DoruT scrie:Mai baieti, am zis 70-80 pentru ca fix ai mei roi sunt 30, pentru asta bag mana in foc, iar tata are undeva aproape de 50. Traditia familiei este veche, stupii in familie sunt din bunici, cand nici nu existau cutii standard, avea albine intr-un fel de scorburi de copaci curatate pe interior. Zona stupinei este cea a padurii Seaca, zona obarsiei lui Nicolae Ceausescu. Ani si zeci de ani iernarea au facut-o exclusiv pe miere de mana, fara efecte negative notabile. Eu am roiurile de un an, dar sunt in regula, au primit fiecare mai multe hranitoare cu dulcofruct si sirop in toamna, si de cand a dat frigul ii tin doar cu apifonda. Problema e doar a celor 3-4 cu problema descrisa, in general mai vechi si cu rezerva de hrana - miere de mana, dar care au primit si ei apifonda. De ventuala nosemoza cum ma pot apara? Multam fain
PS: pentru colegi, sunt din zona Olt, Slatina, cu stupina descrisa acolo unde v-am precizat. Nu sunt utilizator nou, dar in ultima perioada am rarit ritmul postarilor si mi-a fost sters contul, cel vechi avand acelasi user. Toata stima.
yokoz777 scrie:...................Ceea ce am observat este ca in ciuda vremii calde din luna ianuare matca a inceput sa oua si uitandu-ma putin pe rame am observat ca albinele au inceput sa curete celulele in vederea oatului.cat de benefic este daca matca se apuca de ouat inca de acum?imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul..iar daca moare puietul voi avea probleme serioase..ce parere aveti domnilor?Va salut si iernare unsoara in continuare!numai bine
georgeanelka scrie:yokoz777 scrie:...................Ceea ce am observat este ca in ciuda vremii calde din luna ianuare matca a inceput sa oua si uitandu-ma putin pe rame am observat ca albinele au inceput sa curete celulele in vederea oatului.cat de benefic este daca matca se apuca de ouat inca de acum?imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul..iar daca moare puietul voi avea probleme serioase..ce parere aveti domnilor?Va salut si iernare unsoara in continuare!numai bine
Salutare colegu, sant incepator dar parca nu suna corect doua aspecte prezentate de tine si anume;
-spui ca "matca a inceput sa oua in ciuda vremii calde" , eu zic ca a inceput sa oua tocmai din cauza temperaturiilor ridicate din luna ianuarie dar si a sufletului nostru milos care ne face sa le servim cu "bunatatii" (turte), inca din preajma sarbatorilor de iarna (cazul tau, pe 7 ianuarie).
-spui "imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul", eu zic ca problema puietului pontat prea devreme apare doar atunci cand vin temperaturi scazute , ghemul se afla pe puiet iar in imediata apropriere a acestuia nu se gasesc rezerve de hrana. albina va prefera sa ramana pe puiet sa l incalzeasca, in loc sa se deplaseze dupa hrana pe rame si astfel va muri albina si ulterior puietul, cu rezerve de hrana in stup.
- griji ar trebui sa ti faci pentru puietul de pe rama ridicata din cuib pentru a o cerceta la aceste temperaturii, caci aceasta operatie ar putea raci cuibul si inplicit puietul din cuib ( am vazut in postarea ta , spuneai ca erau 16 grade, dar eu tot cred ca exista risc de a raci puietul plus deranjul cauzat ghemului la aceasta data)
Nu te supara te rog pe cele spuse de mine caci nu am zis cu rautate, iar daca am gresit cu ceva in cele spuse promit sa nu ma supar cand ma vor corecta colegi , dupa cum tiam spus sant incepator. Spor si iernare usoara!
Condurache Bogdan Constantin scrie:georgeanelka scrie:
Dupa cate stiu ii ceva normal ca matca sa-si inceapa ouatul in luna ianuarie si din acest motiv creste si consumul de miere.
aliuta2000 scrie:lucrurile stau si nu asa ...
1 turta deasupra .. in cazul unui pontat mai mare ..zona pontata se intinde pe mai mult spatiu => puiet mai mult , albine pot sa coboare de pe latul superior in cazul unor temperaturi reduse , si pot sa moara de foame cu turta deasupra (chestia asta s-a mai scris )
2 corpul gras ... e vorba de puiet , si de albina ..... consum de pastura pentru puiet .
3 depopularea apare olecutica mai tarziu decat ce ai scris tu pe acolo .
4Vremea calda + turta face ca ritmul de ponta sa creasca poate mai mult decat este cazul .
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori