Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 11 Apr 2013, 23:04

Cred ca cei Bio folosesc MIEREA!
SANTATE!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Aurel1959 » 11 Apr 2013, 23:16

CORNEL V. scrie:Pustu , cu ultima fraza...esti rau de tot in urma :shock:
Ar fi fost minunat sa ai dreptate

Nu numai cu ultima .100gr. dizolvat in 2 litri apa= un procent de 5%
50 gr. dizovat in 1litru apa = tot 5%.
Era vorba de concentratia de 5% sare lamae nu de cantitatea de sirop pe care o prepari .Aceasta concentratie o folasesti infunctie de cantitatea de zahar pe care vrei sa o invertesti.
Pustule reciteste postarile si dupa asta mai vezi ce este gresit (apropos de matematica)
Intradevar ca nea Gica, dumnezeu sa-l odihnesca ,a spus ca acei doi litri de solutie ajung la invrtire a100 kg zahar .Trebuia sa deduci ca find numai un litru de solutie se pot inverti doar 50 kr.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde pustu » 12 Apr 2013, 00:52

nu trebuia sa deduc nimic pentru ca de aia se gresesc retete ca nu toata lumea face sute de kg. sa puna 100 grame la 2 litri si 50 de grame la un litru si sa puna 100 ml de solutie 5 % ..... ma doare capu
proportia data de nea gica este 1 gram de sare de lamaie la un kg de zahar si reteta dumnealui este asa :
1100 ml de apa
5 grame sare de lamaie
5 kg zahar

sau poate sunt in urma rau de tot

sa traiesti nea gica
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Aurel1959 » 12 Apr 2013, 01:18

Tocmai de aia se greseste pentru ca daca ai sa mai citesti odata la pag.1,scrie exact asa:
1litru de apa
1oo ml. solutie sare de lamae
5 Kg zahar
Aurel1959

Mesajde un OM » 12 Apr 2013, 05:07

Mai domnul Aurica, mai citeste mata partea cu 100 ml sare de lamaie "solutie 5 la suta".
un OM

Mesajde alin75 » 12 Apr 2013, 07:33

Anul trecut am stimulat roii, respectiv familiile, cu sirop 1/1, in care am pus o lamaie de marime normala (potrivita) la 10 l sirop. Acum singura schimbare remarcata, a fost linistirea (calmarea) familiilor/roiurilor. Initial am avut cateva familii mai "rele", normal ca am inmultit si din acestea, astfel avand parte si de roi mai rai. Daca aceasta calmare se modifica doar la roiuri spuneam ca schimbarea se datoareaza imperecherii matcii cu trantori din familiile linistite, dar si familiile rele s-au linistit.
Acum nu stiu daca si altii au remarcat acest fenomen.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde delorin I » 12 Apr 2013, 08:34

Reteta cu lamaie ar suna cam asa...amestec lamaia cu apa ...sa spunem 100 ml...adaug in timp ce sfariie treptat zaharul...5 kg....la urma adaug inca 4 litri apa?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 12 Apr 2013, 09:03

Tu chiar nu citesti nimic din ce scriem, sau vrei sa profiti de anumite calitati ce le ai ?

Intr-o oala de cca 10 l pun 1 l apa, 0,1 l solutie sare de lamaie 5% si 5 kg de zahar se dizolva si se fierb pana incepe sa faca besici, cand se lasa focul putin mai mic si se fierbe, pana nu mai face besicile
-Am convenit ca in loc de 5 g sare de lamaie (vestita 0,1 l solutie sare de lamaie 5%) pui 1/2 lamaie (o lamaie la 10 kg zahar, deci 1/2 la 5 kg de zahar).
-Apoi am zis ca adaugi ceaiul (care l-am facut din 1.5 l apa).
-Indicat este sa faci siropul numai 2:1, deoarece poti sa il ti cat vrei si nu se acreste, siropul 1:1 se acreste in 3-4 zile la temperatura camerei.
-Cand il administrezi mai pui in siropul preparat 2,5 l apa, pentru al transforma in sirop 1:1. Daca nu ai nevoie de atata sirop 1:1, prepari mai putin, mentinand proportia aproximativa 2 parti sirop 2:1 si 1 parte apa !!

Acum ti clar ??
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2013, 10:13

Sa va explic o treaba de finete din laboratoarele de chimie:

Daca trebuie sa folosesti o cantitate foarte mica dintr-o substanta solubila, greu de cantarit, din care putinul invizibil care mai ramane pe spatula folosita sau pe sticla de ceas, sau hartia folosita, conteaza, iar pe deasupra ai nevoie si de precizie, se foloseste in mod obisnuit urmatorul artificiu:

Dizolvi, adica faci o solutie din substanta respectiva cu o cantitate pe care o poti masura bine, eventual chiar intr-un un volum mare, apoi din solutia aceea iei un volum mic de solutie usor de masurat cu precizie si l-ai adaugat acolo unde ai nevoie.

Concret: intr-o solutie am nevoie de un miligram de X, adica a o mia parte dintr-un gram. 0.001 g
Ce sa cantaresti ca nici nu il vezi :!:

Cum procedezi? Iei 1 g din substanta respectiva, completezi cu apa (de exemplu) pana la 1000 ml si dizolvi.
Astfel vei sti ca 1 mililitru de solutie va contine 1 miligram de substanta activa, cu o precizie onorabila.

Un alt exemplu: ai nevoie la o balanta de o greutate (masura) foarte mica. Cum o confectionezi daca ai laboratorul tau de amator si tii la precizie: iei o foaie de aluminiu (de exemplu) foarte subtire dar uniform de subtire.
O cantaresti, imparti la suprafata si vei sti cat cantareste sa zicem 1 cm patrat de tabla. Cu un calcul simplu, vei sti ce suprafata de tabla are greutate pe care vrei sa o confectionezi, trasezi, tai cu foarfeca si gata.

Acestea sunt artificii prin care poti mari precizia. In reteta lui nea Gica, nu ar fi musai nevoie sa faci solutia de sare de lamaie, ci ar fi suficient sa pui in apa aia pusa la fiert sarea de lamaie. Dar cati dintre noi avem cu ce cantari 1 gram sau 2 grame sau 7 grame...pe loc. In schimb 100 grame le cantareste oricine chiar si cu un cantar de bucatarie. Apoi pui cantitatea de solutie care sa contina gramele necesare, dat fiind ca volumele le masori usor.
Chiar si cu o seringa gradata, de exemplu.

Intentia dansului a fost sa ne ajute sa obtinem precizia cu mijloace simple. Ca om de formatie tehnica, lucrurile astea ii pareau simple. Pentru cei care nu sunt de formatie tehnica, poate parea complicat, dar n-au decat sa urmeze pasii si rezultatul iese la fix.

Mai dau un exemplu, cu riscul de a fi plictisitor: un pliculet de sare de lamaie are 8 g. Mie imi trebuie doar 1g, dar m-am cu ce sa cantaresc. Pun sarea de lamaie in 800 ml de apa (masurati cu cana gradata din bucatarie), dizolv si apoi masor 100 ml cu aceiasi cana. Acolo voi avea 1g masurat cu precizie buna.
Poate vrei doar a zecea parte dintr-un gram :!: Nah, pe asta chiar ca nu ai cum sa-l cantaresti. Dar n-ai decat sa iei 100 ml si il inzecesti cu apa , adica sa completezi pana la 1000 ml=1L. Acum, din aceasta solutie iei 100 ml si stii ca acestia vor contine a zecea parte din acel gram.

Acuma stiu ca v-am plictist... :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde delorin I » 12 Apr 2013, 10:28

jenica67 scrie:Tu chiar nu citesti nimic din ce scriem, sau vrei sa profiti de anumite calitati ce le ai ?

parte apa !!

Acum ti clar ??

Multumesc! Eu neglijam partea cu ceaiul pentru ca mai am protofil si as incerca sa pun si ceva suc de ceapa! O sa ma gandesc la asta! Oricum problema mea era la capitolul inlocuit sarea de lamaie...dar am inteles ..scuze ca am insistat! (despre ce defecte e vorba :oops: ) Mircea 63..nu ai plictisit ba sunt bine venite precizarile tale! E ceva vreme de cand nu am mai cantarit si masurat cu eprubeta sau orice alt vas gradat. Multumesc!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Aurel1959 » 12 Apr 2013, 11:17

Buna Mircea!
Pe mine personal nu m-ai plictisit deloc.Te felicit ca ai avut rabdarea sa explici si ai punctat la fix. O zi buna la toti!
Aurel1959

Mesajde Geany » 12 Apr 2013, 20:50

si acum intrebarea de 10 puncte : ce concentratie de acid citric este in sucul de lamaie prin comparatie cu sarea de lamaie? sau mai corect, sucul de lamaie poate fi echivalentul solutiei cu concentratie 5% sare de lamaie?
Geany

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2013, 21:10

10 puncte numa`sa...din prima? :lol:

Zeama de lamaie are 5-6% concentratie de acid citric! Multumit?

Drept rasplata, pune si tu localitatea de unde esti si spune-ne si noua cum stai cu albinele. :roll:
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 12 Apr 2013, 21:16

Daca vrei si amanuntul asta, cumpara-ti o hartie, de masurat PH-ul si spune-ne si noua diferenta, dintre siropul cu 1/2 lamaie si cel cu 5 gr de sare de lamaie, ca noi ii credem pe cei care au folosit deja reteta. Apropo sa sti ca un PH mai acid combate nosema, deci nu le face.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2013, 21:25

PH 2-3 :D
Mircea_63

Mesajde Geany » 12 Apr 2013, 21:36

Sunt din Buzau...pai albinele sunt binisor zic eu dupa experienta mea de un an de cand am albine..va dati seama ce parere avizata:)am 5 viitoare familii, aproape roiuri la momentul asta, fiecare avand cate doua rame cu puiet aproximativ(nu puiet pe doua rame). Cei mai puterici roi au exact patru rame, cel mai slab 3 rame acesta avad doar o rama cu puiet.Matca a incetat ponta porita pe la 1 martie, la sfarsitul lunii martie avand doar o palma de puiet capacit pe o rama. Cam de la 1 aprilie si-a reluat ponta si acum bag forja sirop si polen(de la fructiferi) pentru a culege cam un borca jumate la salcam.in rest...toate bune
Geany

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA