Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 23:51

Ultimul nivel din FUNDUL MEA, de face legatura intre fund si cat, prevazut cu cepi de ghidare-imbinare :
Fişiere ataşate
FUND - chenar imbinat port cat - dimensiuni (Medium).png
Corp MEA fata (Medium).png
Corp MEA verso (Medium).png
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 06 Feb 2013, 00:06

Vedere finala si dimensiuni FUND + CATURI = STUPUL MEA :
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere diagonal fata de sus (Medium).png
STUP  MEA - vedere frontala - dimensiuni (Medium).png
STUP  MEA - vedere frontalo-laterala - dimensiuni (Medium).png
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde bonzo » 06 Feb 2013, 11:26

Va salut. Am si eu o intrebare. De unde cumparati placile active?
bonzo

Mesajde activ » 06 Feb 2013, 11:55

bonzo scrie:Va salut. Am si eu o intrebare. De unde cumparati placile active?

Apiluk.ro
activ

Mesajde Ruben » 09 Feb 2013, 15:17

activ, ce program folosesti la schite? :D

Cepii aceea de ghidare din ce material ii faci? DE CE ii faci? :D
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 15:47

Ruben scrie:activ, ce program folosesti la schite? :D

Google SketchUp 8
Ruben scrie:Cepii aceea de ghidare din ce material ii faci? DE CE ii faci? :D

Ii cumpar deja facuti din lemn, in diametre de 8 sau 10 mm si lungimi de 3-4-5 cm, de la magazine de profil, ... si rolul lor este similar cu cel al coltarelor sau falturilor de imbinare la stupi.
activ

Mesajde teinegru64 » 09 Feb 2013, 16:39

Daca cepii ar fi din nituri ori suruburi fara filet .....
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 17:21

Daca tot ne gandim la niste mini-containere pe care sa punem stupii astia eu cred ca e suficient ca stau bine in rastelul de cornier si cu ceva care sa-i asigure in spate pe coridor ceva gen tije metalice care sa se fixeze in spatele stupilor...cepii aceia sunt buni la folosirea stupilor varsati cu chingi...au o problema insa care este si la coltzare..cand asezi corpul nu poti sa-l impingi sa ajunga pe pozitie prin alunecare in felul asta omorand mai putina albina in cazul in care lazile-s full..si la sistemul cu brausoare e la fel..mai ucizi albine, asta e..se fac compromisuri intre sigurantza la transport si uciderea (storcirea)unui numar de albine la fiecare desprindere/asezare a corpurilor.
Pe containere se poate renunta la cepii astia...am incercat si eu si nu mi-a placut..odata ce pui corpul pe pozitie nu mai poti sa-l misti altfel decat sa-i dai drumul jos..care nu are capul la cutie...PA !!
BUNKA

Mesajde Ruben » 09 Feb 2013, 19:22

@activ. Multumesc pentru program. :)
Legat de cepi: mi se pare interesanta ideea teiului.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde stefanmadalin » 09 Feb 2013, 21:13

Am citit pe aici cum ca intre ramele dintre 2 corpuri s-ar forma punti de ceara ,ceea ce ar ar putea determina ruperea ramelor la separarea corpurilor.
Ce parere aveti ,cei ce folosesc stupii verticali,despre aceasta problema? Ar putea fi cepul un dezavantaj in conditiile de fata?
stefanmadalin

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 21:55

stefanmadalin scrie:Am citit pe aici cum ca intre ramele dintre 2 corpuri s-ar forma punti de ceara ,ceea ce ar ar putea determina ruperea ramelor la separarea corpurilor.

Punti de ceara se fac daca intre leaturile ramelor celor doua corpuri, in discutie, este o distanta mai mare de 8-10 mm.
stefanmadalin scrie:Ce parere aveti ,cei ce folosesc stupii verticali,despre aceasta problema? Ar putea fi cepul un dezavantaj in conditiile de fata?

Eu am adoptat acesta solutie a imbinarilor corpurilor, copiind-o de la apicultori cu experienta, cu sute de stupi in portofoliu si care o folosesc cu brio de ceva timp.
Chiar si eu folosesc aceasta metoda de imbinare pe Dadant, de un sezon si in pastoral, pe stupii de pe pavilion si pe cei varsati ... si am fost foarte multumit, comparativ cu metoda imbinarii prin coltare sau prin falt.
Recunosc ... se preteaza foarte bine la stupii pentru pavilion fiindca nu ma forteaza sa adaug pentru inbinarea corpurilor constructii (sipci, coltare) care ies din gabaritul stupului si astfel nu ar mai intra in rastelurile pavilionului. :idea:
activ

Mesajde stefanmadalin » 09 Feb 2013, 22:03

Gata,am inteles. O alternativa foarte buna comparativ cu falturile, braurile sau coltarele.
Multumesc celor ce au experimentat acest lucru si au fost dispusi sa-l impartaseasca si altora.
stefanmadalin

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 22:07

Azi uitandu-ma printr-o carte din 1861, am constata ca stupii vremi aveau aproape aceleasi dimensiuni, cu stupii ce vreti voi sa ii faceti, si intrebarea mea este : daca astia dadeau randamente bune, oare de ce au trecut pe Dadant, Langstroth si alte tipuri ??
Fişiere ataşate
The bee-keepers directory - J.S.Harbison - 1861 - 532 pag 15.jpg
The bee-keepers directory - J.S.Harbison - 1861 - 532 pag 203p1.jpg
jenica67

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 22:10

Alin, de ce tii neaparat sa le folosesti daca o sa ai stupii bagati in rastel si ei intra pe corniere..nu au unde sa mai fuga...cel mult pot sa pice pe culuar insa acolo cum am zis se pot asigura cu niste bare de metal pe verticala in spatele stupilor care sa-i sustina si pe aia de sus si pe aia de jos.
Daca-i folosesti varsati e alta treaba...
Eu ma gandesc serios la un container pe care sa pun stupi de astia !
Ultima oară modificat de BUNKA pe 09 Feb 2013, 22:17, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 22:16

jenica67 scrie:Azi uitandu-ma printr-o carte din 1861, am constata ca stupii vremi aveau aproape aceleasi dimensiuni, cu stupii ce vreti voi sa ii faceti, si intrebarea mea este : daca astia dadeau randamente bune, oare de ce au trecut pe Dadant, Langstroth si alte tipuri ??

Ce inseamna APROAPE aceleasi dimensiuni ??
Poate ca au trecut pe Dadant sedusi fiind de mirajul unui stup care PARE mai mare dar care de fapt nu e, si probabil ca nu stiau cate bube are rama asta Dadant sau Langstroth...ma refer la lungimea ei, si in special e vorba de iernare si dezvoltare de primavara!
BUNKA

Mesajde Bubu Trantoru' » 09 Feb 2013, 22:29

Uite Aline iti faci 2 stupi din acestiahttp://www.youtube.com/watch?v=gXRj_Wnb52Y si ai umplut un container :lol: :lol:
Noi ne chinuim sa trecem pe rama cat mai mica mai potrivita pentru albina iar asta a luat-o in alt sens:cat mai mare :o :shock:
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR