Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 21:52

saltare! da puietul de trantor este in familie. este rau de tot? am mai vazut si cativa tratori vii adica nu i-au matrasit pe toti. la ce sa ma astept? bai fratilor dar o tin numai in belele? nu mai rezista matca asta pana la primavara? de ouat oua destul de bine fata de mama ei. mama ei ma innebunise tot la fel cu trantorii. o fi ereditara treaba asta? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 22:00

cand am zis ca am trecut prin o gramada de situatii cu stupul asta nu am vb degeaba acu m-ai pus iar pe ganduri cu matca asta. mai fac o cruce si doamne ajuta. iar mai stau cu inima purice. of of
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 23 Aug 2011, 22:38

cerbucerbilor scrie:... mai fac o cruce si doamne ajuta. iar mai stau cu inima purice. of of

Bun asa ... evoluam, deja nu mai zici de morcov dar cu inima ... hm, nu-i de joaca.
Linisteshte-te ca e buna treaba ... la primavara ( daca o ajunge ) o va schimba ... daca nu, schimbi tu ... colonia.
Cumperi alta.
Si nu te mai necaji atita ... pt. ce ? ... pt. 50 % din stupina acum s-au 100% mai la iarna ... tot una.
Decat sa le porti grija, mai bine le duci dorul ... sa stii ca stiu ce zic.

Hai, gata cu gluma.
Fa ce am zis sa faci cu unificarea ... si pt. linishtea ta, prezentza trantorilor denota 2 posibilitati:
1. Celule multe de trantori in faguri ... respectiv lipsa ramei claditoare in cursul sezonului.
2. Matca are ceva probleme si o vor schimba ele ... nu stiu exact ce probleme, handicap locomotor, emanare slaba de feromoni, spermateca insuficient alimentata.

Este un caz intalnit adeseori.

Te-ai linistit ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 25 Aug 2011, 13:43

saltare! cazul asta cu trantorii a fost si la matca de dinainte. am omorat la trantori anu asta de nu mai stiam ce sa fac. pana la urma am matrasito dar am oprit o botca de-a ei fapt pe. care ete na iarasi trantori. sa speram ca nu o omoara celelalte albine la unificare. maine merg sa pun catul peste familie. doamne ajuta! sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 25 Aug 2011, 15:56

saltare! stupii pe care ii unific sunt la dist de aprox 3m. intrebare: daca fac unificarea, albinele care sunt plecate vor intra in stupul nou format? culoarea stupilor nu e aceeasi deci albinele care se intorc vor cunoaste catul lor si banuiesc ca vor intra in stupul nou format; tre sa mut stupul nou furmat la jumatate distantei dintre cei doi existenti acum?sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 25 Aug 2011, 16:29

cerbucerbilor scrie: ... tre sa mut stupul nou furmat la jumatate distantei dintre cei doi existenti acum?sanatate

Da, bine ar fi sa-i apropii si azi juma´ de metru fiecare iar maine sa-i muti definitiv, pe noul loc ( la jumatea dintre ei ).
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 25 Aug 2011, 17:40

saltare! din pacate nu pot ajunge si azi la ei. pot face atuci maine apropiere si poimaine unificare sau se prelungeste prea mult perioada de orfanizare si o iau razna albinutele? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 25 Aug 2011, 17:53

mai vreau sa te intreb ceva nea adi. este necesar ca la stupii ME si/sau MER spetezele inferioare ale ramelor sa fie din alea inguste adica 10mm? eu am rame si probabil nu numai eu cu spetezele de 10x20mm. astea fiind de 20mm ma gandesc ca atunci cand ridici corpul pt verificare nu ai o vedere asa de buna. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 25 Aug 2011, 22:48

cerbucerbilor scrie:saltare! din pacate nu pot ajunge si azi la ei. pot face atuci maine apropiere si poimaine unificare sau se prelungeste prea mult perioada de orfanizare si o iau razna albinutele? sanatate

Da, asa e cel mai bine deoarece trebuie sa te asiguri ca roiul orfanizat NU MAI ARE BOTCI DE SALVARE.
Daca ajungi inainte de amiaza la stupi, sambata ( dupa spusele tale ) elimini toate botcile iar seara dupa ce nu mai zboara, le unifici ... nu uita de ceapa zdrobita.

Leatzurile inferioare ale ramelor ... sint mai rezistente avand dimensiunile precizate de tine si nu afecteaza vizibilitatea.
Mai sint astfel de rame la multi ... pt. insarmarea verticala este chiar necesar sa fie de grosime 10 X 20 mm.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 26 Aug 2011, 15:44

saltare asa voi face. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 10:36

saltare! sambata seara am executat treaba cu distrus botci + ceapa + unificare. as vrea sa merg sa vad in ce fel s-au acceptat astazi sau maine. este bine asa? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 29 Aug 2011, 10:42

Da, du-te bre ... ca si eu stau cu morcovu´ ... :P
Daca a matrasit matca ? ... de unde alta ??? :(
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 11:59

saltare! tre sa caut matca in primul rand nu? sau ma uit sa vad daca e moarta pe undeva. am gasit vreo 3 albine moarte jos la urdinis cu trompa scoasa. de la stropiri? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 14:39

saltare! petele de pe leat ce sunt? e de rau? daca da ce este de facut? sanatate
Fişiere ataşate
mare 2011.jpg
poza rama
cerbucerbilor

Mesajde B-father » 29 Aug 2011, 15:01

propolis
B-father

Mesajde Adi Hodis » 29 Aug 2011, 15:09

Da´ de ce sa cauti daca e moarta pe undeva ? ... cauta sa vezi daca e vie.
Matca poti sa o cauti dar si ouala proaspete de o zi,indica prezenta matcii, ... cine le pune ?.
Ouale de o zi stau drept in celule, perpendicular pe axa fagurelui si trebuie sa te uiti atent in celula ca sa le vezi, stai cu spatele la soare si ''reglezi" fagurele ca sa intre lumina soarelui in celule.
Albinele moarte ce le-ai vazut ... e problema cand sint multe dar asa, 2 - 3 ... zilnic mor si se nasc, e un ciclu natural.
Petele de pe speteaza sint de propolis.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR