Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde Badea. claudian » 15 Feb 2013, 00:39

Hai sa-ti dau un indiciu in loc de alte cuvinte ! :lol:
Fişiere ataşate
IMG_0563.jpg
IMG_0584.jpg
Badea. claudian

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 10:24

Da´ di ce le-ai întors pe dos? :o :shock:
Întreb şi eu, nu dau cu paru´.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde kamy » 15 Feb 2013, 12:58

e grea viata cu capu-njos!
kamy

Mesajde Badea. claudian » 15 Feb 2013, 13:18

Ghici ghicitoare!!... de ce !!???
Badea. claudian

Mesajde bostina constantin » 15 Feb 2013, 13:27

Pai pe leatul de jos nu stateau la pozat, ca e prea subtire ;)
Salutare :)
bostina constantin

Mesajde Badea. claudian » 15 Feb 2013, 13:35

Corect domn" Costel asa este !.....dar din coltul lui dl. Horica nu se vede bine ! :lol:.... asa ca ii recomand sa se mute un pic mai la dreapta cu scaunul din fata monitorului !.... :lol:
Badea. claudian

Mesajde horia_ch » 15 Feb 2013, 13:56

"Când rama de creştere este mutată în a 5-a zi după transvazare — deci a 9-a zi după depunerea oului şi deci imediat după căpăcire — din colonia doică în incubator, deja o zguduitură uşoară poate să ducă la pierderi mari. Această sensibilitate la şoc scade — până în a 14-a zi a dezvoltării." Ruttner
"Zguduirea uşoară" poate fi şi aşezarea cu capul în jos, ca să stea la poză.
Nu mi se părea în poză că ar fi botci apropiate de eclozionare, aşa că... am întrebat. Repet, n-am dat cu paru´.
Au ieşit botcile alea, până la urmă?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde danielus71 » 15 Feb 2013, 16:52

Botcile se pot manipula in a 5-a si dupa a 10-Aa zi dupa translarvare.
Dupa a 5 -a si pina intra a 10-a nu se ating.
danielus71

Mesajde balasbebe » 16 Feb 2013, 08:32

balasbebe

Mesajde Badea. claudian » 16 Feb 2013, 16:18

horia_ch scrie:"Când rama de creştere este mutată în a 5-a zi după transvazare — deci a 9-a zi după depunerea oului şi deci imediat după căpăcire — din colonia doică în incubator, deja o zguduitură uşoară poate să ducă la pierderi mari. Această sensibilitate la şoc scade — până în a 14-a zi a dezvoltării." Ruttner
"Zguduirea uşoară" poate fi şi aşezarea cu capul în jos, ca să stea la poză.
Nu mi se părea în poză că ar fi botci apropiate de eclozionare, aşa că... am întrebat. Repet, n-am dat cu paru´.
Au ieşit botcile alea, până la urmă?

Mai Horia mai lasal incolo de par ca nu cred ca este cazul s-al folosesti !.... pai daca am ajuns in faza care se vede cu cresterea botcilor crezi ca informatia pe care o sugerezi tu imi este straina??... eu nu cred !!!... iar matcile din acele botci acum se bucura de atentia cuvenita acordata de catre apicultorii care beneficiaza de "serviciile" prestate de ele .
Badea. claudian

Mesajde ignatov andrei » 18 Feb 2013, 21:59

Pentru "badea claudian":
- m-am referit la incapatanare!
Termenul "caracter", cand vorbim de cresterea matcilor, se refera la puritatea individului numit MATCA, adica: forma capului, a picioarelor, a spermatecii etc., deci sa evitam obtinerea acelor "intermediari" d.p.d.v. al castei.
Termenul "insusire", se refera la mostenirea genetica. HRANA si forma de administrare a hranei NU INFLUENTEAZA insusirile, caracterele DA! Deci, daca noi vom creste matci, in botci obtinute prin transvazare, cu material cu anumite INSUSIRI, in familii (doici) la care am indus artificial faza de "friguri", sau daca doica a ajuns in mod natural in faza de "friguri", sub nicio forma nu vom avea matci cu insusiri de ROITOARE! Daca vom creste matci, introducand botcile in familii unde predomina insusirea de anecbalie, sau metoda de crestere este axata pe aceasta insusire, sa fie clar ca MATCILE obtinute nu vor avea aceste insusiri daca materialul selectat nu le avea!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 18 Feb 2013, 22:26

Ce am mai constatat pe propia-mi chiele,chiar familie roitoare sa fie prin transvazare se obtin matci oleaca mai neroitoare decat din botci de roire.ati constatat careva acest lucru?
kamy

Mesajde ignatov andrei » 18 Feb 2013, 22:33

Au constatat doar cei care stiu sa creasca matci si obtin indivizi de calitate. O matca tanara si cu "calitati" (un torace puternic "cu silicoane" si un fund "balsoi" cu spermateca si nr. ovariole "number one") tine la tavaleala! Nu se uita dupa craca nici daca i-o arati!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 19 Feb 2013, 06:35

Cel putin in primul an si tinuta in parametri,orice matca pe partea hailanta poate fi ,,fortata ,, sa roiasca chiar si pe 4 rame.prin cea mai cea selectie doar se reduce instinctu de roire nu se sterge!
kamy

Mesajde aparul » 19 Feb 2013, 07:14

toata lumea vorbeste de regina ca are instinctul de a roii,sa nu uitam ca mosteneste jumatate din caracterul tatalui.
Instinctul de roire,albinele il mostenesc de la mama si de la tata.
Matca este obligata de albine sa roiasca,datorita suprapopulari de albina,miere in exces,si alti factori care favorizeaza roitul.
Sa nu uitam ca unei familii careia ii luam toata albina ,si care e intrata in friguri,nu mai roieste.
aparul

Mesajde valentin » 19 Feb 2013, 07:26

ai perfecta dreptate daca stii ce sa-i faci n-ai sa umbli dupa ei prin copac.cele mai bune regine sunt tot di roire naturala poate si deaia roieste pentru ca are o capacitate mare de ponta si nu-i dam tot cei trebuie si cind trebuie.cresterea artificiala ne ajuta sa avem regine cind ne convine noua.ce nu as vrea eu sa am botci de roire la jumatatea lui aprilie sa nu mai fiu nevoit cu tranzvazat sau cu nicot :P
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR