Sa va explic o treaba de finete din laboratoarele de chimie:
Daca trebuie sa folosesti o cantitate foarte mica dintr-o substanta solubila, greu de cantarit, din care putinul invizibil care mai ramane pe spatula folosita sau pe sticla de ceas, sau hartia folosita, conteaza, iar pe deasupra ai nevoie si de precizie, se foloseste in mod obisnuit urmatorul artificiu:
Dizolvi, adica faci o solutie din substanta respectiva cu o cantitate pe care o poti masura bine, eventual chiar intr-un un volum mare, apoi din solutia aceea iei un volum mic de solutie usor de masurat cu precizie si l-ai adaugat acolo unde ai nevoie.
Concret: intr-o solutie am nevoie de un miligram de X, adica a o mia parte dintr-un gram. 0.001 g
Ce sa cantaresti ca nici nu il vezi
Cum procedezi? Iei 1 g din substanta respectiva, completezi cu apa (de exemplu) pana la 1000 ml si dizolvi.
Astfel vei sti ca 1 mililitru de solutie va contine 1 miligram de substanta activa, cu o precizie onorabila.
Un alt exemplu: ai nevoie la o balanta de o greutate (masura) foarte mica. Cum o confectionezi daca ai laboratorul tau de amator si tii la precizie: iei o foaie de aluminiu (de exemplu) foarte subtire dar uniform de subtire.
O cantaresti, imparti la suprafata si vei sti cat cantareste sa zicem 1 cm patrat de tabla. Cu un calcul simplu, vei sti ce suprafata de tabla are greutate pe care vrei sa o confectionezi, trasezi, tai cu foarfeca si gata.
Acestea sunt artificii prin care poti mari precizia. In reteta lui nea Gica, nu ar fi musai nevoie sa faci solutia de sare de lamaie, ci ar fi suficient sa pui in apa aia pusa la fiert sarea de lamaie. Dar cati dintre noi avem cu ce cantari 1 gram sau 2 grame sau 7 grame...pe loc. In schimb 100 grame le cantareste oricine chiar si cu un cantar de bucatarie. Apoi pui cantitatea de solutie care sa contina gramele necesare, dat fiind ca volumele le masori usor.
Chiar si cu o seringa gradata, de exemplu.
Intentia dansului a fost sa ne ajute sa obtinem precizia cu mijloace simple. Ca om de formatie tehnica, lucrurile astea ii pareau simple. Pentru cei care nu sunt de formatie tehnica, poate parea complicat, dar n-au decat sa urmeze pasii si rezultatul iese la fix.
Mai dau un exemplu, cu riscul de a fi plictisitor: un pliculet de sare de lamaie are 8 g. Mie imi trebuie doar 1g, dar m-am cu ce sa cantaresc. Pun sarea de lamaie in 800 ml de apa (masurati cu cana gradata din bucatarie), dizolv si apoi masor 100 ml cu aceiasi cana. Acolo voi avea 1g masurat cu precizie buna.
Poate vrei doar a zecea parte dintr-un gram

Nah, pe asta chiar ca nu ai cum sa-l cantaresti. Dar n-ai decat sa iei 100 ml si il inzecesti cu apa , adica sa completezi pana la 1000 ml=1L. Acum, din aceasta solutie iei 100 ml si stii ca acestia vor contine a zecea parte din acel gram.
Acuma stiu ca v-am plictist...

Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)