Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde jenica67 » 08 Ian 2013, 19:24

De unde zicala : da-le doamne romanilor, mintea cea de pe urma ! :lol:
jenica67

Mesajde ADITZU » 08 Ian 2013, 19:32

Asta nu ar fi o mare problema , pentru ca parerea mea personala , asa am patit si in celelalte 2 ierni de cand am albine , si vreau sa spun ca si eu am pus turte chiar pe 5 ianuarie 2013 , si datorita faptului ca nu se mai intrevad perioade de vreme buna cam pana pe la sfarsitul lunii ianuarie , cand eu de obicei puneam turte am zis ca oricum si in baza constatarilor anterioare , albinele vor folosi turta doar in cazul in care vor avea nevoie de ele , tot asa am patit si in anii anteriori ,doar ca anul acesta nu am avut zbor de curatire sa speram ca va fi bine
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde GORE19712000 » 08 Ian 2013, 20:15

AM PUS SI EU TURTE 24 DECEMBRIE DEOARECE LA UNI STUPI ALBINELE AJUNSESERA IN PARTEA DE SUS , ACUM O SA MAI PUN PE LA JUMATATEA LU FEBRUARIE PROTEICE DAR NUMAI DACA O SA AM ZBOR DE CURATIRE .
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde jenica67 » 08 Ian 2013, 20:21

Ce nu stiu toti este ca, daca albinele sunt sus si le pui turtita, daca ele o vor manca, exista riscul sa nu mai coboare jos. Si daca turtita se termina si nu mai au alta, poti sa iti iei adio de la ele.
jenica67

Mesajde vlad » 08 Ian 2013, 20:23

GORE19712000 scrie:AM PUS SI EU TURTE 24 DECEMBRIE DEOARECE LA UNI STUPI ALBINELE AJUNSESERA IN PARTEA DE SUS , ACUM O SA MAI PUN PE LA JUMATATEA LU FEBRUARIE PROTEICE DAR NUMAI DACA O SA AM ZBOR DE CURATIRE .

depinde cat erau de sus , cate erau sus , cat era turta de mare ( in grame ) , cum vor evolua temperaturile
vlad

Mesajde GORE19712000 » 08 Ian 2013, 20:25

1 kg.
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde ADITZU » 08 Ian 2013, 20:51

jenica67 scrie:Ce nu stiu toti este ca, daca albinele sunt sus si le pui turtita, daca ele o vor manca, exista riscul sa nu mai coboare jos. Si daca turtita se termina si nu mai au alta, poti sa iti iei adio de la ele.

Va dati seama ca si daca ar vrea sa mai coboare cu toate ca nu prea am intalnit asa ceva , nu ar mai avea de ce sa coboare din moment ce au consumat toata mierea pana sus si de aici vor merge pe consum si incanu a inceput consumul sa speram ca va fi iarna cat de cat mai usoara :oops:
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde gica.mosu » 08 Ian 2013, 23:40

La mine la Bogdanesti pe04-ian 2013 la 6-9gr am facut intoarcerea cuib la 20 stupi( procedeu descris la pag mea)
la care aveam ceva semne de intrbare.La 3 fam -ghem sus70%,la unu am gasit puiet capacit pe o rama, la altii am scuturat
3 rame aproape goale si am pus altele de la rezerva cu2,5kg miere.La o parte din cei la care am facut intoarcerea cuib m-am
uitat pe08-01- 2013 temp -5gr si ghemul cu albine era coborit jos(am pod monobloc +folie)pe rame central.La cei pe7-8 rame
in ghem toti sunt ok si astept vreme buna pt zbor de curatire.SANATATEEEE la toti!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde akmm » 14 Ian 2013, 14:09

gica.mosu scrie:........si am pus altele de la rezerva cu2,5kg miere.....

Un sfat suplimentar pentru cei ce mai pun cate o rama doua acolo, in locul altelora goale.Asa ceva se face, si e firesc daca timpul permite si daca stim exact care sunt acele familii cu probleme inca de la intrarea in iarna.Daca nu avem o evidenta exacta si am visat doar ca avem soareci in fanar, nu cred ca e intelept sa luam totul la furca.
De regula, ramele pregatite sa fie puse in locul altora goale vor fi conditionate 24h prin incalzire usoara intr-o camera cu foc.Dupa care calde cum sunt se protejeaza de frig si asa se si pun in familie.
Daca nu se procedeaza asa atunci e asemanator cu cineva care in miezul iernii se culca in pielea goala intr-un pat rece.Fagurii se transforma in absorbanti de caldura, ca doua sloiuri de gheata.Nici nu stii cum sa incurajezi sau sa descurajezi umblatul in familii in toiul iernii.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2013, 20:23

AKMM...este bine venita ac precizare cu rame incalzite eu am zis ca multi dintre noi stiu asta :roll:
Pt cei care nu au caldura in casa,puneti in st de12-16r ramele cu miere+folie si podisor si cu un feon
suflati aer cald 5-6 min apoi infundati urdinisu cu burete(se repeta de 2-3 ori intr-o ora dupa caz) iar
cind aveti nevoie se pot folosii(in ac eiasi zi).Cu umblatul in stupi,intervin la cei care am un semn de
intrebare adica:in diagrama stupinei pe un caiet la fam x trec la hrana N+,N,N? si doar la cei cu12-14 kg
de miere(N?) verific si dupa caz intervin in prima decada a lui ianuarie,si in functie de poz ghem (fata sus)si,
de temp-6-12gr,dar cel mai indicat dupa s-au in timpul zb de curatire s-au de loc la cei care au suficienta miere :roll:
Daca e nevoie sa schimb1-3 rame cu putina miere cu alte rame de la rez,verific ca matca sa nu fie pe ramele scuturate iar dupa ce
aranjez cuibul si pun folie+pod,daca temp e sub 10 gr cu feonul bag aer cald pe urdinis 1-3 min dupa care inchid urd cu burete
15-20 min .Ca o concluzie de cind fac intoarcerea cuibului nu am avut pierderi de loc,iar pt cei care nu sunteti de acord cu mine
va respect parerea-Cu respect Gica-mosu!!!
P.S-Stupii ii am cu fund fix cu pod monobloc cu sita si scindurele( si folie dupa 1 ianuarie )...
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 19 Ian 2013, 21:26, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde MrBee » 19 Ian 2013, 20:47

Am facut si eu o vizita azi.Din 1o , toti sunt prezenti la apel si zumzaitul e placut.In ceea ce priveste pozitia ghemului se incadreaza in 2 categorii.Cei cu fundul plin au toti ghemul jos iar cei cu sita pe fund sunt toti sus in jumatatea dinspre urdinis.Dupa parearea mea ( si experienta de anul trecut ) nu inseamna ca cei care sunt sus nu mai au mincare.Asa se pozitioneaza ei, sunt acolo din noiembrie.Mincare am lasat la toti la fel si eu zic ca nu e nici o problema.Nici anul trecut n-am pierdut nici unul si in primavara chiar mai aveau resurse disponibile.Pina in februarie nu ma ating de ei :lol:
MrBee

Mesajde badguy_goodguy » 20 Ian 2013, 01:09

La cum i-am strans azi toamna, 50% sunt de la urdinish pana la celalt perete :D adica albinele insirate pe linia dreapta. Au fost ca 7 grade zilele trecute asa ca am aruncat un ochi. Mai au mancare capacita pe rame, deci is ok. Inca nu stau sus pe leat, dar albina, albina poate muri si in mijlocul ramei, deci e un pic cam irelevant.
badguy_goodguy

Mesajde cristi82 » 21 Ian 2013, 22:39

Buna ziua, fiind incepator atat in stuparit cat si pe acest forum, am o intrebare pentru apicultori cu experenta, azi am ridicat capacele la doi dintre stupi si am observat ca albinele sunt in partea de sus spre partea frontala, uitandu-ma mai bine am constatat ca in partea superioara a ramelor exista miere acolo unde sunt si albinele ridicate, reamintesc ca stupi sunt cu fund plin, urdinis 6 cm, ierneza pe 6 rame iar deasupra pe scandurele am pus cateva foite de ziar iar peste acestea polistiren.
Intrebarea ar fi de ce sunt albinele in partea de sus in conditile in care pentru fiecare familie de albine am lasat pentru iernat cam intre 11-14 kg miere, de lipsa de hrana nu cred ca e cazul, sa fie din cauza polistirenului din podisor?, astept sfaturile si sugestile d-voastre.
Va multumesc!
cristi82

Mesajde badguy_goodguy » 22 Ian 2013, 00:53

cristi82, stau sus din cauza ca acolo este mai cald. Daca ai lasa un stup cu catul pe el, albinele s-ar duce direct in cat si matca acolo ar incepe sa oua.
Si stau inspre urdinis pt. aerisire, dar cu timpul se vor deplasa inspre spate din cauza terminarii hranei.

Cand hrana nu mai au ele se ridica complet peste rame incercand sa gaseasca mancarea, si mor daca nu se intervine. In mod normal, in lipsa hranei o buna bucata din ghem ar trebui sa se ridice peste rame, insa cum apicultorii neglijenti mai lasa si rame fara coronite de miere, este pericolul ca ele sa moara direct pe rame la 3 celule distanta "de ceva miere". Din acest motiv nu e bine sa fie razuit latul fagurilor ce urmeaza sa se lase in stup peste iarna, ca albinele sa se poata urca fara probleme.
badguy_goodguy

Mesajde Cristi Mocanu » 22 Ian 2013, 08:52

cristi82 scrie:Buna ziua, fiind incepator atat in stuparit cat si pe acest forum, am o intrebare pentru apicultori cu experenta, azi am ridicat capacele la doi dintre stupi si am observat ca albinele sunt in partea de sus spre partea frontala, uitandu-ma mai bine am constatat ca in partea superioara a ramelor exista miere acolo unde sunt si albinele ridicate, reamintesc ca stupi sunt cu fund plin, urdinis 6 cm, ierneza pe 6 rame iar deasupra pe scandurele am pus cateva foite de ziar iar peste acestea polistiren.
Intrebarea ar fi de ce sunt albinele in partea de sus in conditile in care pentru fiecare familie de albine am lasat pentru iernat cam intre 11-14 kg miere, de lipsa de hrana nu cred ca e cazul, sa fie din cauza polistirenului din podisor?, astept sfaturile si sugestile d-voastre.
Va multumesc!

6 centimetri urdinis deschis??? mi se pare cam mult. Poate s-au ridicat ca sa se distanteze de sursa de frig?! :?
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde un OM » 22 Ian 2013, 09:02

cristi82: ghemul pe care l-ai observat sus, este acolo mai mult ca sigur din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioada.
Cristi Mocanu: poate ca un urdinis de 6 cm. nu este de ajuns pentru o ventilare corecta. Mie mi se pare putin.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE