paul scrie:mary77 scrie:paul scrie:Cristi , de acord cu tine![]()
Pentru la anul imi fac ME pe 8 rame !!!
Hranirea de completare la ME , modelul ales de mine ... iernare pe 2 corpuri .Corpul superior ... full ! O mica coronita in corpul inferior ...
Ai mai iernat pe 2 corpuri?
Mary ... scuze de intarziere dar am fost ocupat cu ... strangerea de maini !!!
N-am mai iernat pe 2 corpuri dar am inteles ca ideea este sa se formeze ghemul intre corpuri ! La inceput mai putin in corpul de sus , mai mult in corpul de jos , si , spre miezul iernii sa treaca tot ghemul in corpul superior !!! Asta am inteles ... la nivel teoretic . La practica ... voi vedea !!!
pentru practica iti recomand un sfat pe care eu la randul meu l-am primit de la nea Giga Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ca tare bine imi priesc sfaturile lui.
Pe toamna cand se cam gata culescul iei fiecare stup la mana si verifici ca in corpul de jos sa nu mai fie pic de miere .... daca gasesti miere pe o rama o scoti din cuib. Ideea e sa ai in corpul de sus rame cu miere cat mai multa (si de prefetat capacita) iar in cel de jos nimic ...
mai e ceva .... daca cumva in corpul de sus ai rame cu miere capacita suta la suta (sau foarte mult) e bine ca pe cele din mijloc sa le descapacesti pe cca 10 cm patrati in partea de jos astfel incat ghemul sa fie tentat sa "muste" din ramele de sus (si asta tot de la un "greu" al forumului o stiu dar il las pe dumnealui sa se desconspire).
Iti spun astea din pozitia omului patit care a pierdut familii de albine din cauza ca a lasat miere in ambele corpuri.