Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 22:59

Bunka, cartea este din 1861, iar Dadant a venit in America in 1863. Si ca sa vezi ca nimic inca nu este nou sub soare iti pun o pagina din cartea :
Dadant system of beekeeping - C.Dadant 1920, care la pagina 4 spune ca si el a incercat rama de 12"x13" (305x330 mm), chiar a recomandat-o la inceput in cartea sa "Petit Cours D'Apiculture" in 1874.
Fişiere ataşate
Dadant system of beekeeping - C.Dadant 1920.jpg
Ultima oară modificat de jenica67 pe 09 Feb 2013, 23:08, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:07

BUNKA scrie:Alin, de ce tii neaparat sa le folosesti daca o sa ai stupii bagati in rastel si ei intra pe corniere..nu au unde sa mai fuga...cel mult pot sa pice pe culuar insa acolo cum am zis se pot asigura cu niste bare de metal pe verticala in spatele stupilor care sa-i sustina si pe aia de sus si pe aia de jos.
Daca-i folosesti varsati e alta treaba...
Eu ma gandesc serios la un container pe care sa pun stupi de astia !

Chiar si rastelele la pavilioane se fac cu o toleranta de 5-10 mm mai mare decat stupii, pentru a se lucra mai usor si a nu se impila stupii la torsionarile din transport.
Iar daca nu ar avea cepi de imbinare, la transportul pe drumuri accidentate in pastoral , exista riscul sa se deplaseze corpurile intre ele sau sa sara de pe axa verticala ... tot datorita cepilor, daca ii pui o chinga poti sai transporti separat in alt mijloc de transport sau poti sa-i folosesti varsati. :idea:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 23:16

Langstroth intoarsa e un fel de Layens nu?..cu lumina fagurelui de 20/41,5cm...interesant!..si asta dupa 30 de ani de experimente...
BUNKA

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:20

jenica67 scrie:Azi uitandu-ma printr-o carte din 1861, am constata ca stupii vremi aveau aproape aceleasi dimensiuni, cu stupii ce vreti voi sa ii faceti, si intrebarea mea este : daca astia dadeau randamente bune, oare de ce au trecut pe Dadant, Langstroth si alte tipuri ??

Domnule Jenica sa nu uitati ca in 2013 nu mai este varietatea de flora si clima din 1861, ... asta trebuie sa va de-a serios de gandit.
Azi sun numai monoculturi (rapita, floarea soarelui) si pentru restul (buruieni si insecte) sunt ierbicide, pesticide si insecticide, care cumulate au schimbat mult mediul in ansamblul sau. Astfel si familiile de albine s-au readaptat ... si noi (apicultorii) dupa ele. :idea:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:25

Bubu Trantoru' scrie:Uite Aline iti faci 2 stupi din acestiahttp://www.youtube.com/watch?v=gXRj_Wnb52Y si ai umplut un container :lol: :lol:
Noi ne chinuim sa trecem pe rama cat mai mica mai potrivita pentru albina iar asta a luat-o in alt sens:cat mai mare :o :shock:

Genul asta de stupi or sa fie la mare cautare dupa impozitare, .. de ce nu si MEA pe 6-7 corpuri ( 2 in 1). :lol:
activ

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 23:33

Activ asta sa fi sigur, tipul asta de stup s-a cautat si mai demult. Uite si Dadant avea experiente, o spune chiar el in cartea sa, la pag 15, dar dupa mai multe experiente s-a trecut la dadant. :lol: :o
Fişiere ataşate
Dadant system of beekeeping - C.Dadant 1920p15.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 23:36

Apropo, spune ca a trecut la rama larga, tocmai datorita conditiilor mai bune de iernare. :o :lol:
jenica67

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:42

jenica67 scrie:Activ asta sa fi sigur, tipul asta de stup s-a cautat si mai demult. Uite si Dadant avea experiente, o spune chiar el in cartea sa, la pag 15, dar dupa mai multe experiente s-a trecut la dadant. :lol: :o

Ori ce mi-ati spune si argumente mi-ati aduce, m-am hotarat, eu pe Dadant nu o sa mai lucrez decat pentru vanzare, ... asta pana se v-a lumina multimea si cererea se va schimba.
activ

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 23:48

Activ, eu nu vreau sa iti aduc argumente si nici sa te conving, despre avantajele vreunui stup. Ideia ce vreau sa ti-o spun, ca poate, v-ar ajuta foarte mult, daca ati studia intai istoria si motivele care au stat la baza treceri pe alt tip de rama, ca sa nu repatati greselile inaintasilor.
jenica67

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:49

jenica67 scrie:Apropo, spune ca a trecut la rama larga, tocmai datorita conditiilor mai bune de iernare. :o :lol:

In cazul in care MEA-ul nu imi va satisface asteptarile, am spus-o si o mai spun inca odata, raspicat, ... o sa trec pe Layens. :)
activ

Mesajde activ » 09 Feb 2013, 23:58

jenica67 scrie:Activ, eu nu vreau sa iti aduc argumente si nici sa te conving, despre avantajele vreunui stup. Ideia ce vreau sa ti-o spun, ca poate, v-ar ajuta foarte mult, daca ati studia intai istoria si motivele care au stat la baza treceri pe alt tip de rama, ca sa nu repatati greselile inaintasilor.

Tocmai deasta am deschis acest topic, ca sa responsabilizez si terte persoane, interesate intrun fel sau altul in a aduce un aport in incercarea de a depasii neajunsurile Dadant-ului, prin cutii gen MEA, Layens, Delon, etc ;)
activ

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2013, 00:03

Sa sti ca Layens era deja mort, cand Dadant si-a fundamentat stupul, deci il cunostea foarte bine.
jenica67

Mesajde activ » 10 Feb 2013, 00:09

activ scrie:
jenica67 scrie:Activ, eu nu vreau sa iti aduc argumente si nici sa te conving, despre avantajele vreunui stup. Ideia ce vreau sa ti-o spun, ca poate, v-ar ajuta foarte mult, daca ati studia intai istoria si motivele care au stat la baza treceri pe alt tip de rama, ca sa nu repatati greselile inaintasilor.

Tocmai deasta am deschis acest topic, ca sa responsabilizez si terte persoane, interesate intrun fel sau altul in a aduce un aport in incercarea de a depasii neajunsurile Dadant-ului, prin cutii gen MEA, Layens, Delon, etc ;)

Vis-a-vis de interesul apicultorilor de a cauta, a incerca, a avea si altceva decat Dadant, se oglindeste si in numarul mare de vizualizari pe care il are acest topic, ... numar care in acest moment a ajuns la 12.000. :)
activ

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2013, 00:27

Si sarea si piperul face sa creasca numarul de vizionari. :lol:
Din pacate, eu cred ca desi s-au facut salturi uriase, in apicultura romaneasca, suntem inca la inceput. Acum 40-50 de ani la noi, inca existau buduroaie, iar la altii existau deja stupi moderni, cam de mult rau (peste 200 de ani, de acei ani, adica 270 de ani fata de prezent), chiar daca inca nu aveau foita artificiala. Ca sa imi sustin parerea, va pun o planse dintr-o carte din 1840, deci cu peste 200 de ani inainte cand noi inca aveam buduroaie. Nu stiu parca si pozele aratau mai bine decat in cartile noastre din anii 70-80, si parca aparatul de fotografiat nu se inventase. :lol:
Fişiere ataşate
Entomology of Bees - W.Jardine 1840_Ed.VI p1.jpg
Entomology of Bees - W.Jardine 1840_Ed.VI planse.jpg
jenica67

Mesajde balu » 10 Feb 2013, 14:24

am corpuri fara falt sau altceva pt rigidizare, pt a nu strivi albina intre corpuri , pe corpul de jos pun 3-4 bete de lemn, apoi asez corpul de sus si scot betele pe rind (asta cind nu ma grabesc)
balu

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2013, 15:47

balu, Uite aici :
Georges de Layens (1834–1897)
Charles Dadant (20 May 1817–26 July 1902)
Dar cartile sunt scrise de Camille Pierre Dadant (1851-1938), care este fiul sau, in anul 1918 respectiv in 1920, deci a nu se face confuzie.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR