de cristi_vidican » 02 Sep 2012, 15:47
Am mai scris undeva pe pagina lui jonny_it felul in care procedez eu la hranirile de completare.
Anul acesta a trebuit sa completez cam 5 kg la 40% dintre stupi, 10 kg la 15 %, la restul nefiind nevoie. Speram ca situatia din cuib sa nu se schimbe prea mult.
Unde am DB in cuib, pun o folie, un etaj de 1/2 in care bag rame de magazin (obligatoriu) si las un spatiu de minim 3 rame in care bag un flacon de 2,5 l taiat pe o parte. In el bag paie. Indoi folia in coltul unde am flaconul. Seara, dupa ce albina se duce la culcare, torn siropul. Ca sa le stimulez sa il apuce mai repede, iau un bat si preling cateva picaturi pe rame ca sa le ademenesc spre flacon. Am avut un caz, unde dimineata nu se atinsesera de sirop. Habar n-aveau ca e acolo. Am prelins putin si imediat au fost pe el.
Un stup bun trage si 4 kg de sirop intr-o noapte, mai ales daca-l apuca din timp. La stupii unde am de administrat mai mult sirop pun si 2 flacoane.
Paiele ajuta foarte mult ca albina sa nu se inece.
Am folosit anul acesta Dulcofruct.
unde am MER, mai ales daca ii am pe 3 corpuri, scot 3 rame pline si le depozitez la rezerve, in locul lor pun flaconul, in margine, fac completarile dupa caz si cand termin bag inapoi ramele pline. Sau iau corpul 1, care nu prea are miere in el, cel mult pastura, pun folia peste cuib, scot 3 rame din corpul 1 si il pun peste folie, unde va fi si flaconul. Dupa terminarea completarii, pun corpul 1 cu toate ramele inapoi sub cuib, unde va ramane tot anul viitor.
Pe capac am notat cu un marker cate flacoane pline trebuie sa dau fiecarui stup, facand linii (un patrat cu o diagonala, acolo unde am de dat 5 flacoane). La fiecare flacon plin, tai o linie.
Dupa ce am terminat, ma uit inca o data si vad daca mai trebuie sirop sau nu. Ideal ar fi cum face Dan Margarit, cantarind fiecare stup, ca sa nu mai luam la puricat toate ramele din stupi.
La MER ma uit sus si vad cate rame au miere. Apoi ridic magazia si ma uit in partea de jos si vad pana unde a coborat mierea pe rama.
Daca am un corp de 10 rame 1/2 plin cu miere eu consider ca e suficient pentru zona mea ca sa ies in primavara.
Am facut ceva poze, dar am uitat aparatul foto unde am stupii. Voi pune foto pe la sfarsitul saptamanii.
Decat sa va chinuiti cu turta sau apifonda in iarna, mai bine o dati acum sub forma de sirop.
Dupa cum se vede, hranirile de completare trebuie sa fie cuprinse in bugetul fiecarui apiculor. Ce sa mai zicem de stimuloare!
Probabil doar cei cu o zona foarte buna n-au nevoie de completari.
Eu extrag tot ce au in magazii la FS, apoi ii las sa stranga pentru iarna. La final de august stabilesc fiecare cat mai primeste in plus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a