Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nea Costica din Buzau

Mesajde bostina constantin » 27 Noi 2012, 12:28

delorin I scrie:Buna seara! Tocmai am descoperit un site cu floarea pe care mi-ati trimis-o si mie! Mana Maicii Domnului! Stiti care e denumirea stiintifica? Lonicera japonica - Caprifoi japonez ! Am vazut si o editie cu flori albe si roz! Nu am mai vazut asa ceva! Si aveati dreptate- exista si o editie rosie a otetarului! Si culmea chiar si in Romania...inca nu am vazut-o!

Cel mai important este faptul ca infloreste de primavara pana toamna, este foarte vizitata de albine, si imparfumeaza o zona larga in jurul ei. Se preteaza sa fie plantata langa garduri pt a separa mirosurile urate[dejectii], de spatile populate.
ps am postat o poza cu un ,,covor'' de flori galbene undeva, si nu stiu cum se numesc, in partea de gradina unde nu au avut acces pasarile sunt gata sa infloreasca, diseara poate fac niste poze si le identifica cineva???

O zi buna!! :)
Fişiere ataşate
DSC01561 (Small).JPG
caprifoi japonez
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 27 Noi 2012, 16:12

Nu se mai aude nimic de concurs, nu mai rasufla nimic, nicaieri, mi se parea normal sa se mai dea cate o stire, nu detalii cu liste si altele.
Daca n-a murit la nastere ideea, eu propun cateva idei tehnice;

Pt a evita ,,carnagiu'', de care amintea un coleg, ploi etc, in loc de miere lichida sa se administreze rame cu miere, fixate pe rastele, la o anumita inaltime, ca in stup cu deschiderea catre cercul exterior[stupi]
Dupa ce s-a stabilit numarul de concurenti, s-a stabilit locatia, s-a tras la sorti locul stupului fiecarui concurent, se marcheaza centrul arenei [terenului] cu var. Se deseneaza doua cercuri [sau patrate] concentrice, pe cercul exterior se vor fixa stupii concurenti, in ordinea trgerii la sorti, iar pe cercul interior se va face un rastel [exemplu din lanti de tigla], pe care vor fii fixate ramele. Diametrele cercurilor vor fii in functie de numarul familiilor concurente.
Pt ca am inteles ca veti apela si la arbitraj, in punctul de la centru fixati un scaun ergonomic [mai sus decat concurentii ca la volei], unde va sta arbitru ,,de la centru'', dar atentie, arbitru sa fie echipat ca la orice intrecere sportiva[ sa fie la sort tricou :o , cartonase{galben si rosu}, fluier etc.
Va spun doar un avantaj de frumusetie, atractie si bisnit, adica in imediata apropiere construiti un foisor, de unde va filma cine va castiga licitatia, restul imaginati-va.
Nu am timp sa mai detaliez, ideia principala am spus-o, dar atentie, daca puneti in aplicatie propunere de proiect a mea, trebuie sa platiti drepturi de autor, adica un roi si 6 matci imperecheate, caci dragi colegi munca trebuie platita ;)
Ce zice initiatorul ?? :)
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 03 Dec 2012, 15:44

Daca concurs nu mai e ;) , hai sa facem alte trebi;
asta vara am adunat plante medicinale, le-am pus la uscat [la umbra si aer], si acum le folosesc pt tratament intestinal la albine. Mai intai am pus la macerat cu acool sa pot face protofil acasa, ca la magazin cere bani.
Prima data am pritocit vinul, am distilat drojdia si am obtinut alcoolul[nu stiu cate grade are dor frige limba].
Pantele le-am maruntit, si le-am bagat intr-un pet de 5l si am turnat alcoolul peste ele. Petul l-am infasurat intr-o punga de plastic neagra, si l-am dus langa centrala termica [temperatura 20-25 grade +]
Plante folosite;
- coada soricelului
- galbenele
- musetel
- menta
- urzica
- patlagina
- matase porumb
- sunatoare
- papadie
- urzica greceasca
- rastopasca [putina]
- pelin [o crenguta]

Pun si cateva poze :)
Fişiere ataşate
DSC02674 (Medium).JPG
in alcool
DSC02672 (Medium).JPG
flori
DSC02671 (Medium) (Medium).JPG
plante medicinale in pet
bostina constantin

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 18:36

Eu unul sunt doar ochi si urechi...dar povestea cu vinul pitrocit nu prea am inteles-o! Cate zile sa stea la macerat?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 03 Dec 2012, 21:02

jenica67

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 22:08

Mereu pe faza...:)) Multumesc!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 22:13

retat lui Nea Costica ina provina din alta sursa si nu de la Dragos 2006. Acolo erau putin alte ingrediente...probabil ca va fi vremea - in cazul in care nu exista deja, a unui topic despre Protofil....nea Costica asteptam date..

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde bostina constantin » 04 Dec 2012, 11:10

Si eu apreciez foarte mult interventiile pertinente si utile ale lui Jenica 67, demonstreaza ca stapaneste bine tot ce cuprinde stuparitul, si nu numai ;)

Pai ce sa zic, cand vreau sa fac o treaba pt prima data, ma documentez, din mai multe surse, cantaresc rezultatele culese le compar cu ce gandesc eu si la treaba. Incep mai timid, si dac-mi iese, data urmatoare nu-mi mai trebuie reteta.
Cand cultivam ciuperci, nea Popa din Iasi [unul dintre cei mai buni producatori de miceli {seminte de ciuperci}], ne spunea cum sa controlam umiditatea si lumina din ciupercarie ,fara aparate de masura; umiditate ,, cand intri in ciupercarie atmosfera sa fie ca aceia din padure, dupa ploaie'' lumina ,,sa poti citi siarul in orice loc din ciupercarie''

Acum despre lista de plante pt protofil; prima grija este sa ai in lista plantele principale, adica;

coada soarecelui
musetel
menta
sunatoare.
POate am omis ceva, si as ruga cine se pricepe sa completeze lista, dar daca stie[eu nu stiu] sa ne spuna si ce contin pt a preveni sau vindeca anumite boli, si care sunt acele boli.

Si cand am invertit primadata zahar[metoda lui nea Gica] am inceput timid, acum imi trebuie doar bani sa cumpar zahar si sare de lamaie :)
Concluzia este ca ,,daca vrei poti'' :D
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 24 Dec 2012, 17:44

Zilele astea, printre alte trebi de sezon am facut si 13 turte din zahar invertit cu ceai de plante si protofil [37ml/kg]
Nu mi-a isit cum am dorit, stiu si cauza, am vazut si efectul, data viitoare va fii mai bine.
Fişiere ataşate
DSC02761 (Medium).JPG
turtele la ambalare
DSC02759 (Medium).JPG
invertirea zaharului
bostina constantin

Mesajde iunicu » 24 Dec 2012, 17:53

Nea Costica craciun fericit!
E zapada mare pe acolo?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde bostina constantin » 24 Dec 2012, 18:07

iunicu scrie:Nea Costica craciun fericit!
E zapada mare pe acolo?

Multumesc Nicule!! la fel si tie si celor dragi tie!!!! :)
Zapada e [15-20cm], e o iarna ca in copilaria mea ;)
Sa fii iubit!! :D
bostina constantin

Mesajde tassevasi » 24 Dec 2012, 20:13

Nu imi place Costi , de ce folosesti vase necorespunzatoare ?
Dta urmatoare foloseste oala zmaltuita .
Numai bine .
tassevasi

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 20:31

Daca tuciul ala este de aluminiu atunci ai facut o bomba ,,proteica'' plina de oxizi de aluminiu :!:
Plus ca fiind si caramelizat zaharul ala ai HMF-ul cred ca peste 80
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 24 Dec 2012, 21:18

Ma-ti bagat in ceata, nea Gica folosea butoi de 200l din tabla [otel oxidabil], eu am folosit ,,tuci'', un aliaj, [nu stau acum sa analizez, parti componente si proportii], cred ca iese duraluminiu.
Tot vasul asta l-am folosit si alte dati, si rezultatul a fost bun, numa ca acum nu am respectat niste reguli specifice temperaturii de -5-6 grade [in aer], distanta de la foc la tuci, iar combustibilul folosit a fost lemne.
Cu alte cuvinte cand a iceput invertirea, eu ma chinuiam sa am flacara continua si crescatoare, lucru ce nu l-am putut realiza, si nu am putut realiza temp de 116 grade in momentul optim .. :shock:
Asta e facem pana iese bine!! ;)
Sa fiti iubiti!! :)
bostina constantin

Mesajde Razvan HD » 25 Dec 2012, 01:34

Craciun Fericit !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde bostina constantin » 14 Ian 2013, 11:35

Multumesc pt urare Razvan, un an fericit tie familiei tale si tuturor colegilor de forum :)

Sa mai uit de dorul albinelor[tratament pt diagnosticul lui Adi], am curatat de ceara si propolis mai multe rame si un stup orizontal. Am obtinut 20g de propolis[nu stiu ce sa fac cu el :| ], si am recuperat cca 75 rame 1/1 care trebuiesc insarmate[inseilate], si la prun foita pe ele.Ceara am topit-o asta vara, cca 8kg din care o parte o voi da la schimb cu foite. Adi fi-miu, elev la scoala de apicultori :) , a iseilat si el cca 50 de rame 1/2, si urmeaza altele si cele 1/1.
Fişiere ataşate
DSC02815 (Medium).JPG
rame 1/2 insarmate
DSC02810 (Medium).JPG
propolis
DSC02809 (Medium).JPG
rame 1/1 recuperate
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?