Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 23:06

proapis13 scrie:In pozele de mai jos unii stupi au orificii in corpuri altii nu
http://www.apiculture-warre.fr/multimedia/photos/
Sunt numite a doua iesire daca nu ma insel ; ce e cu ele??
salve :D

...pai in loc de urdinise superioare, oricare din corpuri are o gaura de aia care poate servi drept urdinis ...la stupii verticali mai multe urdinise sunt indicate mai ales in culesurile intense!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 23:17

Asta mai are putin si intra in lada cu totul http://www.youtube.com/watch?v=YQPDz2P1yc4&NR=1 :lol: ...se transforma intr-o albina...ce blindat e, manusi de fierar betonist, si cu costumul ala pe el...cu 3 gaze in lada...e comic rau!!
Si coreenii astia au gauri da nu vad albina pe acolo...imi place centrifuga motorizata...daca aveau si un descapacitor rusesc era perfect! :P
Si aici aceleasi gauri http://www.youtube.com/watch?v=WilSZOKl7ik

Si asa roieste un Warre http://www.youtube.com/watch?v=DskfHpcdFSE daca-l stresezi mereu cu leatzuri fara sa aiba fagure construit asta inseamnand rama si centrifuga...intr-un final o taie!!...daca are fagure construit plus cateva alte operatii il mai tii!
Oricum roieste frumos :P

Tataica ce roi acolo...http://www.youtube.com/watch?v=lsXq45uULz0 aviz celor ce nu inteleg ca Warre e ok daca e Delon :lol:
Iar treaba cu gaura in corp ...jucaria de lift e buna!! http://www.youtube.com/watch?v=sOgCflLWPC4
Asta de metal cu roti mai de teren e mai ok http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=LHhpWHRvKsI
BUNKA

Mesajde activ » 19 Ian 2013, 01:23

nae scrie:De studiat !
La tratamentul cu VF/sau altele ce facem ?, daca tinem cont de volum se poate gresi,fumul se ridica ... Doua caturi = un corp DB !?
O rezolvam din pix sau prin tatonari ?

Salut Nae !
Daca citesti tot topicul, eu am argumentat toate avantajele teoretice (ale mele) si practice (ale lui C. Antonescu) ale stupului MEA, comparand si raportandu-ma, in general, la dimensiunile corpului Dadant 1/1 si respectiv 1/2 pe 10 rame.
activ scrie:Corpul MEA pe 9 rame este egal cu corpul MER pe 10 rame ca suprafata de faguri (nr. de celule).
MEA 9 rame - 20cm H * 30,5cm = 610 cmp/rama * 9rame = 5500cmp/cat = 55dmp de fagure.
MER 10rame - 13cm H * 41,5cm = 540cmp/rama * 10rame = 5400cmp/cat = 54dmp de fagure.
(MER pe 160mm)

In privinta volumurilor interioare a celor doua tipuri de caturi, diferenta este sensibil diferita:
MEA 9 rame - 23*34*34cm = 26588 cmc = 26,5 dmc,
MER 10rame - 17*38*45cm = 29070 cmc = 29 dmc.
(MER pe 160mm)

- 1 corp Dadant 1/1 10rame - 31*38*45cm = 53010 cmc = 53 dmc = 53 litri;
- 2 corpuri MEA pe 9rame - 23*34*34cm*2 = 53176 cmc = 53,17 dcm = 53,17 litri.

Dupa cum rezulta din calculele de mai sus, 2 CORPURI MEA pe 9 rame (cuib) au 53,17 dmc = 53,17 litri iar UN CORP DADANT 1/1 (cuib) are 53 dmc = 53 litri. Deci ca volum cele doua cuiburi (stupi) sunt sensibil egale. :idea:
In concluzie eu cred ca trebuie sa tinem cont, in cazul de fata , de volumul lazii si sa dozam fitilele pentru fumigatii cu aceiasi cantitate (picaturi) de substanta activa (in cazul nostru Varachet Forte), deoarece forma lazii nu este relevanta in dispersia uniforma a fumigatiilor in lada, albina aici avand un rol important in dispersia uniforma a fumului in toata lada, ventiland sa scoata fumul afara, ea nu face altceva decat sa-l imprastie uniform in toata lada.
Deci ... din pix o rezolvaram , acum ramane sa o luam si prin tatonare ... la toamna ! :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 19 Ian 2013, 02:03

BUNKA scrie:Forma spatiului are implicatii pozitive din punctul meu de vedere in primul rand prin prisma aranjarii rezervelor de iernare, al conservarii energiei, al mentinerii microclimatului..exact acolo unde ceilalti stupi sistematici au numai minusuri.

ADEVAR GRAIESTI ! ;)

Si ... hai sa ne mai gandim si la NOI, nu numai la albine, ... sa incercam sa vedem: :idea:
- usurinta cu care se pot manipula astfel de corpuri chiar si pline cu miere,
- usurinta cu care se executa astfel de corpuri, dintr-o singura scandura,
- usurinta cu care se pot face roi (doar separand corpurile),
- usurinta cu care se pot face nuclei de imperechere, in acelasi corp si cu aceiasi rama,
- usurinta cu care deblocam sau extindem cuibul prin intercalarea sau adaugarea de corpuri,
- usurinta cu care extindem primavara cuibul prin inversarea corpurilor 1 cu 2,
- usurinta cu care restrangem toamna cuiburile pentru iernat,
- usurinta de a lucra in toata stupina (la familii, roi, nuclee) si pe toata perioada anului numai cu un singur model de corp si de rama. etc :geek:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 19 Ian 2013, 02:09

E clar ca avantaje sunt nenumarate...as vrea sa vina cineva si sa zica dezavantajele ca eu unul nu le prea vad, macar sa mi le arate cineva!
BUNKA

Mesajde horia_ch » 19 Ian 2013, 09:05

BUNKA scrie:E clar ca avantaje sunt nenumarate...as vrea sa vina cineva si sa zica dezavantajele ca eu unul nu le prea vad, macar sa mi le arate cineva!

Asta-i ca şi într-o căsătorie, legată din multă dragoste, când nu vezi de la început toate laturile celuilalt (din iubire, nu de altceva). Nu există nicăieri garanţia că va fi o viaţă de fericire, dar nici siguranţa că nu se va sfârşi printr-un dureros proces de divorţ. E "la risc", cum se spune... :lol:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde activ » 19 Ian 2013, 11:30

horia_ch scrie:
BUNKA scrie:E clar ca avantaje sunt nenumarate...as vrea sa vina cineva si sa zica dezavantajele ca eu unul nu le prea vad, macar sa mi le arate cineva!

Asta-i ca şi într-o căsătorie, legată din multă dragoste, când nu vezi de la început toate laturile celuilalt (din iubire, nu de altceva). Nu există nicăieri garanţia că va fi o viaţă de fericire, dar nici siguranţa că nu se va sfârşi printr-un dureros proces de divorţ. E "la risc", cum se spune... :lol:

Horia ... inainte sa ma indragostesc de ea (MEA) m-am orientat bine sa nu gresesc.
E fata de popa (Layens) cu avere, agoniseala multa si cu educatie buna, ... scolita la colegii si universitati inalte prin toata lumea pana in America (mega educatie - ME) ... si draguta, blanda si miniona ca preoteasa (MER), sa tot o tii in brate. :)
Cu toate astea zise, ... niciodata sa nu zici niciodata :!: , ca poate in timp descoperi un defect, un viciu, de nu stii cum sa mai scapi de ea, ... ca n-o fi perfecta.
De obicei oamenii au suma viciilor sau defectelor egala! ... asa or fi si stupii :?:
activ

Mesajde peterneamt » 19 Ian 2013, 11:37

Da ! ;)
peterneamt

Mesajde activ » 19 Ian 2013, 11:53

peterneamt scrie:Da ! ;)

Multam !
Asa cred si eu ... intrebarea era mai mult retorica. ;)
activ

Mesajde activ » 19 Ian 2013, 13:13

activ scrie: ... inainte sa ma indragostesc de ea (MEA) m-am orientat bine sa nu gresesc.
E fata de popa (Layens) cu avere, agoniseala multa si cu educatie buna, ... scolita la colegii si universitati inalte prin toata lumea pana in America (mega educatie - ME) ... si draguta, blanda si miniona ca preoteasa (MER), sa tot o tii in brate. :)

Sa vi-o arat si voua ... sa nu cumva sa ziceti ca am gusturi proaste. :lol:

Uite ce bine aduce cu tacso, popa (Layens), numai ca nu amesteca dragostea cu agoniseala, ci le are pe rame separate, ... ce bine seamana si cu masa, preoteasa (MER), supla - miniona - delicata, de drag sa o tii "de mana", pardon in mana ... si ce studii inalte are, Mega Educatie, liceale - universitare, una peste alta consolideaza viitorul unei RAME .

Stiu ca si voi va-ti "luat" din dragoste, deasta consider ca ati fost orbiti, putin mai mult, de frumusetea sentimentelor si va-ti procopsit cu ce-ati intalnit pe "strada", Dadante, ... ca si mine de altfel la prima "dragoste", te arunci cu capul inainte si ai impresia ca ce ai tu nu mai are nimeni, de fapt ce ai tu au toti,m-am grabit ca fata la maritat, ... nici nu se putea altfel, e un ciclu prin care toti trecem, uni se complac si raman asa iar alti ajung sa nu se suporte si-si cauta altceva.

PS. PAREREA MEA :!:

EU MI-AM GASIT ALTCEVA ... mai jos ... si sper sa dureze.
Fişiere ataşate
20121204_190409 (Medium).jpg
activ

Mesajde BUNKA » 19 Ian 2013, 15:14

Frumos, frumos!!
BUNKA

Mesajde nae » 19 Ian 2013, 21:00

Baieti , cand am zis ''din pix'' se intelege ca am ''vazut'' ca 2 corpuri MEA =1 DB =3 picaturi ,DAR (Nae =gica contra ) 4 corpuri MEA mai sunt egale ca ventilatie -fumul sus - cu 2 DB(nu ca volum )..., sus e o zona tampon(clopot ) si cat timp e mai cald decat aerul din cuib nu-l scoate asa usor...
1 corp DB = 3 picaturi______ 1 orizontal(~ 2DB )= 5 picaturi nu 6 !?
4 MEA = ?, din pix ies 6,tot prin tatonari , cred .
Cineva (PAB) de la Institut :D o vorba , ceva ...
nae

Mesajde stefanmadalin » 19 Ian 2013, 21:19

Intrebarea mea pentru Nae: Tu faci tratamente antivaroua cand ai 4 corpuri?
stefanmadalin

Mesajde nae » 19 Ian 2013, 21:47

stefanmadalin scrie:Intrebarea mea pentru Nae: Tu faci tratamente antivaroua cand ai 4 corpuri?

Buna observatie ;dupa FS tratamentul cu VF/sau ceva impotriva varoozzei este indicat (puiet putin=paduchi liberi ),nu toate fam sunt ''moarte''sa le dai caturile jos sau sa le anulezi cu folie/podisor si inainte de menta faci 1-2 tratamente sau mai multe ca te intorci in octombrie - deci, DA . Tu ,nu ?
Am uitat sa precizez ca nu merg la menta (vreau, dar inca nu pot ) dar asta nu ma ob;iga sa nu gandesc .
nae

Mesajde stefanmadalin » 19 Ian 2013, 22:09

Eu fac tratamente antivaroua (VF) doar dupa ce extrag mierea.
Insa acum depinde foarte mult de zona si de tipul de stuparit:stationar/pastoral. De exemplu, la mine ,la salcam sa zicem ,am 4 corpuri la o familie medie(am dezvoltate puternica primavara). La o saptamana -doua dupa ce s-a terminat culesul trebuie dati pe jumatate, pentru ca numai am cules pana la Fs. La floarea soarelui sunt pe 3 corpuri,am luat catul cu miere si asta e,sunt buni de tratat. Mentionez ca asta ar cam fi tehnica mea de lucru,din zona mea,in care ajung odata la 2-3 saptamani la ei.
Si apoi intervine, cum ai zis si tu pastoralul,unde ai stupi bine populati,plimbati si rasplimbati,unde trebuie sa adaptezi o tehnica.
Aici da ,asteptam parerea celor ce lucreaza cu "turnulete".
stefanmadalin

Mesajde BUNKA » 19 Ian 2013, 23:17

Indicat e ca atunci cand tratezi sa extragi daca mai ai ce, sa restrangi volumul pt ca nu are rost sa tratezi intr-un spatiu mare daca familia poate fi restransa pe un volum mai mic si aia e...la un Delon ca al lui Activ ar merge tratamentul la 2 maxim 3 corpuri functie de forta coloniei...la un delon cu rama de 30 ca cei pe care-i fac eu vor fi maxim doua corpuri la tratament si e simplu..daca vb de varachet ne raportam la volum daca dam cu altceva tinem cont de alte lucruri cum ar fi cantitatea de albina.
sus e o zona tampon(clopot ) si cat timp e mai cald decat aerul din cuib nu-l scoate asa usor...
1 corp DB = 3 picaturi______ 1 orizontal(~ 2DB )= 5 picaturi nu 6 !?
4 MEA = ?, din pix ies 6,tot prin tatonari , cred .

Tratamentul cu VF ar fi eficient, mai eficient decat intr-un spatiu care nu e populat la maxim pt ca substanta e in contact cu albina nu aiurea prin lada...in mod normal asta se urmareste, eficienta la tratamentul cu VF, pt ventilare e nevoie de o simpla sita superioara, sau ridici nitzel capacul sa se faca curent pe verticala.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR