paul scrie:Eu n-am inteles ... la data asta (noiembrie) ce este mai recomandat a se administra albinelor ca hrana, in conditiile in care rezervele de iernare nu sunt suficiente ??? Turte sau ... apipixuri ???
Sunt mai multe modalitati de a privi problema.
In mod clar o familie care merita pastrata daca nu a fost extrasa la maxim tarziu in august are suficienta hrana. Sunt si exceptii, la un nr mare de stupi - unifici.
Daca ne referim strict la problema mentionata de tine Paul, avand in vedere temperaturile uriase comparativ cu perioada, merge administrata miere la completare, minim 30% (am iernat pe miere 30% - nu mi-au placut deloc rezultatele, poate si din cauza faptului ca in perioada in care familia se pregatea pentru iernare nu a avut rezervele de hrana necesare pentru o dezvoltare potrivita), in 2 zile o familie de 6 rame trage cel putin 3 kg. Miere/apipixuri pana la 7, 8 kg pe famiie si turte intre craciun si 10 ianuarie cel tarziu.
O familie de albine nu consuma extrem de mult, din ce-am observat eu pe perioada de iarna inclusiv la familiile care au crescut cel putin 3 rame de albine(1 rama puiet capacit in perioada decembrie-februarie) nu am vazut un consum mai mare de 13 kg de hrana, e posibil ca la fundul AV sa fie putin mai mare. Restul de hrana suplimentara ii da posibilitatea familiei de albine ca la primele grauncioare de polen din natura - din ce am mai vazut din experienta altor stupari, turte proteice adaugate nici prea devreme nici prea tarziu - sa se dezvolte exponential.
Hranirile facute tarziu afecteaza numarul albinelor din familie si viabilitatea familiei in anul urmator, asta in functie si de pastura disponibila (minim 3 rame negre de albine, recomand 4) poate fi scazuta pierzand culesul de la pomi fructiferi si eventual si de la salcam.
Nu sunt neaparat chestii cuantificabile, dar cartile spun clar niste lucruri, experienta spune ca se mai poate marsa - dar, inlocuind natura de cele mai multe ori mergi la noroc, - din punctul meu de vedere in stupina fiecaruia sunt solutii diferite dar daca nu au hrana cel mai probabil au avut si infestare masiva cu varroa sau alte boli, caz in care chiar daca familia de albine are suficienta hrana va sucomba din cauza vulnerabilitatilor cauzate de acarian.
Tot ce am scris eu se regaseste pe forum intr-o forma sau alta.
Studiu de caz: daca acum era zapada se puneau turte, recomandat de miere in primele 2 luni si eventual se unificau cele foarte slabe intr-o fereastra de 5-10 grade.
Doar teoretic, - natura ne contrazice de foarte multe ori.