viewtopic.php?f=9&t=3147&p=99998#p99998Daniel Popovici scrie:nae scrie:D-nul doctor,mi-am dat cu parerea despre ''prevenirea roirii'' , pe topicul cu acelasi nume ,puteti sa postati o parere (imi bubuie capul cand vad turnurile lui DM si nu .. pricep .)Multumesc !
Instinct de roire slab (nu neaparat inexistent) + prolificitate + spatiu de lucru ("spargeri" cu faguri artificiali in cantitati proportionale cu populatia si cu posibilitatile de cules) + NECTAR DIN BELSUG = turnuri
viewtopic.php?f=9&t=3055nae scrie:... eu spun ca poti sa CITESTI 100% si tot o dai in bara , de ce ?,la automobilisti porti LAMAIA 1 AN , de ce ?
Poti sa citesti metoda miraculoasa daca nu SIMTI motorul/stupul apar probleme .
...
- aici ai dreptate
nae scrie:...
Ce propun eu : sa gandim ,sa intelegem pasii pe care-i facem (sa nu bagi fagure pt'' prevenire roirii''daca ai cantarul pe'' -'' sau nu-ti cere rama claditoare )si daca ne ajuta si factorii pedoclimatici '' am pus-o''= butoaie. ...
- poti sa-ti faci un plan, dar nu poti sa propui un « sablon » universal.
Parerea mea :
1. Invata biologia albinei si comportamentul ei (cand urmeaza sa-ti « faca figuri » - mai ales) – pe albinele tale, pe viu, pe ce ai acasa.
Atentie : albinele altuia din alta zona e posibil sa se comporte diferit in conditii identice din cauza ca au GENETICA DIFERITA.
2. Fa-ti o tehnologie de lucru (sablon) :
- pentru albinele tale cu genetica si apucaturile pe care le au ele.
- bine pliat pe zona ta (ce cules ai, pe ce perioade, ce astepti in materie de cantar, goluri de cules, etc.)
Atentie : In lucrarile pe care le faci trebuie sa tii cont de ce astepti in viitor - trebuie sa tii cont de starea reala a plantelor si de conditiile meteo pe care le astepti, nu poti merge ca robotul.
Am mai zis-o :
viewtopic.php?f=5&t=3007&start=48Daniel Popovici scrie:Dragii mei,
- Ca stupul roitor e cel mai productiv la polen e adevarat, verificat. - Petru polen nu e nevoie sa combati acest instinct (ci familiile care nu produc polen si ocupa lada de geaba).
- Ca e mare diferenta de la un an la altul si de la un sistem la altul e normal.- De asta mai existam si noi cu "ochiul stapanului", altfel ce rost ar avea omul intre stupi, am pune roboti.
...
Eu combaterea roitului o vad ca pe o chestie cu 2 picioare:
1. se numeste tehnologie
2. se numeste genetica
Despre tehnologie a vorbit domnul Balas si mai sus (cules abundent, scoatere de puiet, spargeri de cuib cu foite, la o adica formare de roi cu matca batrana)
Genetica ajuta mult, dar e doar o "piesa" in sistem (-ul de lucru), singura nu e de ajuns.
Una fara alta, oricare ar fi dintre cele 2 = handicap si lucru "de-ti sar capacele".
Atentie : Daca te muti din zona cu aceeasi albina e posibil sa o dai rau de tot in bara aplicand acelasi sablon – zonele difera.
Atentie : ce conditii ai in pastoral. Una e sa urmeze dupa rapita salcam 1-2-3- faneata-tei – floarea soarelui, alta e sa ai o luna cules de intretinere, alta e sa ai o luna gol de cules.
Una e sa ai posibilitati de deplasare « la cheie », alta e sa umblii 2 zile dupa camion si sa nu gasesti, apoi sa te decizi sa muti cate 10 familii cu duba/camioneta proprie si sa mai prinzi culesul la jumatea de final.
3. Poti sa umblii la genetica in functie de zona / conditiile de cules pe care le ai (iti mai largesti sablonul, iti mai eficientizezi munca, iti mai cresti profitul) si in functie de ce urmaresti. Ai 2 cai : 1. faci selectie, 2. cumperi matci din surse cunoscute.
4. Dupa niste ani buni de notite, poti sa-ti faci TIE INSUTI SI ALBINELOR TALE IN ZONA TA (in functie de fiecare an separat cate un…) sablon. Cum schimbi o chestie in sistem, cum pica sablonul.