alin m scrie:intrebarea mea pe marginea discutiei voastre e urmatoarea : cand in natura este polen si albina il aduce in stup cu ce va fi hranita larva ? cu polen proaspat adus sau cu un polen lasat cateva zile in celula -un fel de inceput de transformare in pastura ?
nae scrie:Proapis13 , pot sa fac ,acasa, pastura din drojdie + lapte ?
pab scrie:Si inca o chestie importanta, nu stiu daca am mai scris-o pe undeva, TOTI inlocuitorii de polen (soia, drojdie, lapte praf) scurteaza viata albinei (creste uzura prin prelucrarea lor), pe cand la turtele proteice cu polen nu se constata acest lucru. Daca familia este puternica atunci efectul negativ nu se constata deoarece puietul depus (si eclozionat) mai mult in urma hranirii cu inlocuitori contrabalanseaza si depaseste pierderea prin uzura de albine.
Insa, la o familie slaba sau spre medie, hranirea cu inlocuitoitori de polen poate avea efect dezastuos.
pab scrie:alin m scrie:intrebarea mea pe marginea discutiei voastre e urmatoarea : cand in natura este polen si albina il aduce in stup cu ce va fi hranita larva ? cu polen proaspat adus sau cu un polen lasat cateva zile in celula -un fel de inceput de transformare in pastura ?
Albina nu foloseste in consum polenul ca atare adus in stup. Acesta se depoziteaza in celule, este imbogatit de catre albine in enzime si vitamine, sufera fermentatii si se transforma in pastura dupa minim 6-7 zile, hrana pt albine pt a produce laptisor si pentru larvele mai mari de 3 zile.
Dar, este adevarat ca primavara, cand zilele frumoase alterneaza des cu cele cu ploi/frig, polenul depus in faguri este mai repede consumat - de nevoie, chiar si numai dupa cateva zile (observatie personala cand dupa 2-3 zile de cules de polen, urmate de 5-7 zile de ploi, in cateva zile disparea la propriu polenul depus in urma cu 3-4 zile).
Polenul de toamna are un continut mai ridicat in proteina bruta decat cel de primavara-vara.
Nivelul de PB (proteina bruta) este sensibil la fel intre polen si pastura. Pastura in schimb are valoare nutritiva mai mare decat polenul, pt albine, datorita fermentatiilor (care fragmenteaza pereti celulari din polen, cresc palatabilitatea) si a enzimelor si vitaminelor introduse de albine. De asemenea se pare ca prin transformarea in pastura se sparge si invelisul protector al grauntelui de polen:exina.
Iar referitor la turtele cu polen, se stie ca nu toata proteina din polen este asimilata de albine, ci doar in proportie de aprox. 60%.
catalin_valenii scrie:Si ce recomandati administrarea urdei in turta sau administrarea de zer? Dar daca administram lapte (de vaca sau oaie-tinand cont ca din zerul rezultat in urma formarii cheagului de cazeina de la oaie cantitatea de urda este mai mare, ar trebui luata in calcul si specia de la care provine laptele ma gandesc eu) ca atare nu ar fi mai bine deoarece acesta are o compozitie mai complexa?
Daniel Popovici scrie:1. Nici pentru mine nu are nici o logica ideea ca aminoacidul stie sa aleaga intre corpul gras si glanda faringiana in functie de sursa din care provine. Drojdia mi se pare teoretic mai buna, practic acum o voi incerca comparativ cu polenul si cu proteina de soia.
Ideea cu laptele la puiet si drojdia la corp gras am gasit-o la Malaiu - fara nici o explicatie si mai ales fara nici o logica.
Ceilalti cred ca au preluat-o pe negandite.
(eu prefer sa nu tin cont de ea, cel putin pana la proba contrarie)
Daca afla cineva explicatia - sunt curios si eu!
alin m scrie:intrebarea mea pe marginea discutiei voastre e urmatoarea : cand in natura este polen si albina il aduce in stup cu ce va fi hranita larva ? cu polen proaspat adus sau cu un polen lasat cateva zile in celula -un fel de inceput de transformare in pastura ?
Totusi, dupa parerea mea, exista si familii la care le prinde bine. Astfel avem cele 2 extreme:
- familii care intra in iarna fara pastura in faguri - orice proteina le ajuta, indiferent de sursa
- familii care intra in iarna cu pastura suficienta - rezultatul e discutabil, fiind posibil sa le traga chiar in jos (mai bine sa fie lasate in buna pace)
Varianta de mijloc e la fel - discutabila.
E perioada cand creste puiet = T maxima ,albina care produce laptisor nu cred ca sta prea mult in coaja ghemului iar cele care ''sug'' din punga nu au toate nevoie de proteic ca in soba ard si grasimi dar mai mult glucide ...
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori