Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde nae » 13 Ian 2013, 20:26

catalin.profiri scrie:Cat despre malaiu si cei care baga turta in ianuarie... nu e dorit situatia, dar daca stii ca nu ai avut polen pe vatra ce faci? :roll: ca numai pe sirop nu poti sta.

Acum am ''vazut'' .
Polenul din ian are alt scop decat sa compenseze lipsa din aug-sep :D si pt acel scop chiar E de dorit .
nae

Mesajde catalin.profiri » 14 Ian 2013, 04:45

@proapis13: Autorul spune ca proteina, nu polenul trebuie sa fie de 25%. La noi se recomanda maxim 20.
Continutul de proteina al suplimentului ar trebui sa fie in jur de 25% (substanta uscata, incluzand zaharul)

@nae: inteleg ca problema cea mai mare este roitul si vrei sa il tii in frau. corect?
Pai ti-a raspuns dl Popovici :
"Eu combaterea roitului o vad ca pe o chestie cu 2 picioare:
1. se numeste tehnologie
2. se numeste genetica
Despre tehnologie a vorbit domnul Balas si mai sus (cules abundent, scoatere de puiet, spargeri de cuib cu foite, la o adica formare de roi cu matca batrana)
Genetica ajuta mult, dar e doar o "piesa" in sistem (-ul de lucru), singura nu e de ajuns.

Una fara alta, oricare ar fi dintre cele 2 = handicap si lucru "de-ti sar capacele".

Am mai spus-o si bunka si Ioan Guist. eu sunt de acord cu ei si in plus nu am nimic de adaugat
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde nae » 14 Ian 2013, 17:46

Problema mea e sa tin in frau 3 galeti de albina .
Bunka,I Guist ,DD,...,flacaii acestia joaca in alta liga ,m-as bucura sa-i intelegi nu sa fii de acord cu ei .
D Popovici,un om care munceste.
Daca omor /izolez matca inainte de marele cules mai roieste?, nu !?
Un forumist (Catalin )deschide un topic cu intrebari-raspunsuri sa fie testat (nu pot sa ti-l indic ca nu ma pricep )si la intrebarea ,,scopul ramei claditoare '' primeste un raspuns la fel de simplist/superficial ,''capcana pt varroa '',ca si colectarea polenului pt prevenirea roirii.
Capcana pt varroa e un beneficiu colateral nu este scopul .
Colectand polen/lipsa-seceta= fam slaba= nu roieste - chiar o omori ...
Unul din factorii care imping la roire este cresterea temperaturii in stup (colateral -doicile parasesc puietul si nu-l mai ingrijesc ... :shock: ,puiet neviabil,PV... ),ce face placa activa ?-sa nu-mi spui ca ai colector de fund si FA ca mor;pt raspuns ia in calcul placa de urdinis .
Eu vorbesc de UNIFICARI in aprilie nu de roi sau cedari de rame cu puiet .
Multumesc pt traduceri .
Cand iti faci timp sa le citesti ,daca pe grafic ar fi fost si curba puietului poate aveai o parere mai aproape ...
nae

Mesajde nae » 14 Ian 2013, 18:11

Intrebarile sunt retorice , nu astept raspuns .
nae

Mesajde Daniel Popovici » 16 Ian 2013, 03:57

Da' repede va mai miscati ... ! :D
Am lipsit in perioada 4-15 ianuarie din zona cu semnal de telefon, darmite de internet.

"Ulei vegetal, cate o sticla din fiecare (porumb si rapita)..........2x1,48litri
2.Acid citric cristale ...................................................... 0.48 kg sau 2 cesti
3. Lamaie organica intreaga ...............................................1 bucata
4. Acid ascorbic (vitamina C)...............................................1/2 ceasca
5. Galbenus uscat ............................................................2.27kg
6.Izolat proteic de ...........................................................2.27kg
7.Polen natural...............................................................ZERO
8.Zahar pudra................................................................27.22 kg
9.HoneyBhealthy.............................................................1/2 ceasca - fagostimulent si substanta conservanta
10.Vitamine (pt consum uman- vit K, Zinc, magneziu).................14 tablete
11.Scortisoara ...................................................... "

Sa le luam pe rand:
- oul este destul de bun, conform aproportiei aminoacizilor, dar in proportii mari n-am experimentet si nici n-am citit de la altii ce ar iesi. E bun si pentru ca are steroli, dar pentru steroli n-ar fi nevoie de cantitati asa mari.
- Izolat proteic de soia am incercat cu zahar pudra si a fost slab, acum e in lucru cu miere si o combinatie cu drojdie.
Conform compozitiei in aminoacizi as prefera drojdia (teoretic) soiei. Practic va spun peste vreo 4 luni.
- primele 5 componente si vitaminele (10) ale retetei nu pot face decat bine, adaugate in proportia corecta (care cred ca se confirma sau infirma doar la analiza amestecului final)
- E nevoie obligatoriu de un atractant, daca nu polenul de la punctul 7, neaparat produsul de la punctul 9 (probabil de sinteza)
- eu personal am eliminat zaharul din nutritia albinelor din 10 septembrie pana in 15 aprilie. Il mai folosesc la roiuri si la completarile de sfarsit de vara dupa ultimul cules. Dar fiecare face cum crede.

Cea ce a scris PAB este integral adevarat.
Proteinele din surse alternative nu aduc performanta maxima, ci ajuta familiile "in pana" datorita lipsei (de polen toamna sau de lucratoare care sa-l adune). Repet - chiar si in acest caz n-am gasit inca nimic care sa substitue polenul congelat din propria stupina (cu toate riscurile si neajunsurile polenului).

Verificat:
- albinele roitoare aduna mai mult polen
- albinele care au cules (sau hranire cu zahar) din abundenta sunt mai usoare, au proteine mai putine in organism, mor mai repede si nici nu le arde de roit ca celor care au doar cules de intretinere (si polen la discretie)
- albinele neroitoare nu sunt niciodata recordiste la polen, decat daca au in permanenta exrem de multe larve
Restul e teorie, dar teorie in care lucrurile se leaga, are logica si se pare ca cei care au scris-o in premiera au verificat-o (eu am preluat-o pentru ca mi s-a parut coerenta si conforma cu tot ce stiu pana acum).
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 16 Ian 2013, 04:08

proapis13 scrie:[
Vad ca americanul recomanda 25% polen in hrana proteica,la noi se foloseste pina la 40%

Eu stiu ca peste 15-20 % se da doar daca au si o sursa de glucide (care bineinteles poate fi si rezerva din faguri)
Eu fac turte cu 40% polen, care nu are 100% proteina, ci cam 25%, adica la final am 10% proteina.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 17 Ian 2013, 11:25

Primul gand cand m-am gandit la temele de studiat a fost sa fac un substituent de polen. Apoi am vazut ca de la Haydak (anii ’60) incoace, fiecare generatie vrea sa redescopere roata, refac aceleasi experimente si obtin rezultate similare. Pana acum nu stiu sa se fi egalat polenul. (eu as fi fost o „picatura” in plus la turma mare de cercetatori ai inlocuirii polenului). Am gasit bine-merci datele cercetarii altora si mi-au ajuns, apoi am mai facut si eu 2-3 experimente si inca mai fac o serie in acest sezon doar ca sa nu zic ca n-am verificat pe viu.
Concluzia mea: Minim 1 din 10 familii sa aiba colector de polen de la corcodus pana la rapita sau salcam. Un congelator ocupat vara cu polenul, iar in decembrie fac turta pentru albine si locul polenului e luat de carnea de porc. In februarie administrez turta.
Ar mai putea fi testate (cine vrea sa experimenteze) ca metode alternative de pastrare a polenului:
- presarea intr-un vas strat dupa strat pentru eliminarea aerului, acoperirea cu un strat de miere si pastrare la temperatura camerei,
- Lasarea poleului sub forma de granule, inundat (cat cuprinde) pana se acopera total cu miere proaspata. Mierea sa patrunda intre granule si sa scoata tot aerul din masa de polen proaspat.
E posibil sa fie costuri mai mici decat prin congelare. Eu am incercat prima metoda si albinele au consumat mai cu pofta polenul congelat.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 17 Ian 2013, 11:25

Pentru cine chiar vrea substituenti ( am scris la paginile 113-115 din carte – mai mult neajunsuri) ar fi de rezolvat problemele :
- lipsa atractantilor (principalul motiv al consumului lent al hranei). Se poate rezolva cu atractant de sinteza – inexistent la noi pe piata sau cu polen (insuficient pentru o viteza consume gala cu a polenului).
Observatie 1 : N-am intalnit inca albine care sa se indoape cu proteina prea multa, indiferent cata ar avea. Sper ca supradoza de atractant sa nu schimbe acest comportament si sa se ajunga astfel la intoxicatie proteica
- Proportia cat mai buna a aminoacizilor. Cumva se poate aduce spre optim sau macar sa nu fie insuficienti, prin combinari de diferite surse. Aceasta ar fi, din cantitatea totala DE PROTEINA :
3% treonina, 4% valina, 1,5% metionina, 4% izoleucina, 4,5% leucina, 1,5% fenilalanina, 1,5% histidina, 3% lizina, 3% arginina, 1% triptofan, luata chiar din cartea cu care ati inceput acest topic - pag 5, amintit de mine la pag 53, preluat si de catre alti autori – cu speranta ca este veridic (nu l-am verificat)
- Lipsa colesterolului. Se rezolva cu galbenus de ou.
- Lipsa vitaminelor si mineralelor. Se dau suplimente cu : Vitamina A, Vitamina D3, Vitamina E, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B5, Vitamina B3, Vitamina B12, Vitamina PP, Vitamina C, Co (IN MOD SPECIAL), K, Ca, NaF, Fe, Cu, Mn, Mg, , Zn, Mo,
- pH optim – se acidifiaza pana la pH in jur de 5. – Cam greu de verificat fara aparatura adecvata.
- Prezenta unor glucide toxice in soia integrala (celuloza, pectene, rafinoza, stachioza) si lapte (lactoza) – se recomanda folosirea de izolate proteice.
Observatie 2 : De verificat longevitatea albinelor crescute cu astfel de substituenti (n-am avut inca timp de astfel de masuratori, dar in aceasta rimavara as vrea sa o verific si pe aceasta)

Ca surse principale, nimic nou – combinatie intre soia, lapte (de preferat doar proteina din ele) si drojdie, ideal toate cele 3 surse – se calculeaza (inainte de a te apuca de cantarit/amestecat) cata proteina aduc si sa nu depaseasca 15% din amestecul total cu miere sau zahar/glucoza + sirop de porumb, care au proteina 0.

Se adauga si atractant sau polen (a se tine cont de proteina adusa de acesta, in jur de 25% din masa polenului), galbenus de ou 2-3-5%, ulei (facultativ) vreo 3 %, vitamine, minerale si ceva acidifiant (mai ales in lipsa mierii). Ultimul lucru – se completeaza cu miere sau alte glucide si se amesteca.
Daniel Popovici

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 16:24

Binevenite informatiile Dani..abia astept sa intru in posesia cartii tale!
As vrea sa pun o intrebare aici...daca puietul larvar este hranit cu laptisor secretat de albina si in mod normal albinele care cresc primul puiet pe finalul iernarii cedeaza o cantitate mare de proteina larvelor crescute, de ce se sustine ca unii substituienti ar fi mai potriviti pentru cresterea puietului si aici ma refer la lapte!?
Am vazut mai multe referiri la treaba asta cum ca drojdia ar fi buna de dat toamna pentru corpul gras iar laptele in stimularea proteica de primavara..ma rog, iarna daca se da in februarie!
Eu din cate stiu laptele produce o incarcare intestinala mai puternica decat drojdia..asadar de ce nu am folosi drojdie si primavara?
Stim ca acest prim puiet este hranit pe baza cedarii de proteina de la albina uzata de iernare tinerelor larve, de aceea apare apoi fenomenul de schimbare al albinei, apare o oarecare mortalitate a albinelor de iernare in timp ce ea este inlocuita de albinele tinere care au nevoie sa consume pastura sau substituienti proteici pt realizarea incarcaturii proteice necesare in primele 5 zile de la eclozare!!
De ce sa nu se hraneasca aceasta albina cu o combinatie de drojdie si polen ca atractant din moment ce drojdia chiar este indicata pentru cresterea nivelului de proteina din corpul albinelor, are o multime de vitamine, enzime, si din cate stiu produce o incarcare a intestinului cu reziduri mult mai mica decat laptele praf?!
In lipsa 1-2 rame pline cu pastura functie de puterea coloniei, categoric trebuie hranite proteic cu ceva in momentul declansarii cresterii de puiet...in caz contrar, scaderea nivelului proteic in corpul albinelor de iernare duce la uzarea mai rapida a acestora si grabirea mortii acestora, plus ca lipsa substituienului proteic duce si la carente grave proteice in albinele tinere proaspat eclozate care la randul lor nu vor putea creste un puiet viabil...in cazul astor de familii cu carente proteice se observa de multe ori ca desi au populatie, albinele care ies pt prima data la zbor dupa apa sunt cu o rezistenta scazuta... zboara greu, se prabusesc rapid nu au vitalitate si pana la aparitia polenului in natura coloniile pierd multa albina zburatoare!!
Daca lipsa rezervelor de pastura se suprapune pe o lipsa de vitellogenin in corpul albinei de iernare situatia poate fi cu atat mai dificila!
Deci...de ce lapte praf si nu drojdie +polen in turtele cu substituienti in februarie??
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 16:46

Multumim mult Catalin pt efortul tau pt ca sa aiba acces la informatie si cei care nu inteleg engleza..e laudabil!!
Vreau sa mai zic ceva...graficul ala e valabil la ei...noi ar trebui sa ne facem propriul grafic cu perioadele bogate in polen si cele sarace...de fapt la noi functie de zona in care ne aflam cu sigurantza ca graficele ar fi destul de diferite..cert e ca la scaderea rezervelor de polen in stupi ar trebui sa dam ceva proteic..este esential sa intelegem ca albinele au o nevoie cruciala de proteina in orice moment al anului si ca orice carenta proteica produce perturbari serioase si are implicatii serioase...scaderea pontei, scaderea imunitatii si longevitatii albinelor!

Cartea lui A malaiu 1976 este si a fost mereu de actualitate pt ca dezvolta subiectul asta al starii fiziologice a albinelor si a nutritiei albinelor!
BUNKA

Mesajde horia_ch » 17 Ian 2013, 17:27

BUNKA scrie: Deci...de ce lapte praf si nu drojdie +polen in turtele cu substituienti in februarie??

Zic şi eu: poate că e mai bine ca albina iernată să nu trebuiască să apeleze la rezervele proprii de proteină, şi să folosească proteina din lapte. :?: :?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde catalin.profiri » 17 Ian 2013, 17:30

Cu placere Bunka. Daca mai stii materiale care pot fi traduse intr-un timp rezonabil, in limita timpului pot sa mai traduc (pana nu intram in activitate).
Eu am ramas cu sechele pe acest subiect pentru ca 2012 a fost primul an in care am reusit sa imi aduc o parte din stupi langa casa, si toamna stii si tu ce seceta a fost. Am citit prea tarziu cartea lui Malaiu si sper sa nu platesc la fel de scump cum ai platit tu iarna trecuta.
Cat despre reteta, o voi incerca pe prima, dupa primul zbor de curatire cu mentiunea ca voi adauga polen in loc de HoneyBhealthy. Pana atunci, stau cu ochii pe prognoza ca pe butelie...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde nae » 17 Ian 2013, 17:48

Din cartea ''nutritia...'' a d-lui Moraru(si altele ) am inteles ca 90% din proteina din lapte merge spre laptisor si 10% corp gras , la drojdie invers .
In toamna pt ca puietul scade mergi pe drojdie .
Primavara trebuiesc amandoua ; primul laptisor e produs pe paza proteinei din corp si trebuie refacut + albina tanara (proaspat ecluzionata )daca nu-si face corpul gras e ''debila''-neviabila = in primavara trebuiesc amandoua genurile de proteina - asa vad eu .
Problema mea e ca sunt vehiculate retete la cantitatea bruta a produsului si e gresit ; daca polenul are ~ 25 % proteina cat polen punem la 1 Kg sa avem o turta cu 10-15 % proteina ?, 4-500 g .Cazeina (!?) are 80% proteina , la un Kg de zahar adaugi ~150g ...
Interesanta ar fi o reteta pe care s-o consume cu ''drag'' nu de foame .
nae

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2013, 18:02

nae scrie:.Cazeina (!?) are 80% proteina , la un Kg de zahar adaugi ~150g ...

Cazeinei ii sta mai bine in lapte nu in stup :!:
Mai multa proteina se gaseste in ZER ; de aia se recomanda max 25ml/1000ml in sirop si in canntitati mici
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 18:30

horia_ch scrie:
BUNKA scrie: Deci...de ce lapte praf si nu drojdie +polen in turtele cu substituienti in februarie??

Zic şi eu: poate că e mai bine ca albina iernată să nu trebuiască să apeleze la rezervele proprii de proteină, şi să folosească proteina din lapte. :?: :?

Da, dar laptele lasa mai multe reziduuri in intestin pt ca se digera mai putin decat drojdia, si drojdia are si ea proteina pe la 40% , si pe langa mai are si altele deci..ramane intrebarea!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2013, 18:34

nae scrie:Din cartea ''nutritia...'' a d-lui Moraru(si altele ) am inteles ca 90% din proteina din lapte merge spre laptisor si 10% corp gras , la drojdie invers .
In toamna pt ca puietul scade mergi pe drojdie .
Primavara trebuiesc amandoua ; primul laptisor e produs pe paza proteinei din corp si trebuie refacut + albina tanara (proaspat ecluzionata )daca nu-si face corpul gras e ''debila''-neviabila = in primavara trebuiesc amandoua genurile de proteina - asa vad eu .
Problema mea e ca sunt vehiculate retete la cantitatea bruta a produsului si e gresit ; daca polenul are ~ 25 % proteina cat polen punem la 1 Kg sa avem o turta cu 10-15 % proteina ?, 4-500 g .Cazeina (!?) are 80% proteina , la un Kg de zahar adaugi ~150g ...

Correct...deci e gresit sa inlocuiesti laptele cu drojdie, pt ca si albina proaspat eclozata are nevoie sa-si faca corp gras.
In a doua parte a mesajului tau ai observat cateva chestii pe care multi dintre colegii care hranesc proteic nu le prea iau in serios!
In carticica lui A malaiu sunt multe detalii...
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA