Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 13:08

paul scrie:
mary77 scrie:
paul scrie:Cristi , de acord cu tine :!:
Pentru la anul imi fac ME pe 8 rame !!!
Hranirea de completare la ME , modelul ales de mine ... iernare pe 2 corpuri .Corpul superior ... full ! O mica coronita in corpul inferior ...

Ai mai iernat pe 2 corpuri?

Mary ... scuze de intarziere dar am fost ocupat cu ... strangerea de maini !!!
N-am mai iernat pe 2 corpuri dar am inteles ca ideea este sa se formeze ghemul intre corpuri ! La inceput mai putin in corpul de sus , mai mult in corpul de jos , si , spre miezul iernii sa treaca tot ghemul in corpul superior !!! Asta am inteles ... la nivel teoretic . La practica ... voi vedea !!!

pentru practica iti recomand un sfat pe care eu la randul meu l-am primit de la nea Giga Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ca tare bine imi priesc sfaturile lui.

Pe toamna cand se cam gata culescul iei fiecare stup la mana si verifici ca in corpul de jos sa nu mai fie pic de miere .... daca gasesti miere pe o rama o scoti din cuib. Ideea e sa ai in corpul de sus rame cu miere cat mai multa (si de prefetat capacita) iar in cel de jos nimic ...
mai e ceva .... daca cumva in corpul de sus ai rame cu miere capacita suta la suta (sau foarte mult) e bine ca pe cele din mijloc sa le descapacesti pe cca 10 cm patrati in partea de jos astfel incat ghemul sa fie tentat sa "muste" din ramele de sus (si asta tot de la un "greu" al forumului o stiu dar il las pe dumnealui sa se desconspire).

Iti spun astea din pozitia omului patit care a pierdut familii de albine din cauza ca a lasat miere in ambele corpuri.
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 05 Sep 2012, 13:21, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde bostina constantin » 05 Sep 2012, 13:13

Mi-a placut metoda de hranire a lui Cristi, daca pune-ai si cateva palasti de floarea soarelui sau alte flori, albina credea ca, culege nectar :D
Cred ca si adaparea albinelor face parte din hranirea lor, am o nelamurire;
Asta primavara am improvizat un adapator pt albine [aveam 3 familii] , si pana in luna aprilie- mai, erau roi pe apa, dupa care tipenie pana in ziua de azi.
L-as ruga pe Cristi, sa-mi spuna [daca doreste] daca e ceva normal sau au alta sursa de apa?
Mai adaug ca tava era din tabla [poate se incingea de la soare], cu plutitoare din bete de la spicele de porumb, sau ciocani dupa curatarea boabelor, si ca pana la raul Buzau este un km[aerian]. Multumesc anticipat!!
Fişiere ataşate
DSC01137 (Small).JPG
adapator stanga pe musama
bostina constantin

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 13:28

@bostina constantin
cu regrest si rusine, trebuie sa marturisesc ca n-am avut niciodata adapator. Am incercat la inceputuri, dar fara succes. Albinele nu-l luau in seama. Din feiricire pt mine, de fiecare data unde am avut albinele am avut o sursa de apa curgatoare (de izvor) foarte aproape, asa ca albinele preferau acea apa.
Dar, nu recomand sa faceti ca mine, pt ca in cazul in care nu exista apa in zona e bai mare.
Adapatorul trebuie sa fie in stupina, iar daca albinele nu merg la el, mai ales dupa ce au mers alta data, probabil ca au gasit o sursa mai buna.
Prea multe nu stiu sa-ti spun
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 13:33

Cristian IONITA scrie:Iti spun astea din pozitia omului patit care a pierdut familii de albine din cauza ca a lasat miere in ambele corpuri.

Am iernat pe 2 corpuri in care a fost miere si n-au fost probleme. Parearea mea e ca, daca familia e potrivita (sa nu fie mica), distanta intre ramele corpurilor e potrivita (7 cm), atunci nu sunt probleme.
Ne Gica zicea si de faptul ca un stup poate muri de foame pt ca ramane blocat in partea din fata a ramelor, cu miere in spate, la care ghemul nu mai ajunge.
Mie asa ceva nu mi s-a intamplat niciodata.
Dar, exista diferente de iernare de la o zona la alta. Eu, avand zboruri regulate de curatire, ghemul are o dinamica mai buna, putandu-se muta lejer pe rama, chiar si intre corpuri.
E experienta mea, dar nu o impun ca regula.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 13:45

familiile mele pierdute nu erau mici, ba dimpotriva .... eu zic ca regula ar trebui sa fie cea in care nu-ti asumi riscuri si te asiguri ca ghemul are acces la toata rezerva de miere .... exceptia chiar daca e fericita e cea in care se trece iarna chiar cu rezervele impartite :)
Cristian IONITA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Sep 2012, 13:55

cristi_vidican scrie:
Cristian IONITA scrie:Iti spun astea din pozitia omului patit care a pierdut familii de albine din cauza ca a lasat miere in ambele corpuri.

Am iernat pe 2 corpuri in care a fost miere si n-au fost probleme. Parearea mea e ca, daca familia e potrivita (sa nu fie mica), distanta intre ramele corpurilor e potrivita (7 cm), atunci nu sunt probleme.
Ne Gica zicea si de faptul ca un stup poate muri de foame pt ca ramane blocat in partea din fata a ramelor, cu miere in spate, la care ghemul nu mai ajunge.
Mie asa ceva nu mi s-a intamplat niciodata.
Dar, exista diferente de iernare de la o zona la alta. Eu, avand zboruri regulate de curatire, ghemul are o dinamica mai buna, putandu-se muta lejer pe rama, chiar si intre corpuri.
E experienta mea, dar nu o impun ca regula.

cristi , derutam incepatorii !!! :P :P :P
7 MM nu CM intre ramele corpurilor !!! :D ;)
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 14:19

dogvet scrie: ...
Nu sint de acord cu faptul ca in ME nu trebuie lasata miere deloc in corpul de jos,deoarece acea zona de miere are un rol important in dinamica hranirii,acea zona inseamna inca o buna perioada de timp de hranire.Toata treaba este sa nu fie lasate prea mari zonele respective pt ca atunci intr-adevar ghemul nu mai urca.Aceasta chestiune a mai fost explicata de d-nul dr vet de ici de pe forum(imi pare rau nu-mi aduc aminte cum il cheama!).

poti detalia te rog partea bolduita?

Dr vet de care vorbesti banuiesc ca este user-ul pab .... aici search.php?author_id=678&sr=posts sunt toate mesajele lui .... poate te ajuta la "detaliere"
Cristian IONITA

Mesajde jenica67 » 05 Sep 2012, 14:21

cristi_vidican ai alimetatoare tari. Daca pui plande de ceai, in loc de paie, poti sa faci siropul, numai din zahar. Apropo, infuzia ce iese din betele alea, crezi ca e ok pentru albine ? Ca eu stiu ca daca lasi paiele in apa in cateva zile se dezvolta infuzori, cu care poti hrani puiet de peste, ce iese din icre.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 05 Sep 2012, 14:25

cristi_vidican scrie:@.
Adapatorul trebuie sa fie in stupina, iar daca albinele nu merg la el, mai ales dupa ce au mers alta data, probabil ca au gasit o sursa mai buna.
Prea multe nu stiu sa-ti spun
]

Multumesc pt promtitudine Cristi!! Vad ca esti foarte solicitat, lucru ce ma bucura[ si eu te urmaresc], denota multe, dar mai vreau un amanunt, cam la ce distanta e sursa de apa la stupina ta, s-mi dau seama daca sursa la ale mele era [e] raul Buzau, si fii sigur ca am sa fac un adapator pe cinste, ca doar acum am 13 roi [dar...... la primavara putem numara concret ;)
ps m-as simtii mult mai lejer in conversatie, daca ma-i apela cum te apelez eu!!. Cu aceiasi consideratie!!
bostina constantin

