BotaPaul scrie:Aia ma intrebam si eu...interesant.pareri diferite ,Dar eu de cele mai multe ori le-am pus pentru a incepe matca sa depuna oua
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Ca sa le cloceasca pe frigul asta? ea e sefa, ea stie ce si cand treb. sa faca!
Matca nu prea e deloc sefa, ci e doar intr-o situatie asemanatoare cu o sotie care arata beton si e buna de un singur lucru - ouatul - in rest, nimic. O adevarata regina

. Lucratoarele sunt barbatul, harnic si dur, capul familiei, cel care ia decizii si se foloseste de sotia lui. Un fel de JR.
Asa ca matca este mereu pazita, ingrijita si giugiulita, i-se cere un singur lucru, acela pe care stie ea sa-l faca.

Cand barbatul e coplesit de greutati, nu prea mai are chef...si o mai neglijeaza, asa ca scade ouatul. Cand da de bine, ii vine din nou cheful, o trateaza cu atentii, portii mai mari de laptisor, iar coana se apuca de treaba.
Cand barbatul are chef de altele, lucru ce se poate intampla fie din cauza hormonilor lui, fie ca dumneaei nu mai este asa atragatoare, fie ca i-sa urat de traiul de acasa, incepe sa o neglijeze -sotia incepe sa slabeasca- iar el se incurca cu prima dama aparuta. Revoltata, sotia pleaca de acasa. Odata cu ea, se duce si o parte din sufletul barbatului cu ea. Asta fiind roitul.
Lucratoarele dirijeaza activitatea din stup, nu regina. Doar ca barbatul nu mai este barbat fara printesa lui. Nu poate trai fara ea!
Turta? Cand sunt in ghem si departe de turta, normal ca nu se ating de ea, dar cand temperatura le permite sa iasa din ghem si dau de alta mancare decat cea pusa bine in conserve pentru iarna (capacita), se apuca sa stranga. E instinctul lor de culegatoare!
Daca nu e asa, hai sa le punem turte -sa fie- si daca au nevoie mananca, daca nu, nu mananca si stam linistiti peste iarna. De ce n-am pune turta din noiembrie? Sa fie acolo

sa stam linistiti.
Daca temperatura le permite si nu cumva mai au miere necapacita prin stup, vor incepe sa roada turta oricand, fie ca abia au intrat in iarna fie ca e pe sfarsite. Miere necapacita... eventual la inceput. Numai ca turta le uzeaza!!!
In ce priveste stimularea ouatului...falsul cules este doar unul dintre factori.
Casa, masa, rasa! Au si ceasul lor biologic...conteaza si temperatura si rezervele de proteina sau de corp gras (vitelogenin) si varsta si soiul matcii.
Toti acestia sunt factori care se aduna si dau rezultatul. Nicidecum nu lucreaza acesti factori de cate unul singur!
In ce priveste ghemul si inceperea pontei...poate fi foarte bine sau foarte rau sa inceapa ponta devreme. O familie puternica si mai compactata pe rame (stransa), va acoperi bine rama si cum isi dau ele hrana din gura in gura, au acces la intreaga hrana foarte usor. Daca apare puietul, stim ca nu il paraseste, dar nici nu risca sa ramana fara mancare. Asa ca nu-i rau ca a inceput cresterea puietului.
O familie slabuta, nu acopera asa bine rama si ghemuletul va trebui sa se deplaseze dupa mancare. Daca au puiet, stau la clocit si nu parasesc puietul, dar e si riscul mai mare sa termine mancarea din jur. Daca temperatura nu le permite sa rasfire ghemul si sa aduca rezerve, "aiaie", crapa de foame cu mancarea in apropierea lor. Unde mai pui ca fiind mai putine, depun un efort mai mare sa produca caldura si asta inseamna un consum mai mare.
Nu trebuie uitat ca odata cu aparitia puietului, se tureaza motoarele si creste caldura in cuib, ouale si larvele trebuiesc clocite.
Ghemul se deplaseaza incetisor de jos in sus dupa mancare, pe masura consumului, dar odata cu aparitia puietului aceasta deplasare nu mai exista. Ghemul sta pe puiet sa il incalzeasca. Cand temperatura le permite, ghemul se rasfira si sunt capabile sa aduca rezervele langa ele.
Sper sa fie de folos cuiva, macar ca imagine...iar daca cineva vrea sa completeze sau sa ma corecteze, este binevenit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)