Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rotirea anuala a ramelor in stupi noi

Mesajde liviu1965 » 09 Sep 2011, 12:59

Va propun o discutie legata de rotirea familiilor in alte lazi, in fiecare toamna.
Mai concret, in curand incepem restrangerea ramelor.In cazul in care avem niste lazi noi este indicat sa le mutam si in casa noua? Ma gandesc ca, cu o lada noua sau una veche " arsa " eliminam toate bolile si daunatorii.... pe care nu am reusit cu tratamentele.
Mutarea o gandesc inainte de a se strange ghem albina.

Gresesc?
liviu1965

Re: Rotirea anuala a ramelor in stupi noi

Mesajde cosmin_tanase82 » 09 Sep 2011, 13:11

Eu stiu ca mutarea familiilor in lazi noi sau dezinfectate se face primavara.
Un motiv ma gandesc ca ar fi acela ca ele nu vor avea timp acum sa astupe toate gaurile si sa isi pregateasca casa corespunzator pentru iarna. Albinele roiesc in general primavara si vara gasindu-si alta "casa". Au timp astfel sa pregateasca totul pentru iarna, inclusiv amenajarea noii case. Toamna nu prea am auzit de roit.
Prin schimbarea lazilor toamna se pot preveni poate unele boli, insa nu vad rostul atata timp cat sunt facute tratamentele recomandate. Daca sunt familii suspecte de anumite boli atunci oricum este recomandat sa se schimbe lada in orice moment (mai putin iarna evident).
Daca ma insel ii rog pe cei experimentati sa ma corecteze.
cosmin_tanase82

Mesajde andrei_calinescu » 09 Sep 2011, 14:16

liviu1965 scrie:Va propun o discutie legata de rotirea familiilor in alte lazi, in fiecare toamna.
Mai concret, in curand incepem restrangerea ramelor.In cazul in care avem niste lazi noi este indicat sa le mutam si in casa noua? Ma gandesc ca, cu o lada noua sau una veche " arsa " eliminam toate bolile si daunatorii.... pe care nu am reusit cu tratamentele.
Mutarea o gandesc inainte de a se strange ghem albina.

Gresesc?

Liviu, prin ardere cu flacara nu se distrug sporii de loca bine inserati in lemn. Aia ies doar prin baie de parafina. Deci prin ardere nu elimini chiar totul.
andrei_calinescu

Mesajde Dila Daniel » 09 Sep 2011, 19:46

Ideea schimbarii lazilor anual nu este rea.Este doar de neaplicat in cazul unui nr mare de stupi.
DAR...nu este indicat(am mai afirmat in trecut,asa ca scuze de repetare)sa se mute familiile in lazi noi(nu neaparat nefolosite,ci altele )toamna tarziu sau primavara devreme.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde liviu1965 » 09 Sep 2011, 20:54

Cand am deschis topicul .... era cald.... aprope 30grade. Albina vioaie...
Ca si incepator invat din mers si cu doi pasi inainte , pe cat pot .
Ma gandeam ca lucrand cu ea pe caldura nu sunt probleme. Aici scot din ecuatie data calendaristica , ca in alti ani , la data aceasta era frig,ploi reci.... Eu ma refer strict acum, in aceasta perioada de vreme calda.
Astazi am demarat actiunea , si cu ocazia asta am modificat un " fund gol " fix in mobil. Am fost surprins sa gasesc o multime de viermi ..... de gaselnita la imbinari. De asemeni am gasit si 2 fluturi. Initial am zis ca fluturi au depus oua in faguri ptr. ca la primavara ..... sa-si perpetueze specia. Dar vermusti?. Sa fie toamna lunga?

Cand am spus sa " prajesc " lada , de fapt era o intrebare generala... aici intra si parafina ( multumesc de informatie ) si alte lucruri care se pot face ... sa scoti lada fara daunatori. Ar trebui sa comasam informatiile....

Este pacat ptr. cei care au ceva lazi de rezerva sa nu faca operatia asta. In primavara vine tavalugul..... nu cred ca mai are cineva timp de operatia asta. Si daca vine o primavara " rapida " atunci sa va vad.

Inca o data o spun, sunt incepator. Ceea ce " ridic la fileu " este o idee.
Daca considerati ca merita dezvoltata ideia .... ok , daca nu .... tot ok.
Vorba lui Gabi Bee.... eu fac experimentul si daca iese sau nu.... va spun
liviu1965

Mesajde proapis13 » 09 Sep 2011, 22:43

Daca ai lazile cu sita pe fund esti scutit de corvoada
curatzitului stupilor cel putzin 2-3 ani si asta la revizia crapaturilor
Cand deja ai in timpul asta viermi de gaselnita la imbinari nu e bine
Da de gandit puterea fam de albine sau instinctul lor de igiena :shock:
La cei cu sita nu o sa gaseshti asha ceva,cel mult pe tabla de sub sita
care oricum trebuie sa fie curata pentru a verifica cum stai cu varoa
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 09 Sep 2011, 23:25

liviu1965 scrie:...
Vorba lui Gabi Bee.... eu fac experimentul si daca iese sau nu.... va spun

Asa c-asa ... geaba i se spune incepatorului ca ... nu e bine in toamna si primavara timpuriu ... ca el nu-i linistit.
El tre´ sa vada pe pielea lui ... ba nu ( ca bine ar fi ) ... ci pe a albinei ... suporta ea sarmana.

Uite, zic si eu ce-mi ziceam pe la inceputuri ... oare de ce propolizeaza peste tot unde sint fisuri, crapaturi ??? ... predominant pe pereti si la podisor ... pe fundul stupului, mai slabutz.
Si mi-a shoptit o albinutza ... sa nu fie curenti de aer iarna stuparuleee !!!. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 10 Sep 2011, 08:11

Ok, vad ca mi-am luat-o.
Cand vine de la proapis si de la Adi..... e ok.
Acum sa ma apar......
1. Viermustii i-am gasit exact unde ai spus, adica la imbinarea dintre sita si rama ( partea unde albina nu are acces )
2. Cand am schimbat lada , am avut grija sa nu aiva crapaturi. Lada e noua, facuta de mine.

Pe alea vechi le iau la bibilit asa cum ma sfatuiti voi.

Daca aveti timp de sfatuit....

Pana acum : flacara + sulf + parafina + .... ce mai este?
liviu1965

Mesajde doruuu » 12 Noi 2011, 14:29

ai uitat de soda caustica.... :D
doruuu

Mesajde nicu has » 12 Noi 2011, 17:35

eu cam in fiecare an fac acesta schimbare lazile le spal apoi le ard o vopsea proaspta reparate daca necesita si astep sa vina timpull roitului tin sa anunt ca nu detin un nr mare de familli
pt cei care detin 100 de famili primavara este destul de munca si nu au timip tot anul sa schimbe lazi etc
nicu has

Mesajde dorindafi » 12 Noi 2011, 19:13

:mrgreen: salutare liviule
din punctul meu de vedere ar fi bine mutarea in lazi dezinfectate s-au noi,daca poate omul
nu cred ca tzi-aI luato dupa cum ai spus,defapt ai pus o intrebare celorlaltzi colegi ;)
referitor la ceace ai gasit la imbinarile cutiei eu amgasit acolo unde ramele erau lipite de fundul stupului fara sita
rezolvarea=inlocuirea cutiilor
dorindafi

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR