ai pus o poza cu un ROI , ce matca buckfastata/neroitoare a condus armata aia?,probabil a avut colector de polen altfel roia-asa zice studiul +d-l doctor, nu ?
Nae..la care poza cu roi te referi?.. e pusa de mine?
Eu nu am avut niciodata nici o matca cumparata de undeva sau primita cadou..cu exceptia bine-nteles a celor din familiile pe care le-am cumparat de la unul care e la fel ca mine (are o vatra la 7 km de a mea, mai are una la 5 km acolo la Siret)...n-are treaba cu bibilirea matcilor.
Numai matci din zona, autohtone.
Colecta de polen nu am facut chiar tot timpul, au fost perioade si perioade...cand am avut eu familiile alea tari nu am luat polen deloc, si erau gigantice de foarte timpuriu, pur si simplu am facut o inversare de corpuri cand am observat ca in corpul 2 era full si era populat si corpul 1 in treimea superioara...stupii erau pe 2* 1/1 ..la inflorirea papadiei erau la 20 de rame full de albina!
Pana in salcam i-am tinut din inversarea asta pt ca ele dupa ce au populat tot matcile au urcat la etaj si au bagat puiet in corpul de sus care initial a fost jos si era gol golutz...au bagat acolo polen, miere, puiet larvar la greu...nici un gand de duca, in timpul asta corpul inferior era bucsit de puiet capacit care urma sa iasa...numai bine a inflorit salcamul...in 2 zile au bagat un cat de 1/2 plin de miere dupa care i-am mutat la 5 km la o liziera de salcam pe malul Siretului unde salcamul e mai intarziat cu cateva zile ca e masiv..si acolo au continuat.
Am avut 2 la care a trebuit sa bag corpul 3 de 1/1 atunci inainte sa infloreasca salcamul cand am facut inversarea la ceilalti.