta mai buna nu ar fi turta proteica in august-septembrie?

In mod normal aia e perioada cand e cel mai bine sa bagam proteina pt corp gras...intre timp mai ies la zbor, se mai usureaza si ea ramane asa cu "grasime" pe ea si cu matzu gol...e ideal!!
BUNKA

Mesajde nae » 24 Ian 2013, 19:23

D-le dr DP, multumesc pt raspunsuri , nu le-am cerut (!?=n-ati vazut ?) dar multumesc .
Eu ,Nae ,pot afirma orice gogorita ca ''atat ma duce capul '',la matale e mai complicat (cu Dr in fata )nu merge cu ''asa cred '' sau ''eu nu cred''_ nobletea obliga .
''Stroikov '84...proteinele asimilate din drojdie sunt utilizate aproape integral pt depunerea ca rezerva in organismul albinei ,iar cele asimilate din lapte sunt utilizate in exclusivitate pt cresterea puietului . ''Probabil rusul l-a copiat pe Malaiu . :D
Cand din 54 roiesc 52 matale ''faci selectie serioasa '' :oops: ; cum separa albinele d-tale polenul sau inlocuitorul din turta gucoproteica ca-mi da cu virgula ?
Respect munca d-tale dar nu ma obliga sa inghit informatia nemestecata ...
nae

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2013, 20:11

Vad ca va contrati si asta nu este constructiv :oops:

Din cate stiu in perioada de iarna-primavara o fam de albine normala are nevoie de 8-12kg miere si 1-1,5kg pastura
La sfirsitul lunii februarie,spun unele carti tiparite de mult,cu mult inainte de a ne naste multi dintre noi,reginele incep ponta
Conf estimarilor, 1dm patrat=350g miere sau 175g polen
Asa ca nu va mai ramine de facut decat ca la toamna,daca nu cumva o sa o faceti acum,calculati-va cu rama in mina rez de iernat
Vreti o secretie rapida de laptisor de matca la albinele voastre??? - 20% apa,iar pina la 100% miere si polen in parti egale
spor la treaba
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 24 Ian 2013, 22:39

D-le P13, contrele nasc si iedei ; nici eu nici Dr DP n-am insultat sa meritam ''rusinica'' .
Respect munca daca da rezultate ;fotbalul ''e pe goluri ''si apicultura ''e pe tone''- asta grosier .
Daca trebuie ma retrag ,dar scuze nu-mi cer .(nu azi )
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA