Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 19:46

f aiurea...si cu codurile pentru stupi mi se pare subreda treaba ... " cica codul respectiv e pentru continutu din lada = familia de albine " imi moare familia de albine , merg la Asociatie sa declar ca mi-a murit familia de albine , sa ii dau codul respectiv inapoi , pe urma imi roieste o familie , merg sa o inscriu roiul , roiul respectiv nu imi trece iarna cu bine , merg din nou la Asociatie sa imi scoata codul respectiv..si tot asa un dute vino.Nu mi se pare cea mai buna idee. Parerea mea.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde so-ri-pan » 30 Ian 2013, 20:36

BotaPaul scrie:f aiurea...si cu codurile pentru stupi mi se pare subreda treaba ... " cica codul respectiv e pentru continutu din lada = familia de albine " imi moare familia de albine , merg la Asociatie sa declar ca mi-a murit familia de albine , sa ii dau codul respectiv inapoi , pe urma imi roieste o familie , merg sa o inscriu roiul , roiul respectiv nu imi trece iarna cu bine , merg din nou la Asociatie sa imi scoata codul respectiv..si tot asa un dute vino.Nu mi se pare cea mai buna idee. Parerea mea.

Paul, vino la Agrostar pe 11.02. si pune-i problema Dir. SONEA DE LA anarz.
so-ri-pan

Mesajde geangu » 30 Ian 2013, 20:45

stancu marin scrie:si inca o noutate ....la sedinta aca de la slatina din data de 25 ian sa spus ca se intentioneaza ca pe fiecare cutie sa se monteze un cip pt o usora identificare ,ce parere aveti?

de acord dar sa se dea si subventie per familie.
geangu

Mesajde Lucian21 » 30 Ian 2013, 20:52

Pana la urma nu ma lamurit nimeni!
Ce crotaliaza astia vaca sau grajdul , albina sau cutia ??
Se crotaliaza si roiurile? Cine stabileste daca ce am eu in cutie e roi sau familie?
Daca nu se crotaliaza roiurile,si daca eu decid cine e familie si cine e roi , pot sa am 2 familii de baza si 100 de roiuri in pastoral ?
Daca se respecta distanta de minim 100m intre stupini , sa inteleg ca la culesul de salcam de la Dridu (pe islaz) vor incapea 3 apicultori iar la culesul de tei la Potigrafu vor incapea 5 apicultori , (au islazul mai mare putin !).
Referitor la ce spunea domnul Paul, o rezolvare ar fii sa ne gasim 4-5 tovarasi de pastoral, facem o asociatie si o luam cu noi . Cum a plecat roiul pe craca , cum am scos crotaliul si l-am aplicat. :D Angajam si un delivery boy cu scuter sa dea fuga la primarie la 7 dimineata cand ajungem (ca noi o sa fim rupti dupa mutare), nu d-alta da poate vine cineva la mai putin de 100 de metri si sa-l amendeze pa el ca noi am fost primii !!
Lucian21

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 21:52

Paul, vino la Agrostar pe 11.02. si pune-i problema Dir. SONEA DE LA anarz.
- Ce zice proverbu? :Unde-i unu nui putere , unde-s doi puterea creste..Ce ramane de facut >??
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 21:56

de acord dar sa se dea si subventie per familie.
Si eu as fi de acord cu asta..
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 22:03

Lucian21 scrie:Pana la urma nu ma lamurit nimeni!
Ce crotaliaza astia vaca sau grajdul , albina sau cutia ??
Se crotaliaza si roiurile? Cine stabileste daca ce am eu in cutie e roi sau familie?
Daca nu se crotaliaza roiurile,si daca eu decid cine e familie si cine e roi , pot sa am 2 familii de baza si 100 de roiuri in pastoral ?
Daca se respecta distanta de minim 100m intre stupini , sa inteleg ca la culesul de salcam de la Dridu (pe islaz) vor incapea 3 apicultori iar la culesul de tei la Potigrafu vor incapea 5 apicultori , (au islazul mai mare putin !).
Referitor la ce spunea domnul Paul, o rezolvare ar fii sa ne gasim 4-5 tovarasi de pastoral, facem o asociatie si o luam cu noi . Cum a plecat roiul pe craca , cum am scos crotaliul si l-am aplicat. :D Angajam si un delivery boy cu scuter sa dea fuga la primarie la 7 dimineata cand ajungem (ca noi o sa fim rupti dupa mutare), nu d-alta da poate vine cineva la mai putin de 100 de metri si sa-l amendeze pa el ca noi am fost primii !!
BINE ZICI Luciane , ori ne facem propria asociatie , ori ne angajam pe cineva. Toata chestia asta cu crotalierea cred eu ca sa introdus in vederea impozitarii familiilor de albine,si pentru o evidenta mult mai clara.
BotaPaul

Mesajde BUNKA » 30 Ian 2013, 23:21

Asta cu crotalierea e o tampenie alaturi de sirul lung de tampenii insirate in lege pe care colegii le-au tot semnalat in cele 72 de pagini, normal si domnii de la minister trebuie sa stie ca o stupina e ca o armonica si practic ce ai vara nu mai ai la iernat si invers, numarul fluctueaza de la sezon activ la sezonul de iarna, si de la an la an...mi s-ar parea mai normal o simpla declarare a efectivului de colonii de albine intrate la iernat si roiuri...in felul acesta nu ar mai exista aberatia asta cu ia crotaliul-da crotaliul..ar fi o treaba simpla daca s-ar da crotaliile astea sa zicem in martie-aprilie cand toata lumea a cam observat ce iese de la iernat, numarul de colonii luate in calcul sa ramana valabil pana in primavara urmatoare cand dupa inmultiri in mai-iunie, si unificarile de toamna din sezonul urmator si eventualele mortalitati din cursul iernii se stie cu sigurantza daca septelul stupinei a crescut sau a scazut.
Oricum ar fi indicat ca aceasta crotaliere in cazul in care se tine mortis la mentinerea ei sa nu aiba o importantza mai mare decat merita, pentru ca ea nu poate fi decat orientativa de la an la an in ce priveste septelul apicultorului X.
Sare din schema nebunia asta cu drumurile fara rost sa predai si sa iei crotalii..odata cu asta si evidentza asta mai mult decat idioata a familiilor de albine...pai daca se bezmeticesc 5 stupi pe rand in curs de 2 saptamani in toamna si unific, trebuie sa scriu sapte mii de date si sa fac 5 drumuri dus-intors sa predau crotalii...intrebarea e pe banii cui si pe timpul cui...ar trebui domnii de la minister sa inteleaga asta, sa dea un raspuns si sa priceapa odata pt totdeauna ca albinele nu sunt nici vaci, nici cai nici boi...si lucrul cu albinele are particularitatile sale..o familie buna pe 20 r dadant 1/1 poate fi impartita in 7 nuclee pe 3 rame pt imperecheat matci...automat colonia respectiva dispare, imediat noi tre sa ducem crotaliul...sunt o multime de particularitati ale lucrului cu albina care o face imposibil de urmarit.
In fond ce crotaliem, colonia?...daca da atunci ce e mai important din colonia aia matca sau albina??
Daca eu ca apicultor hotarasc ca jumatate din efectivul de matci il pun pe 3 rame urmand ca toata albina sa o unific cu celelalte colonii pentru cules...automat trebuie sa predau jumatate din crotalii, dupa care la 2-3 saptamani e posibil sa trebuiasca sa rup mastodontii in 3, si sa obtin cu 30% mai multe unitati biologice decat au fost initial, urmand ca la pregatirea de toamna sa desfiintez acei 30%...ce fac, operez atatea modificari in actele stupinei de atatea ori?..ma plimb cu buzunarele pline de metale pe banii si timpul meu la si de la asociatie??...CINE RASPUNDE PT ABERATIILE ASTEA??
Hai sa vorbim despre familiile ajutatoare, eu daca in aceeasi lada obtin o a doua matca prin Demaree, ce fac, iar ia crotalii, daca mai desfiintez din ele dupa cules iar da crotalii, daca se mai bezmeticesc 5, iar du crotalii, daca prind un roi, ia crotaliu, daca mai unific 10 du iar crotalii....pai ba frate, in stilul asta e exact asa cum am mai zis....O SA STAM CAPRA, si o sa ne f-ta astia cu amenzile de O SA NE IASA APICULTURA DIN CAP !!
BUNKA

Mesajde BotaPaul » 31 Ian 2013, 00:34

E o harababura totala , cei care au dat legea aceasta nu cred ca stiu cu ce se mananca apicultura ,habar nau ce inseamna ala un stup , o familie de albine.Total pe langa
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 31 Ian 2013, 00:37

La asociatie la noi am participat anul trecut la toate cursurile ,si la cursul cand ni sa adus in fata aceasta noua lege. nu tin minte sa fi fost vre-un apicultor deacord cu crotalele astea.. :roll:
BotaPaul

Mesajde martanul » 31 Ian 2013, 01:53

so-ri-pan scrie:Paul, vino la Agrostar pe 11.02. si pune-i problema Dir. SONEA DE LA anarz.

adica la sindicatul din agricultura al P.S.D, adica la sindicatul Rovanei plumb ,mai bine imi tai mana dreapta din umar ,frati stupari nici nu stiti cum o sa va convinga ca impozitul pe stupii este un lucru bun ,singurul meu reprezentant a ramas A.C.A cu bune si rele a ramas o asociatie profesionala si la prima sedinta am sa iau cuvantul ca nici pana acum nici de acum inainte nimeni nu- mi va interzice dreptul de a-mi exprima parerea ,frati stupari provin dintr-o familie care din 1950 a trait din apicultura ,nici in timpul regimului comunist apicultura nu a fost subestimata ca si acum, am sa va dau exemplu de contract de achizitie din regimul comunist,nu va lasati ,ei subapreciaza inteligenta apicultorului,nu va afiliati la Agrostar ,vor sa ne sparga ca sa ne domine ,principiul P,S,D (pe cei mici distrugei ,pe cei mari controleazai)acum mai mult ca nici o data trebuie sa fim uniti cu toate divergentele dintre noi.
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde so-ri-pan » 31 Ian 2013, 03:12

martanul scrie:
so-ri-pan scrie:Paul, vino la Agrostar pe 11.02. si pune-i problema Dir. SONEA DE LA anarz.

adica la sindicatul din agricultura al P.S.D, adica la sindicatul Rovanei plumb ,mai bine imi tai mana dreapta din umar ,frati stupari nici nu stiti cum o sa va convinga ca impozitul pe stupii este un lucru bun ,singurul meu reprezentant a ramas A.C.A cu bune si rele a ramas o asociatie profesionala si la prima sedinta am sa iau cuvantul ca nici pana acum nici de acum inainte nimeni nu- mi va interzice dreptul de a-mi exprima parerea ,frati stupari provin dintr-o familie care din 1950 a trait din apicultura ,nici in timpul regimului comunist apicultura nu a fost subestimata ca si acum, am sa va dau exemplu de contract de achizitie din regimul comunist,nu va lasati ,ei subapreciaza inteligenta apicultorului,nu va afiliati la Agrostar ,vor sa ne sparga ca sa ne domine ,principiul P,S,D (pe cei mici distrugei ,pe cei mari controleazai)acum mai mult ca nici o data trebuie sa fim uniti cu toate divergentele dintre noi.

Prietene, este opinia ta si o respect. Ca-i buna sau rea ACA, eu nu am zis niciodata. Problemele Asociatiilor nu fac obiectul interesului meu. Mai mult decat atat sunt si membrii aca in sindicat.
Cat priveste PSD,PNL,PDL,UDMR...etc, sa vorbesc academic nu sa-mi bag....., ma lasa rece.
Faci o trimitere la Agrostar intentionata spre a ceea comfuzie. Sediul S.A.N. este acolo intamplator.
La momentul infiintarii sindicatului aveam nevoie de sediu, iar in Bucuresti chiriile sunt mari.
Afilierea la Federatia Agrostar era necesara in scopul REPREZENTATIVITATII. Nu ai reprezentativitate, nu sta nimeni cu tine de vorba.

Eram curios cand apar si provocatorii. Uiati-l! Asa arata. Am sa urmaresc sprcial postarile lui sa ma conving.

Inca ceva Domnule. Degeaba te tragi din familie buna daca ai un caracter discutabil.

Stai in continuare in pijamale cu mana in tastatura si asteapta sa te rezolve ACA.
so-ri-pan

Mesajde so-ri-pan » 31 Ian 2013, 03:27

Domnule "martanu", pe aici pe undeva, adresa mea de mail este publicata. Numele de asemenea. Chiar si telefonul. Neavand ce sa ascund nu ma pitesc in spatele unui username. Daca esti barbat adevarat suna-ma sa stam de vorba, sau da-mi maill si spune-mi si mie ceea ce nu stiu, iar dumneta ai aflat. E posibil sa ai o informatie care, ascunsa fiind, ma poate baga in incurcatura sau ma poate compromite. De ce sa nu ma atentionezi ca sunt in eroare, macar in spirit de "colegi de forum"!!

Am completat postarea anterioara in speranta ca, fiind un om de buna credinta, sa nu te judec gresit.

Numai de bine!
Sorin
0723723975
rinso54@gmail.com
so-ri-pan

Mesajde cucubau » 31 Ian 2013, 10:49

In apicultura ca dealtfel in toate domeniile sunt multe aberatii si multe asa zise idei marete , care puse in practica duc negresit catre bunastarea unora si dezastru pe cei multi.
Referitor la crotariere, lasand la o parte ineficienta si absurditatea acestei masurai , intrucat apicultura trebuie sa beneficieze de asistenta si sprijin din partea guvernului si UE , crotarierea sa se faca prin PNA , pe banii statului . Obligatia montarii si demontarii placutelor sa revina asociatiilor care le au in evidenta . Apicultorul decat sa anunte , iar cei imputerniciti cu crotarierea sa se deplaseze unde este nevoie pe banii si timpul d-lor.
........
cucubau

Mesajde proapi » 01 Feb 2013, 16:45

E bine sa se stie........

ANAF-ul asteapta sugestii privind scutirile la impozitare si taxe percepute de administratiile locale si centrale pentru apicultori, persoane fizice sau juridice...
Argumentare:

Studiu european 2013 : http://www.operaresearch.eu/en/news/show/&tid=36

La capitolul "polenizare si agricultura" al acestui studiu se arata ca valoarea mierii produsa in UE este de cca 140 milioane de euro (Moritz, 2010), pe cand valoarea rezultata din polenizare, tot in UE, este mai mare de 20 miliarde de euro (Gallai, 2009).

Un calcul simplu ne arata ca valoarea mierii reprezinta aproape 1 % (unu la suta) din valoarea produsa cu ajutorul albinelor in agricultura europeana.

Stau si ma intreb cine catre cine este dator, apicultorul catre stat sau invers.

Cred ca nu trebuie sa explicam niciunui agricultor, indiferent de pozitia pe care o ocupa in ierarhia administratiilor, ca albina reprezinta si se situeaza la baza lanturilor trofice.
Cu cat avem mai multe albine, sanatoase si bine distribuite in teritoriu, castiga intreaga societate, apicultorul fiind veriga cheie.
proapi

Mesajde ioanpuiu » 03 Feb 2013, 00:48

Dacă legiutorul se încăpăţînează să declare albina "animal domestic" , atunci menţinerea în textul legii a ...
Art. 10. (1) Amplasarea stupilor de albine pe terenurile deţinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanţă de cel puţin (...) m faţă de instituţii şcolare, spitale, ferme zootehnice, căi ferate, drumuri publice sau hotare ale proprietăţilor din domeniul public sau domeniul privat aflate în intravilan.
... nu mai are rost deoarece reprezintă precauţii exagerate şi inutile faţă de nişte fiinţe domesticite.

Dacă doreşte să păstreze precauţiile specifice pentru o fiinţă sălbatică, ar trebui să scoată albina din zootehnie (o ramură a economiei) şi s-o definească corect, dar asta implică foarte multe schimbări legate inclusiv de sprijinirea pe unitate biolgică şi impozitare ...
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA