Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde paul » 08 Feb 2012, 21:51

Prietene Claudian ... eu am inceput cu albinele ... anul trecut !
Asa am inteles eu lucrurile ... Intr-o discutie principiala pe aici ,pe un subiect asemanator ... Adi Hodis recomanda amanarea hranirilor de completare din august pentru a nu se bloca cuiburile si a nu mai avea loc matcile sa oua !...
Tot pe aici ... Ioan Guist ... avea o expresie ... " sa aiba albinele hrana pe care sa nu mai aiba unde o depozita si pe care sa o tina in falci ... ca hamsterii" !...(citat aprox.)
Atat am priceput si ... atat am facut !
Prietene ... dai cola cand ne intalnim !!! La inceputul lui septembrie nu mai aveam puiet in trei stupi iar in ceilalti doi am mai avut pana spre ... 20 sept ! Si daca ai sti ce amarat eram cand vedeam colegii postand cate 2-3 rame de puiet capacit in acea perioada ...
Ultima oară modificat de paul pe 08 Feb 2012, 21:56, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Badea. claudian » 08 Feb 2012, 21:53

catalin_valenii scrie:Domnule Claudian am si eu o intrebare si anume cat recomanzi sa fie rama cu miere daca nu plina? Eu personal le-am iniernat pe rame pline minim80% (bineinteles capacite). E rau asta? Eu am o curiozitate si anume cate kg de miere trebuie sa aiba o rama pentru iernat 1/1? Tinand cont ca o rama are in medie 5 -6kg.Sau gresesc la greutate?

Mai Cata prietenasi eu nu fac recomandari !!!.... recomandari face literatura de specialitate !..... eu pot sa iti recomand sa o citesti sa vezi exact ce cantitate de miere intra intr-o rama de cuib , dupa care mai stam de vorba sau de taina despre iernarea fam. de alb. s-au despre ce te framanta pe tine in legatura cu apicultura si curiozitatile ei .... spor la citit ,vorba lui pro apis 13 :lol:
Badea. claudian

Mesajde catalin_valenii » 08 Feb 2012, 21:56

Multumesc la fel :lol: :D
catalin_valenii

Mesajde Badea. claudian » 08 Feb 2012, 22:14

Dl.paul este OK dau cola .....am pierdut !!.... in scimb am mai aflat o informatie !!.... matcile tele sunt slabe producatoare de miere !... la cat leai bibilit trebuia sa tina ponta pina cel tarziu la jumatatea lui oct. !..... in primavara trebue sa iei masuri cu ele neaparat .
Nu cred ca Hodis recomanda asa ceva !... cred ca mai degraba ii este necaz ca nu poate sa le faca deoarece se afla cu stupina in pastoral la culesuri de intretinere sau de productie !.... iar Guist cred ca intr-un alt context a avut aceasta expresie ,nu la cel pe care dezbatem noi !.
Badea. claudian

Mesajde paul » 08 Feb 2012, 22:20

Posibil ...
Prietene ... daca ma mai iei cu ...dl...mai dai si o sticla mare... mare de vodca ! Vezi ca-i criza ! E suficient ... o cola ! :lol:
Pentru prieteni si nu numai ... Paul !!! Nimic in fata ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 13:18

Atrag inca odata atentia colegilor apicultori cu mai putina experienta ca perioada optima pentru:
1. Tratamentele antivarooa;
2. Completarea rezervelor;
- va trece in scurt timp si ca administrarea unor cantitati mari de hrana spre sfarsitul toamnei sau, mai rau, punerea la iernat a unor familii cu rezerve insuficiente de hrana, pe baza amaratei de turte de salvare administrata in mijlocul iernii nu face datat sa confirme inca odata vorba...
"CEL MAI MARE DUSMAN AL ALBINELOR ESTE STUPARUL NEPRICEPUT SAU RAU-INTENTIONAT"

Sunteti pasionati de albine ?
Vi-s dragi albine dvs ?
Daca da, efectuati lucrarile corect si la timp, mergeti in aceiasi directie cu mersul firesc al unei familii de albine !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde peterneamt » 29 Aug 2012, 21:52

ACUM ESTE AL 12 CEAS SI INCEPUTUL UNUI NOU AN APICOL . August este luna hotaratoare pentru bunul mers al stupinei, si luna in care stuparul are cel mai mult de lucru, daca vrea un an mai bun.
Deci ...... ;)
peterneamt

Mesajde unincepator » 02 Sep 2012, 14:51

peterneamt scrie:ACUM ESTE AL 12 CEAS SI INCEPUTUL UNUI NOU AN APICOL . August este luna hotaratoare pentru bunul mers al stupinei, si luna in care stuparul are cel mai mult de lucru, daca vrea un an mai bun.
Deci ...... ;)

DA,multumim de sfaturi si andemnuri, va rugam mai spunetine la acestia mai nestiutori.Multa sanatate va dorim si albine multe si tari.
unincepator

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2012, 15:47

Am mai scris undeva pe pagina lui jonny_it felul in care procedez eu la hranirile de completare.
Anul acesta a trebuit sa completez cam 5 kg la 40% dintre stupi, 10 kg la 15 %, la restul nefiind nevoie. Speram ca situatia din cuib sa nu se schimbe prea mult.
Unde am DB in cuib, pun o folie, un etaj de 1/2 in care bag rame de magazin (obligatoriu) si las un spatiu de minim 3 rame in care bag un flacon de 2,5 l taiat pe o parte. In el bag paie. Indoi folia in coltul unde am flaconul. Seara, dupa ce albina se duce la culcare, torn siropul. Ca sa le stimulez sa il apuce mai repede, iau un bat si preling cateva picaturi pe rame ca sa le ademenesc spre flacon. Am avut un caz, unde dimineata nu se atinsesera de sirop. Habar n-aveau ca e acolo. Am prelins putin si imediat au fost pe el.
Un stup bun trage si 4 kg de sirop intr-o noapte, mai ales daca-l apuca din timp. La stupii unde am de administrat mai mult sirop pun si 2 flacoane.
Paiele ajuta foarte mult ca albina sa nu se inece.
Am folosit anul acesta Dulcofruct.
unde am MER, mai ales daca ii am pe 3 corpuri, scot 3 rame pline si le depozitez la rezerve, in locul lor pun flaconul, in margine, fac completarile dupa caz si cand termin bag inapoi ramele pline. Sau iau corpul 1, care nu prea are miere in el, cel mult pastura, pun folia peste cuib, scot 3 rame din corpul 1 si il pun peste folie, unde va fi si flaconul. Dupa terminarea completarii, pun corpul 1 cu toate ramele inapoi sub cuib, unde va ramane tot anul viitor.
Pe capac am notat cu un marker cate flacoane pline trebuie sa dau fiecarui stup, facand linii (un patrat cu o diagonala, acolo unde am de dat 5 flacoane). La fiecare flacon plin, tai o linie.
Dupa ce am terminat, ma uit inca o data si vad daca mai trebuie sirop sau nu. Ideal ar fi cum face Dan Margarit, cantarind fiecare stup, ca sa nu mai luam la puricat toate ramele din stupi.
La MER ma uit sus si vad cate rame au miere. Apoi ridic magazia si ma uit in partea de jos si vad pana unde a coborat mierea pe rama.
Daca am un corp de 10 rame 1/2 plin cu miere eu consider ca e suficient pentru zona mea ca sa ies in primavara.
Am facut ceva poze, dar am uitat aparatul foto unde am stupii. Voi pune foto pe la sfarsitul saptamanii.

Decat sa va chinuiti cu turta sau apifonda in iarna, mai bine o dati acum sub forma de sirop.
Dupa cum se vede, hranirile de completare trebuie sa fie cuprinse in bugetul fiecarui apiculor. Ce sa mai zicem de stimuloare!
Probabil doar cei cu o zona foarte buna n-au nevoie de completari.
Eu extrag tot ce au in magazii la FS, apoi ii las sa stranga pentru iarna. La final de august stabilesc fiecare cat mai primeste in plus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde catalin_viezure_6 » 02 Sep 2012, 17:52

acum inteleg si eu de ce tot criticau uni pe aici pe cei dadeau apifonda in dec , ian , feb si aveau dreptate , turtele date iarna uzeaza mult albina si iasa in martie mate lesinate eu spun ca am patit - o pe pielea mea si nu mai repet greseala ,eu am stupi de 10 luni dar problema e ca uni au de ani si ani si tot repeta greseala asta :roll: :idea:
catalin_viezure_6

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2012, 19:19

Chiar si eu, cam am trecut prin cateva ierni, de toate felurile, mai am surprize prin februarie. Nu mari, dar cand vad ghemul sus si imi dau seama ca m-am fentat in toamna, imi zic ca in toamna urmatoare nu ma mai insel.
Acum, de exemplu, daca avem cuibul pe 10 rame (si vrem sa iernam pe toate, eu asa voi face la majoritatea celor DB) si bagam sirop cat sa le fie, dar daca mai au 3 rame centrale cu puiet, pe acele rame, rezervele vor fi mai putine. Daca nu intervenim ca sa le umplem sau sa le dam dupa diafragma dupa ce nu mai e puiet in ele, atunci, s-ar putea ca sa apara ghemul foarte repede sus in iarna.
Conteaza si cum e dispusa mierea in rame vis-a-vis de ghem.
cristi_vidican

Mesajde paul » 02 Sep 2012, 19:36

Fara brizbrizuri ...
Restrangeti cuiburile ... la sange iar ramele pe care iernati sa fie ... full !!! Option !!!
Din leat in ... leat !!! Treceti SIGUR iarna si ce ramane neconsumat descapaciti primavara !!!
paul

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2012, 19:48

Paul,
Acum, cand ai stupi de cunosti pe nume fiecare albina, ai timp de descapacit, de inversat rame, de numarat celule cu pastura etc.
Dar, cand numarul creste nu mai ai timp de multe care le faceai inainte.
Trebuie gandita o apicultura cu interventii minime. Stupul DB e stupul in care trebuie sa lucrezi cu rama, de aceea imi place tot mai mult sistemul multi etajat, in care nu mai restrangi sau largesti cuibul. Te asiguri ca ai albina si mancare suficienta.
cristi_vidican

Mesajde paul » 02 Sep 2012, 19:54

Cristi , de acord cu tine :!:
Pentru la anul imi fac ME pe 8 rame !!!
Hranirea de completare la ME , modelul ales de mine ... iernare pe 2 corpuri .Corpul superior ... full ! O mica coronita in corpul inferior ...
paul

Mesajde atty_AR » 02 Sep 2012, 21:11

Buna searea! Ma puteti ajuta si pe mine va rog cu o reteta pt sirop cu zahar, as vrea sa complectez rezervele de iarna find k numai este cules aproape 0, si cu pastura stau cam rau :cry: (Am unele familii in care si matca s-a oprit din pontat) Va multumesc!
atty_AR

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2012, 21:24

lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA