Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 15:33

saltare! m-ai linistit cu petele. maine o sa merg la stup sa vad care e treaba si sa reorganizez. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 30 Aug 2011, 17:57

Cerbuleee shef !!!
Hai cu rezultatili ... nu de alta da´ incomodeaza morcovelu :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 30 Aug 2011, 22:25

saltare! am venit
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 30 Aug 2011, 22:34

am fost la dumnealui, am dat corpurile(cele doua de 3/4) jos verificandu-le si ncercand sa fac o aranjare dupa cum m-ai invatat. am ajuns la corpul de jos(cuibul 1/1) si l-am luat rama cu rama uitandu-ma dupa dumneadansa dar erau cam ingramadite ca de era cam seara bine. am luat una apoi urmatoarea si nimic nici matca nici oua nu am vazut. ma cam rodea morcovelu. si ce sa vezi dumneadansa era pe ultima rama iti dai seama. am rasuflat usurat, morcovelu s-a dus am luat gratia si am facut cum m-ai invatat. acu sper sa se organizeze si ele si sa faca treaba buna sa se pregateasca pt iarna cu noul sistem ME. doamna ajuta. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 02:06

cerbucerbilor scrie:...
1. ma cam rodea morcovelu. si ce sa vezi dumneadansa era pe ultima rama iti dai seama. am rasuflat usurat,
2. morcovelu s-a dus am luat gratia si am facut cum m-ai invatat.
3.acu sper sa se organizeze si ele si sa faca treaba buna sa se pregateasca pt iarna cu noul sistem ME. doamna ajuta. sanatate

1. Dapai pe mine ... bine ca pot rasufla si eu :P ... ca ma gandeam, daca face asta v´o trasnaie ...
2. Cum adica ai luat gratia bre ? :shock: Acuma TREBUIA SA O PUI DUPA CE MUTA-I MATCA IN CATUL 2, unde a pontat celalta de-ai matrasit-o.
3. Nu face ma, cum nici tu nu faci cum te-am invatzat !!!.
Ia mai da cu ochishorii pe textul care l-am citat:
Adi Hodis scrie:...
3. ...
Dupa ce s-au acceptat, muti matca in catul de 3/4.
3. Sa ai o gratie Hanemann ( presupun ca nu ai ).
Peste cuibul cu rame 1/1 pui gratia Hanemann, ca sa nu coboare matca in cuib si peste gratie pui catul nr. I echipat cu ramele cu celule goale cum am descris mai sus si peste el pui catul II.
4 .Dupa 2 zile va trebui sa extragi toata mierea din ramele 1/1 exceptind cele cu puiet larvar pe care le vei extrage dupa ce a capacit puietul ... si aceasta miere sa o administrezi in hranitor ( presupun ca ai ) in portii de minim 500 gr. si max 800 gr. la interval de 2 zile ( una DA, una NU )
...
Era sa uit un aspect important.
Pastura, cum faci sa muti pastura in colonia care vrei sa ierneze colonia ? :roll:
Simplu ... tai ramele ( 2 buc. trebuie ) la inaltzimea de 230 cm. ... si organizezi cuibul cu puietul flancat de aceste rame si apoi cele 2 rame pline cu miere.

Nota
In perioada de toamna, matca si albinele prefera sa ocupe ramele de culoare maro si maroniu inchis spre negru pentru ca aceste rame mentine mai bine caldura.
...

Nota la aspectul important !!! ... o rezolvare mai rapida.
Poti sa tai si ramele cu puiet si miere din cuibul 1/1 la inaltzimea de 230 cm si sa le muti in catul 2, ala de sus. Vezi sa le tai pe acelea care au mai mult puiet.
Puietul ce ramane in fagurii taiati, al legi intr-o rama goala de ME ( rama claditoare ) a-l infashori cu atza s-au sarma sa stea agatzat de speteaza.
Apoi pui rama aceea in catul 1 la mijloc si o scoti la toamna tarziu, dupa ce nu mai are puiet in faguri.
Am facut si eu o astfel de " bandajare " anul asta.
Si sa le dai mierea ... nu te lacomi sa te prea indulcesti, las´ ca ai timp ... vine salcamu´ acusi-acusi :P

Sa vezi ce ti-am scris pe mp. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 31 Aug 2011, 09:56

saltare! asa am facut adica "am luat gratia"(ca era pe jos pe undeva) si "am facut cum m-ai invatat" (am pus-o peste cat 1/1). iar ramele de 1/1 am mai taiat deja doua ca nu aveau puiet si ce a ramas fagure l-am pus sa-l curete dupa diafragma. si asa o sa fac si cu celelalte rame dupa ce eclozioneaza parte din puit. acu vreau sa mai trec peste o sapt pe la ele ca prea le-am zapacit in ultimele zile. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 31 Aug 2011, 09:59

de ce zici sa le tai pe alea cu mai mult puiet ca mi-e mila de puiet ca e important in perioada asta.
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 31 Aug 2011, 10:04

am notat si daca va fi nevoie o sa fac precum ai spus. multam
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 14:30

cerbucerbilor scrie:saltare! asa am facut adica "am luat gratia"(ca era pe jos pe undeva) si "am facut cum m-ai invatat" (am pus-o peste cat 1/1)...

Sper ca ai pus matca in cuibul de ME, gratia nu-i permite sa coboare in cuibul de 1/1.
Mai trebuie sa le dai mirea mai Cerbule ca trebuie sa si-o capaceasca deoarece mierea-i higroscopica ( absoarbe umezeala din aer ) si la iarna se va altera in rame. Nu merge asa, ca mai treci cand vrei tu, te duci si faci ce trebuie ... daca ai intrat in hora, joaca pina la capat.

Refritor la taierea ramelor cu puiet, nu-i obligatoriu sa faci asa dar e o varianta de rezolvare mai rapida ( o zi ) de trecere pe modelul ME.
Se pare ca nu-ti este la indemana sa mergi tot la 2 zile la albine, dar fa ce stii si du-te la 3 zile sa le dai mierea ... ti-am zis ca e cam tarziu sa faci si trecere pe alt model de stup ... si sa o lasi pina in primavara.
Hai, n-o lasa moale ca trebuie sa aibe realizate rezervele de miere pina la 15 sept ... max. 20 septembrie ... miere care trebuie sa fie capacita in proportie de 80 %.

Acum cate rame cu puiet sint per total in stup ?.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 31 Aug 2011, 19:01

saltare! da in catul de 3/4, gratia nu ii va permita trecerea jos. cuibul era cam blocat cu miere nematurta (ceva cules) si tre mutata sus ma gandesc. daca nu o muta mnealor pana merg eu la ele o sa fac cum mi-ai spus(tai ramele chiar daca mai au puiet). eu am zis ca merg mai peste o sapt ca sa nu le zapacesc dar o sa merg mai devreme atunci. rame cu puiet 2 de 3/4 pline + 5 de 1/1 pe alocuri + 2de 3/4 mai rar ca a eclozionat. mentionez ca sunt cateva zile in care matca nu a mai avut unde sa oua parerea mea(cuib blocat). sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 20:02

cerbucerbilor scrie:saltare! sunt incepator vreau sa unific o famile cu un roi pastrand matca familiei, matcile fiind de aceeasi varsta. am citit ca unificarea este acceptata mai usor de albine daca, de ex. in cazul meu, roiul nu are puiet. deocamdat are puiet dar nu sunt sigur daca trebuie sa execut unificarea in perioada aceasta. intrebarea mea este: cand este momentul cel mai propice pt. unificare a.i. albinutele sa nu fie stresate? mentionez ca albinele mele sunt rele, iar unificarea trebuie facuta dintr-un stup dadant 10 rame cu mag 3/4(partial miere) si un roi de 5 rame 3/4. iar dupa unificare modelul de stup cu care vreau sa continui este ME. ceea ce vreau eu sa fac nu este numai o unificare "simpla" prin punerea catului peste celalalt. astept pareri si sfaturi. multumesc

Cerbucerbiloooor !!! ... haidi spune-mi cu cine stau de vorba de-atita amar de vreme ... ca nu cred sa fi aparut un cerb ( la propriu ) care sa stie citi, scrie si mai ales sa vrea ... albine :P
Nu de alta da´ nu mi se pare echitabil, tu sa stii cum ma cheama iar eu ... :? stau la vorbe cu cerbul shef :D

Stii ca avem pe-aici niste vanatori iscusiti ??? ... asa ca ai grija de ... vigheaz ... spune drept :P
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 31 Aug 2011, 21:07

Adi, .... surprize , surprize....
liviu1965

Mesajde cerbucerbilor » 01 Sep 2011, 05:52

saltare! florin din pitesti la origine in "pastoral" in bucuresti de vreo 6 ani + 1 an in bz. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 03 Sep 2011, 23:45

saltare! astazi am realizat mutarea definitiva pe ME adica nu mai am catul de dadant dedesupt. m-am cam chinuit dar sa zicem ca am facut ce trebuia. mai exista multa miere necapacita, nu inteleg de ce nu o pun si ele intr-un loc si sa o capaceasca(o avea prea multa apa la vremea asta?). am 9 rame jos si 8 + fagurii taiati lasati pt golire si eclozionare puiet. ce nu mi-a placut este faptul ca albina (eclozionata de f putin timp)scuturata la taierea ramelor pe jos s-au pe scantura unde le-am taiat nu a mers in stup ci parte din albine s-au plasat sub sita de pe fund. exista posinilitatea sa nu fi stiut unde sa intre in stup? treaba este ca daca vor ramane acolo nu se mai aeriseste stupul cum trebuie(sita este aprox 1/3 din suprafata fund). cand vor intra in stup? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde pin » 03 Sep 2011, 23:49

Intra in cateva ore. Am patit si eu cand am scimbat fundul plin si am pus din asta cu sita.
pin

Mesajde Adi Hodis » 04 Sep 2011, 10:13

cerbucerbilor scrie:...
ce nu mi-a placut este faptul ca albina (eclozionata de f putin timp)scuturata la taierea ramelor pe jos s-au pe scantura unde le-am taiat nu a mers in stup ci parte din albine s-au plasat sub sita de pe fund. exista posinilitatea sa nu fi stiut unde sa intre in stup? treaba este ca daca vor ramane acolo nu se mai aeriseste stupul cum trebuie(sita este aprox 1/3 din suprafata fund). cand vor intra in stup? sanatate

Acum la situatia creata ... inteleg ca sint multe albine sub sita ( zici ca nu se mai aeriseste stupul ) ... ar fi bine daca ai ajunge la stup dis de dimineatza, pe racoare ... sa le periezi pe un carton s-au altceva util si sa le torni in stup, peste rame.
Puietul acela proaspat NU STIE pe unde sa intre in stup ... stie numai albinele care au iesit la zbor si culegatoarele.
Vezi ca puietul acela nu rezista zile ... moare de foame.

Pe viitor, fa-ti rost de un stup care sa-l folosesti pe post de lada de lucru.Te va scuti de multe inconveniente.
De ex. vrei sa cureti fundul stupului ... pui catul III ( cand a-l vei avea ) si II de-o parte ... iei catul I cu fund cu tot de pe loc ... in locul lui pui fundul stupului " de lucru " si muti caturile la loc, in aceeasi ordine.
S-au ... vrei sa faci un roi ... ca e musai si ai botci gata de eclozionare ... apelezi la stupul de lucru ... si faci roiul.
S-au ... trebuie sa lucrezi in stup si e lipsa acuta de cules ... pui 2 - 3 rame in stupul " de lucru " le acoperi/inchizi si poti sa lucrezi mai usor chiar SA SCUTURI SI SA PERIEZI RAMELE CU ALBINE IN SPATIUL RAMAS GOL DIN CUIB.

Tot pe viitor, la scuturatul albinelor vei putea pune un cat gol peste cuib si sa scuturi albinele in acel cat iar dupa ce ai terminat de scuturat, periezi albinele care se vor urca pe peretii catului, ca sa cada pe rame si vor intra in cuib.

Stuparitul fara lazi, rame etc. de rezerva te pune in situatia " da-mi Doamne acum ca trebuie ! " ... si de regula ... ia de unde nu-i.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR