Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: proapis13

Mesajde Badea Alin » 05 Ian 2013, 23:35

proapis13 scrie:Eu unul lucrez numai cu 10 rame,la anul am de gind sa incerc 3 DB cu 12,
in stationar sa vad cum se comporta si mai mult pentru ,,carne'' ;)
salve :D

nu știu de ce aveam impresia că lucrezi pe 12 rame. Eu anul acesta vreau să trec 4-5 pe ME
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde proapis13 » 05 Ian 2013, 23:48

Si eu am vrut sa trec anul asta pa cativa ME-uri insa cine mi-a promis ca ma ajuta nu mai este printre noi
- D-zeu sa te aiba in paza acolo in lumea celor drepti nea Gica :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 06 Ian 2013, 10:02

Astazi va propun Cartea Apicultorului scrisa de 2 mati apicultori romani
Nu mai scriu ca nu trebuie sa lipseasca din biblioteca apicultorului ca iar o iau la gioale :lol:
Fişiere ataşate
Fotografie-0280 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 06 Ian 2013, 23:26

Ma intrebam daca merita sau nu o carte...cam veche...desi sa nu intelegi gresit...citesc carti vechi...ma refeream in sensul de informatie perisata! Dar find recomandata de tine...O sa incep cu pagina 83 insa...sporirea productiei de ceara in stupine..:)
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 06 Ian 2013, 23:46

Apicultorul mai ales la inceput trebuie ca prin toate mijloacele, expuse in capitolul despre sporirea productiei de ceara,sa-si faca cat mai multe provizii de ceara incepind de la maturarea rosaturii de pe fundul stupilor,razuirea fagurasilor de pe podisoare,razuirea cerii si puntilor de ceara dintre arme si de pe spetezele ramelor si pina la lucrul cu rama oarba
In primul meu an m-am lovit de problema lipsei cerii sau mai precis a fagurilor
Am avut rame negre,numai strictul necesar,albine full,dar nu am avut FA si rame
De atunci fac rezerve iarna; nu mai departe in prima zi lucratoare a anului am cumparat 2 cutii FA iar acasa mai ma aproape 1 cutie
Estimez ca anul acesta necesarul meu de FA v-a fi de 30kg asa ca mai am 11 kg ceara bruta echivalentul a inca 2 cutii faguri si mai trebuie sa cumpar de la Tirgul de la Faget inca 2 cutii FA
Rame mai gasesti in timpul anului la un prieten sau coleg dar faguri mai rar,asa ca pune mina si stringe ceara
proapis13

Mesajde delorin I » 07 Ian 2013, 00:12

Cum estimezi necesarul de ceara? Eu deja ma intreb cum voi construi si fagurii artificiali pentru poluarea ficarui stup si a fiecarei magazii. DEja ma gandeam sa fac cate un rand de magazii de rezerva...dar daca voi folosi nucleie de imperechere cu rama 3in 1..deja am cumparat unul dublu, deja voi avea nevoie de inca ceva faguri artificiali construiti! Am cumparat deja de 2 ori faguri artificiali, dar ma gandesc poate gasesc pe cineva cu faguri deja construiti care sa imi vanda cativa! Dar...chiar daca fiecare familie va construi intre 6 si 8 rame cum scriu unele carti - tot nu va fi suficient pentru toate planurile mele....Din pacate..Stimulezi constructia fagurilor artificiali cu alcool sau cu sirop de zahar?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 00:29

Tinind cont ca anul trecut mi-am dublat aproape efectivele de albine de la 35 la 66 dati seama ca am nevoie de rame la marele cules
N u mai am 66 deoarece 2 au murit in vara din vina stuparului ,2 in toamna,unul trintorit si unul din cauza de furtisag iar 4 au fost vinduti
Deci mai am 58 fiecare dintre ei la data asta cu cate 6-7 rame in cuib;pina la salcim trebuie sa fie 10,nu??
Trebuiesc construite aprox 200 rame,Asta incuba,rame,FA,sirop de zahar si polen,plus un cules din natura ca sa nu mai vorbim de temperatura propice construirii fagurilor; aici ma refer si la cea exterioara cat si la cea interioara
Sa nu uitam ca am nevoie si de o buna parte de rame si pentru caturi
Pt ca ramele sa fie mai repede luate la construit folosesc protofil de casa pulverizat pe ele sau tinctura de propolis
Pt prelungirea vietii albinei cu macar 10-15 zile suc de ceapa si zer neatins de sare
proapis13

Mesajde delorin I » 07 Ian 2013, 00:38

Poti detalia notiunea de stup trantorit? Ce presupune o matca trantorita? Cred ca tocmai am auzit notiuea...desi am auzit-o si inainte dar nu am citit nimic special despre asta...intr-un film de Dan Margarit! Siropul de ceapa pentru prelungirea vietii albinelor cand il dai? Inaitne de inflorirea caisului? MI s-a spus ca matca poate oua faguri din acel an daca sunt construiti la inflorirea caisului...ce parere ai?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 01:10

Stupul trintorit e totuna cu un stup bezmetic adica fara regina
In situatia asta se poate ajunge atunci cind din diferite motive regina moare,sau isi intrerupe ouatul din cauza batrinetii iar albinele sunt nevoite sa-si traga botci de salvare.Dupa cum se stie in astfel de cazuri sunt de slaba calitate aceasta ducind si la schimbarea reginelor eclozionate din acestea la momentul oportun.Sunt cazuri cind din cauza vremii regina nu poate iesi la imperecheat aceasta intirziind si amanind o perioada mare impeerecherea ,Atunci aceasta este scoasa cu forta si trimisa la imperecheat.Daca nu sunt trintori si aceasta se intoarce fara ,,semnul imperecherii'' este sacrificata.In acel moment stupul acela este condamnat la pierzanie .Deoarece nu sunt oua de pina la 3 zile automat si in mod natural la unele dintre albine li se dezvolta spermateca si incep sa faca oua nefecundate din care or sa eclozioneze doar trintori - de aici si numele de stup trintorit
Sunt rare cazurile cind se mai poate remedia aceasta situatie

Siropul de ceapa se da 25ml/1000 si se administreaza o data da si o data ba si ar fi bine sa fie cam tot timpul prin harnitor deoarece este nevoie de el in primele 6 zile pina la capacire si primele zie dupa eclozionarea puietului
proapis13

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 20:03

Cele 2 maini in plus ale mele :lol:
Fişiere ataşate
2013-01-02 13.42.48 (Copy).jpg
proapis13

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 20:21

In "Cartea apicultorului: scrie la pag 179, echivalenta intre miere, ceara, polen,matca, roi s fagure cladit. Am crezut ca ai si carti si reviste mai noi, ca astea :
Fişiere ataşate
Romania Apicola 1937 01 1.jpg
Stuparitul - C.L.Hristea - editia I 1935 - 979 pag 1.jpg
jenica67

Mesajde sakala » 07 Ian 2013, 20:26

Pt ca ramele sa fie mai repede luate la construit folosesc protofil de casa pulverizat pe ele sau tinctura de propolis
Pt prelungirea vietii albinei cu macar 10-15 zile suc de ceapa si zer neatins de sare
salve
proapis13

Mesaj privatE-mail proapis13YIM
Dar protofil luat din comert nu merge pulverizat si daca da trebuie diluat sau il pulverizam asa concentrat?
Iar la prelungirea vietii albinei cat suc de ceapa(concentrat dat la blender),punem la 1 l de sirop 1/1?
va multumim ca ne mai luminati si avem ce invata de la dumneavoastra
sakala

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 20:38

E foarte bun Protofilul cumparat, nu am contestat vreodata lucrul acesta :!:
E de preferat ca acesta sa fie folosit conf prospectului;17ml/L in sirop si 35 ml/KG in turte
Am mai scris de siropul de ceapa;25ml/1000ml iar info este luata pt prima data de la Harnaj
si reconfirmata in ultima carte despre nutritia albinelor scrisa de Dr Popovici Daniel
proapis13

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 20:45

jenica67 scrie:In "Cartea apicultorului: scrie la pag 179, echivalenta intre miere, ceara, polen,matca, roi s fagure cladit. Am crezut ca ai si carti si reviste mai noi, ca astea :

Toate datele sunt relative deoarece pot fi diferente foarte mari intre zonele luate ca referinta
De exemplu la mine in zona pot sa-mi construiasca o rama la corcosus si una la prun dupa care urmeaza o lunga pauza pina la rapita - daca se face - sau si mai rau pina la salcim.Daca este un cules de intretinere albinele o sa-si intrebuinteze din plin glandele ceriere;ce se v-a intimpla cu aceasta ceara?? se poate vedea cum o folosesc sub hranitorul uluc.
De ce sa folosesc hranitorul uluc si nu o rama oarba de 1/2 doar insirmata??
proapis13

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 21:07

Ideia echivalentei era pentru a stabili un pret relativ, intre produsele apicole. Ca mai daunazi, era unu care dorea sa vanda roiul, cu ....multi bani si atunci pe moment, nu imi mai aminteam unde am citit echivalenta. :D
jenica67

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2013, 21:15

Nu se mai poate stabili un pret per produs prin echivalare produs/produs si iata de ce;
pe piata polenul en detail poatesi ajunge la 100ron/kg - dat de acasa nu suie peste 40-50 ron
ceara pe anunturi 25-30 ron din faguri sau capaceala - de acasa din stupina 15 maxim 20 ron
mierea de salcim in piata la Brasov,sa zicem,35 ron - la Severin acelasi produs 22ron :o :shock:
Ce sa mai credem din asta si cum sa facem un schimb echtabil din care sa nu iasa nimeni in pierdere????
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?