Mesajde un OM » 05 Sep 2012, 17:00

Nadirea albinelor la adapator se poate face adaugand ceva resturi de sirop si chiar ceva sare de bucatarie grunjoasa.
un OM

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Sep 2012, 17:40

eu anul trecut puneam o lingurita de sare la o galeata de apa !!! la momit merge bine mierea !!! cand se instaleaza adapatorul , se pune pe scandura lui putina miere !!! cam asta ar fi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 18:08

jenica67 scrie:cristi_vidican ai alimetatoare tari. Daca pui plande de ceai, in loc de paie, poti sa faci siropul, numai din zahar. Apropo, infuzia ce iese din betele alea, crezi ca e ok pentru albine ? Ca eu stiu ca daca lasi paiele in apa in cateva zile se dezvolta infuzori, cu care poti hrani puiet de peste, ce iese din icre.

Sincer, nu stiu ce probleme pot aparea. Am pus paie ca asa aveam la indemana. Ele nu raman mult timp imbibate in sirop pt ca in aproximativ 12 ore, albine golesc flaconul. Depinde de stupii, altii mai repede, altii mai incet.
Se pot folosi orice materiale care sa permita ca albina sa ia mai facil siropul.
Poate imi dati voi idei mai bune, ar fi indicat.
Treaba cu plantele si ceaiul nu merge pt ca siropul sta prea putin in plante.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 18:09

ves.lucian.zabrani scrie: cristi , derutam incepatorii !!! :P :
7 MM nu CM intre ramele corpurilor !!! :D ;)

Mersi Lucian de observatie. Ai fi bun de observator. Nu-ti scapa nimic. :lol:
Te salut
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 18:12

bostina constantin scrie:cam la ce distanta e sursa de apa la stupina ta, s-mi dau seama daca sursa la ale mele era [e] raul Buzau, si fii sigur ca am sa fac un adapator pe cinste, ca doar acum am 13 roi [dar...... la primavara putem numara concret ;)
ps m-as simtii mult mai lejer in conversatie, daca ma-i apela cum te apelez eu!!. Cu aceiasi consideratie!!

Constanti,
putem vorbi direct.
Sursa mea de apa e, in functie de locatie (cam 3 pana acum), de la 100 de m la 300 m, cel mai mult. O apa proaspata care curge tot timpul, e de fapt o fantana arteziana.
Vezi ca ce zic colegii mai sus este de folos
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 05 Sep 2012, 18:24

jenica67 scrie: Apropo, infuzia ce iese din betele alea, crezi ca e ok pentru albine ? Ca eu stiu ca daca lasi paiele in apa in cateva zile se dezvolta infuzori, cu care poti hrani puiet de peste, ce iese din icre.

Jenica, ma zbateam candva sa cresc infuzori pentru pestii proaspat eclozionati si umblam cu ei ca si cu ouale :lol: Apa de ploaie sau fiarta si racita etc Stiu sa-ti spun ca nu le prieste deloc concentratia aceea de zahar.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mary77 » 05 Sep 2012, 19:52

In primavara am pierdut 3 famili din cauza adapatorului. Am pus si niste sare mare in apa si sa vezi, veneau albine si de la vecini (fac stationar)pana cand a descoperit bunatatea di stupi mei, nu s-au lasat pana nu l-ea desfintat,nu prea a avut efect nici o metoda fara a afecta si familia mea. ,faceau un furtisag linistit pana omora matca. Am mutat stupi praduiti la 20 m. si acolo veneau dupa iei, intrun timp am crezut ca poate fi vorba de acea albina pe care o folosesc italieni in paduri pentru a decima fam. salbatice ca apoi sa aduca ei culugatoare.In concluzie nu voi mai folosi adapatoare.
mary77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA