Câteva concluzii personale despre iernarea albinelor (în acest an).
Deși zic (în vară) că nu voi mai da niciodată apifonda, nu reușesc. Sunt stupi care îmi fac surprize în fiecare iarnă.
Unii consumă mai mult ca alții și astfel trebuie să mă uit la fiecare în parte.
Dacă ghemul este sus, uneori stă pe miere, alteori nu are miere în zona în care stă. Aici știi doar dacă scoți rama. Azi s-a putut face asta, altă dată nu se poate, așa că unde am dubii, pun apifonda, nu risc nimic.
Unde am căutat, n-am văzut mult puiet, chiar foarte puțin.
La MER treaba e mai cu dichis până prinzi șpilu. Uneori nu ajunge doar un corp de 1/2 plin cu miere, Dacă acel corp e plin la 1 noiembrie, e ok, dar din septembrie până în noiembrie albinele consumă din rezerve și trebuie ca să completăm mai mult. Cel mai bine au iernat MER-i care au avut miere și în corpul inferior, ghemul începând de acolo să urce. La data aceasta puietul e în corpul inferior și ghemul a mușcat 1/3 din corpul superior, care e plin cu miere. Cu mierea aceea mergem și la cules la rapiță.
Nu am observat ca la MER să nu urce ghemul în etajul superior.
Menționez că am ghemuri bune la iernare.
Pe unul l-am găsit fără mâncare (are populație pe 6 intervale). Mai trăia o săptămână cel mult. Avea matcă, puiet, dar consumase enorm. Avuse în septembrie cel puțin un corp de 1/2 plin. L-am iernat cuib 1/1 cu cat 1/2 plin cu miere. Am făcut experimentul acesta sperând că va urca să pună puiet în etaj, dar nu-l mai fac niciodată. În acest caz din urmă, mai ales că azi s-a zburat și au adus și polen de la ghiocei, am băgat mâna în cuib, am scuturat 2 rame goale pe care nu era puiet și de-o parte și de alta a puietului am pus 2 rame cu miere, Apifonda în cap și sperăm să vină primăvara.
Anul trecut eu am avut prima zi de polen la 15 martie. Acum, se pare că va fi o primăvară timpurie. Salcia căprească deja dă puful.
Acolo unde am corp de 1/2 cu rame goale sub cuibul de iernare, albinele au ieșit mai târziu la zborul de curățire, dar au ieșit azi toți.
Până la data asta nu mi-a murit nici unul din 27
Hai că nu mai e mult și vine primăvara.