de stefeug » 09 Ian 2013, 17:24
Deci, nu se mai aude nimic pe aici?
intrebare (si pentru intiatorul topicului): cum influenteaza colonia FA Dadant rasucit cu 90 de grade? ati experimentat asta mai mult timp? ma gandesc la boli, dispunerea nectarului, etc.
Daca aceasta afecteaza major, atunci pentru standardizare pica argumentul de a folosi FA Dadant rasucit cu toate consecintele.
Cred ca este important de a lua in consideratie pentru standarsidazare, mai degraba compatibilitatea cu dimensiunile exterioare dadant pentru a putea folosi diversele echipamente facute pentru acest tip de rama, in special centrifuga.
Si eu vrea sa fac un model de stup Layens, cu doua tipuri de rame, respectiv rame 1/1 si rame 1/2R care prin suprapunerea a doua corpuri sa aiba dimensiunea unui corp 1/2.
m-am gandit la urmatoarele dimensiuni (in care, marturisesc ca, am luat in consideratie utilizarea FA dadant rasucita):
1/1 - interior 285x415, exterior 305x445 cu distantele intre faguri de 35,5mm (si nu 37,5),
1/2Redus - interior 290x202, exterior 306x218 (toate leaturile de 8mm grosime),
asta inseamna ca dimensiunile interioare ale corpului ar putea sa fie 320x320x225 (pentru 9 faguri). In doua corpuri suprapuse se poate utiliza o rama mare.
inca nu am masurat daca leatul superior de 340mm (cu tot cu urechiuse) incape in cosul centrifugii (am doua centrifuge, la una pare ca incape, dar la cealalta trebuie sa mai vad inca).
ce parere aveti?