Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde cerbucerbilor » 04 Sep 2011, 12:41

saltare! am avut asa ceva pt ca fundul si corpul de dadant le-am dat la o parte iar celor doua corpuri de ME le-am atasat alt fund regulametar. albinele care s-au ratacit au zburat la luarea ramelor, la taierea lor, la alte operatiuni si de aici nebunia. deci zici sa merg sa le bag in spup? multam sanatate!
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 04 Sep 2011, 12:58

Florine
Vezi ma ca ti-am trimis un mesaj privat ... il gasesti in bara de sus a paginii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 13 Sep 2011, 21:45

saltare! am fo astazi pe la albine si eu zic ca e totul bine. mai este putin cules dar putin cu putin se face mult. mai este puiet in corpul de sus(partial pe 3 rame) deci nu este plin cu miere dar este miere din belsug si puiet este de toate varstele(jos).s-a cam aranjat treaba. doamne ajuta!
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 13 Sep 2011, 21:46

unificare reusita zic eu. sau la primavara dam un calificativ
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 13 Sep 2011, 22:27

Stai asa ca nu-i asa !!!
Calificativul se da pentru lucrarea facuta ( ar trebui dar daca nu vreeei :roll: ) ... Pentru iernare se da alt calificativ care tzine de ceea ce faci si vei face matalutza, eu consider ca mi-am indeplinit rolul.
Mai zic odata, pe ramele centrale din catul cu rezerve, va fi necesar sa fie miere min. 15 cm inaltime. :!:

Toamna si iernare buna sa aibe albinetele.
Te salut.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 14 Sep 2011, 16:42

saltare! sigur ca da, ti-ai indeplinit rolul extraordinar da si eu am avut mana usoara nu ai ce zice :)
sanatate si sa fie cum spui ca bine zici.
cerbucerbilor

Mesajde gabi bee » 01 Oct 2011, 10:00

cu toate ca nu imi place sa fac din doi roi , unul singur , asta este , trebuie . am doi roi pe care i-am apropiat in timp si acum i-am bagat pe amandoi intr-un stup impartit in doua de o diafragma cu plasa pe mijloc . roii acum sunt pe 4 rame fiecare, dupa o restrangere prealabila, iar una din matci e batrana. este devreme dupa o saptamana de la introducerea roilor in aceeasi cutie sa elimin o matca si sa inlatur diafragma cu plasa pt a se unifica ? se face oare uniformizarea mirosului in 7 zile sau sa las mai mult ? mai folosesc ceapa , tuica ?
Fişiere ataşate
Picture 005 (Copy).jpg
diafragma cu plasa .
Picture 020 (Copy).jpg
stupul , care pe fund are sita neacoperita.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 02 Oct 2011, 10:49

nimeni , nimic ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde mihai67 » 02 Oct 2011, 11:12

gabi,este tarziu pentru a face o unificare ratata............trebuie sa mergi la sigur.......pune 1/2 ceapa imprastiata pe fund,extrage matca batrana si pune-o intr-un mic nucleu daca ai posibilitatea(matca asta batrana la rapita si dupa i-ti va da 2-3 rame puiet cu care vei ajuta alti roi),lasa roii asa 1-2 ore,izoleaza matca ramasa(sa aiba mancare),trage afara diafragma;dupa 2 zile elibereaza matca;la eliberare stai langa stup 10-15 minute sa observi ce se intampla......reusita 100%.......spor la treaba.
mihai67

Mesajde alt stupar » 02 Oct 2011, 14:42

gabi bee scrie:cu toate ca nu imi place sa fac din doi roi , unul singur , asta este , trebuie . am doi roi pe care i-am apropiat in timp si acum i-am bagat pe amandoi intr-un stup impartit in doua de o diafragma cu plasa pe mijloc . roii acum sunt pe 4 rame fiecare, dupa o restrangere prealabila, iar una din matci e batrana. este devreme dupa o saptamana de la introducerea roilor in aceeasi cutie sa elimin o matca si sa inlatur diafragma cu plasa pt a se unifica ? se face oare uniformizarea mirosului in 7 zile sau sa las mai mult ? mai folosesc ceapa , tuica ?

mai, de ce nu ai facut diafragma aia cu sita dubla ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 02 Oct 2011, 15:21

diafragma din poza are sita doar pe o parte dar i-am pus apoi si pe partea cealalta , deci sita dubla , nu se ating albinele . deci se unifica mirosurile singure intr-o saptamana sa pot ridica doar diafragma si matca batrana ? sau sa mai las inca o saptamana ? :roll:
gabi bee

Mesajde gabi bee » 03 Oct 2011, 21:39

ma lasati sa o dau in bara ? :roll: :D
gabi bee

Mesajde victor s » 04 Oct 2011, 16:36

mai gabi...daca ar fi sa fac o unificare acum metoda mea ar fi aceea cu orfanizarea roiului cu matca batrana (matca bag-o intr-un bigudiu s-o ai in caz de nevoie), stropirea (cu pufarici de geamuri) cu tuica de tescovina iar dupa un sfert de ora unificarea directa...
toata operatiunea dureaza cam 1 ora...
dar de fapt parca ti-am mai spus de metoda asta pe care am aplicat-o eu anul trecut...
succes !
victor s

Mesajde gabi bee » 04 Oct 2011, 19:43

victore , asta stiu, dar eu intreb asa : am doua roiuri intr-un stup despartite de o diafragma cu plasa dubla .teoretic ,dupa o perioada de convietuire a lor in acest stup, ele au un miros comun si se poate indeparta diafragma si una din matci si gata unificarea , fara nici un risc . cat ar trebui sa convietuiasca in acelasi stup ca sa se 'infrateasca " si sa le unesc cum am zis mai sus ? ma intereseaza sa le unific dar ma intereseaza la fel de mult un raspuns la intrebarea mea , daca intelegi ?
gabi bee

Mesajde victor s » 04 Oct 2011, 19:52

haida bre...daca e ziua lu matale crezi ca ai voie orice???? :lol: (la multi ani ti-am urat pe pagina ta)...
si daca dai si tu o tuica ce ar avea? macar la albinute daca noua nu... :lol:
nu inteleg si pace (poate ca sunt eu mai greu de cap). de ce naiba sa risti cand nu e cazul???
lasa experientele pe seama altora...tu ai nevoie acum de stabilitate si siguranta !
acum intelegi si tu de ce te tot bat eu la cap cu tuica aia ???
dar, ma rog, e ziua ta, albinele tale...(eu nu te-as lasa s-o dai in bara, dar daca tu vrei neaparat... :lol: )
spor in toate !
victor s

Mesajde gabi bee » 04 Oct 2011, 20:06

tocmai asta e , ca varianta propusa de mine este mult mai sigura dar , trebuie sa stiu cat sa le las sa se imprieteneasca . in toate cartile scrie ca doua familii intretinute in acelasi stup se pot uni f usor doar prin indepartarea diafragmei si a uneia din matci , singura, sau cu 1-2 rame de puiet daca vrem sa facem un roisor .toata treaba este perioada de acomodare. ce ai tu cu mine daca eu vreau sa stiu treaba asta ? ce, daca sunt incepator nu am voie la ixperente si la fineturi ? :lol:
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR