Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde manu8388 » 06 Ian 2013, 13:35

Salutare, am fost si eu la stupii mei astazi si la 3 dintre ei m-am uitat repejor ca nu e chiar cald afara, sunt 2 grade. albinele la 2 dintre ei erau sus catre mijlocul ramei iar la unul dintre ei erau tot sus dar in fata, am citit pe aici si inca nu am identificat daca este vreo problema sau nu. ar trebui intervenit cu ceva?
manu8388

Mesajde bostina constantin » 07 Ian 2013, 19:50

Acum cateva saptamani in urma, am facut din folie un paravant, montat in spatele stupilor la nivelul de jos al capacelor.
L-am intins sa nu falfaie , pt a nu stresa albinele, si apoi am monitorizat temperatura[cu doua termometre], in spate si in fata foliei.
Am luat in calcul trei momente;
- fara soare fara vant; in fata un grad in plus
- cu soare fara vant; in fata peste 8 grade plus
- vant fara soare; in fata 5-6 grade plus ;)

Mai departe, m-am pregatit de un zbor de curatare [nu al meu :lol: ], dar in zadar :)

Mai departe, am ridicat capacele la toti sa vad starea de umiditate, rezultatul;
- 11 cu pemparsii curati si uscati
- 2 putina umeseala la partea din spate pe covoras

Cuze;
- unul a avut plasa din podisoe montata pe o latura nu la partea din fata[urdinis]-facut alt podisor
- al doilea, construit de mine, am omis sa montez sipcile care tin capacul departat putin de podisor, pt a se putea face aerisirea -montat sipcile
Verificat, acum totul e in regula :)
Fişiere ataşate
DSC02782 (Medium).JPG
un tain de lucerna
DSC02747 (Medium).JPG
spate
bostina constantin

Mesajde csaa » 07 Ian 2013, 22:09

Pentru ce e lucerna aia imprastiata in fata stupilor?
csaa

Mesajde stefanmadalin » 07 Ian 2013, 22:12

Sa nu cada albinele in zapada.
stefanmadalin

Mesajde csaa » 07 Ian 2013, 22:54

Asta am priceput-o, dar cele cazute nu sunt "defecte"?
csaa

Mesajde bostina constantin » 07 Ian 2013, 23:52

Hai sa explic, am spus am pregatit un zbor de curatare, asta inseamna ca daca temperatura permite ,,zbor de curatare[caca], si jos e zapada, din mai multe motive albina cade pe zapada si ... daca jos ii fan etc, albina are o sansa sa se agate si sa-si ia zborul, si se salveaza daca nu, nu :)

An nou fericit la toti !! :)
bostina constantin

Mesajde un OM » 08 Ian 2013, 00:56

Una din modalitatile de a curata "rapid" si in liniste zapada din fata stupilor este imprastierea banalei cenusi de la soba. De-abia apoi eventuala imprastiere de paie sau alte buruieni.
un OM

Mesajde csaa » 08 Ian 2013, 10:43

Pai sa pun si eu niste fan (paie) pe jos ca in cateva zile se anunta temperaturi mai ridicate.
csaa

Mesajde catalin.profiri » 08 Ian 2013, 11:38

Paie, carpe, ce aveti numai sa nu ajunga in zapada ca amortesc si mor. Bunica face asa de cand o stiu (metoda cu paie).
Noroc mare pe voi cu zbor acum. In Moldova mai avem de asteptat. :(
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde jenica67 » 08 Ian 2013, 12:24

Ai dreptate, ca bostina constantin ii banatean de-al nostru de la Buzau.
jenica67

Mesajde vlad » 08 Ian 2013, 20:15

catalin.profiri scrie:Paie, carpe, ce aveti numai sa nu ajunga in zapada ca amortesc si mor. Bunica face asa de cand o stiu (metoda cu paie).
Noroc mare pe voi cu zbor acum. In Moldova mai avem de asteptat. :(

stai linistit ! omul s-a pregatit ca daca vine zborul si e la servici ? sau a pus lucerna ..... ca sa nu iute vaca cum se paste :D
ieri au fost cu minus pe termometru si asa va fi toata saptamana , da` saptamana viitoare ..... sigur o da pe plus ( acum ramane de vazut cat de mare e plusul )
vlad

Mesajde bostina constantin » 08 Ian 2013, 20:50

Vlad are dreptate!! :)
Am sperat un zbor de curatare, n-a fost sa fie, de luni la serviciu, pana la 17 vor fii in paza Domnului, si a pitigoilor :lol:
Vlad la ce distanta ai stupina [sud, nord], fata de stupii mei[Candesti] ??
Sanatate la toti!! :)
bostina constantin

Mesajde ADITZU » 08 Ian 2013, 20:53

de asta imi e si mie cel mai frica de faptul ca de pe 28 sau 29 noiembrie nu au mai zburat iar cand am pus cate o turta de apifonda pe 4 am vazut ca erau incarcate la abdomen sa dea domnul sa apara vreo fereastra de zbor ca imi e cam teama ...
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde vlad » 08 Ian 2013, 21:16

bostina constantin scrie:Vlad are dreptate!! :)
Am sperat un zbor de curatare, n-a fost sa fie, de luni la serviciu, pana la 17 vor fii in paza Domnului, si a pitigoilor :lol:
Vlad la ce distanta ai stupina [sud, nord], fata de stupii mei[Candesti] ??
Sanatate la toti!! :)

ai mei la niscov si la luciu ( ii am impartiti in doua )
vlad

Mesajde vlad » 08 Ian 2013, 21:20

ADITZU scrie:de asta imi e si mie cel mai frica de faptul ca de pe 28 sau 29 noiembrie nu au mai zburat iar cand am pus cate o turta de apifonda pe 4 am vazut ca erau incarcate la abdomen sa dea domnul sa apara vreo fereastra de zbor ca imi e cam teama ...

stai linistit ! albina rezista , in conditii normale , pana la 100-120 de zile fara sa faca ochii mari( adica asa :shock: ) . iarna trecuta de pe 5 ianuarie pana in martie n-au iesit afara , acum doi ani a fost si mai rau , n-au mai zburat de prin noiembrie
vlad

Mesajde gica.mosu » 08 Ian 2013, 22:28

Nici un an nu seamana cu altul (meteo vorbind)....In 1984 de pe 17 -11 pina pe 30-03 nu au facut
zbor de curatire si nu au fost probleme mari...La cei care am pus placi de zahar candi am gasit pete pe
rame,iar cei care au iernat pe mierea din rame nu (la citiva le-am pus rama in cap) si credetima pe cuvint
n-am pus nici pampers :lol: atunci erau scutece!!! Deci atentie mare pt cei care se grabesc cu bagat turte prea repede
fara ca albina sa faca un zbor de curatire cit de cit,altfel patit ca mine (curatati si fierbeti rame)...Si se anunta iar temp mici mai
ales pe la noi prin moldova, diferente mari de temp noapte-zi de 20 -25 gr care numai bine nu le face.O iarna usoara la toti!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR