Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde almasel » 15 Feb 2013, 16:25

cristi_vidican scrie:Legat de Moșu,
L-am vizitat într-o primăvară. Era spre seară și atunci desfăcea prima dată stupii. Era mai bătrân și albinele îl luau deseori pe dinainte. Nu mai știu ce perioadă era, dar știu că la cel desfăcut atunci a găsit 2 faguri laterali crescuți de albine, plini cu trântori.
Legat de ce zicea Paul, la fel era moșu meu. Nu deschidea nici un stup pentru vreun curios. Cel mult mi-a deschis odată podișorul și mă înțelegeam de minune cu el.
Zicea că dacă vine la mine cineva să nu fiu curios să-i arăt matca, că matca nu-i ca și cățelu ca să i-l arăți.

Suntem la finalul iernii și din câte aud (nu cunosc multe) se pare că mortalitățile din această iarnă sunt mai mici ca cele din iarna trecută.

Chestia cu aratatul si spusul la altii e destul de urata. Nu mi-au placut niciodata oamenii care cred ca detin mari secrete, procedee si tehnici nestiute de nimeni, iar in plus mai considera ca nici nu trebuie sa isi dezvaluie secretele... Ba mai mult, se dau si mari atotstiutori si zambesc pe sub mustata...
Hai sa fim seriosi cu catelu' si cu matca...
almasel

Mesajde murarudumitru » 15 Feb 2013, 16:46

Va salut ,la mine din 26 am pierdut unu ce nu prea iam dat interes ca era ff slabut ,eri au primit cate o turta fiecare am puiet care a esit deja ,condens am la citiva ,sper sa fie ok restu pana in primavara va doresc cum imi doresc si mie sanatate maxima ca restu se rezolva
murarudumitru

Mesajde aliuta2000 » 15 Feb 2013, 21:47

pierderi mai pot exista , pentru ca primavara inca nu a venit definitiv .... mai e cam o luna de pericol mare ca de acum motoarele sunt turate si consumul pe masura .
A.D.
aliuta2000

Mesajde marian carstea » 15 Feb 2013, 21:57

mare atentie pentru acei colegi care din diferite motive nu au asigurat familile de albine cu suficienta hrana,in februarie creste consumul de miere la 2 2,5 kg .suplimentati cu hrana pentru a evita moartea famililor prin infometare ,iernare uscata va doresc.
marian carstea

Mesajde balasbebe » 16 Feb 2013, 09:01

Daca toti am avea astfel de familii, nu ar mai fi pierderi peste iarna
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... lL73Y&NR=1
balasbebe

Mesajde calin bondaru » 16 Feb 2013, 09:46

Nus de speriat!
Din ce am observat is cate doua familii intr un stup!
calin bondaru

Mesajde BotaPaul » 16 Feb 2013, 12:59

Cred ca secretul e sa strangi stupii cat de bine in toamna,sa stea albina ca in filmuletul de mai sus,Mai bine pe 4 rame si cu albina ce sa umple rama bine de tot ,decat " Am stupi pe 6-7 rame" si ei vai de capu lor ..o parere de a mea,gresesc?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde MrBee » 16 Feb 2013, 14:51

Am aruncat azi o privire, chiar daca vremea e asa cum e... 10 din 10 prezenti.Cei 5 cu sita jos(folie sus) sunt in partea de sus, au mai avansat un pic in jumatate ( acum o luna erau in fata ) iar cei cu fundul plin(sita sus) sunt un pic mai jos, se vede doar partea de sus a ghemului.Cam asta este tiparul, asa a fost si anul trecut. :lol:
MrBee

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 16 Feb 2013, 15:00

In topicul acesta se discuta despre mortalitate, eu vreau sa destind un pic atmosfera :D
Azi am mai curatat un pic urdinisurile de albine moarte. Vine un verisor de 15 ani si ma intreaba ce fac. Ii spun ca mulg albinele!
La o jumatate de ora vine cu o cana sa ma ajute sa le mulg, ca vrea si el niste miere de albine. :D
Pe un coleg de servici l-am trimis la ACA sa-mi ea niste biberoane pentru albine :D :D
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2013, 16:36

Condurache Bogdan Constantin scrie:In topicul acesta se discuta despre mortalitate, eu vreau sa destind un pic atmosfera :D
Azi am mai curatat un pic urdinisurile de albine moarte. Vine un verisor de 15 ani si ma intreaba ce fac. Ii spun ca mulg albinele!
La o jumatate de ora vine cu o cana sa ma ajute sa le mulg, ca vrea si el niste miere de albine. :D
Pe un coleg de servici l-am trimis la ACA sa-mi ea niste biberoane pentru albine :D :D

Spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești! :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 16 Feb 2013, 19:29

cristi_vidican scrie:Spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești! :lol:

Lasa, lasa :lol:
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde balasbebe » 16 Feb 2013, 19:42

calin bondaru scrie:Nus de speriat!
Din ce am observat is cate doua familii intr un stup!

Sa nu uitam de pozitia geografica in care se afla, si pe urma putem discuta. Am auzit ca rusii prin Siberia au stupii cu doua matci, si cam atat. Acum dupa ce am vazut acel film am inteles mai multe. Am avut si eu cate doua intr-o lada dar am renuntat deoarece la un moment dat roiau prea repede. Treceau iarna cu bine, rar se intampla sa dispara cate una, dar mai degraba din alte cauze decat de frig sau foame.

Daca nu mai vine vreun val de frig o sa fie bine. Am avut ceva pierderi la corpurile miniplus. Desi aveau miere nu au urcat in corpul III.
balasbebe

Mesajde mihaiGrig » 16 Feb 2013, 20:00

CU respect domnilor revin:
Saptamana trecuta am gasit un stup mort.
Astazi desi e frig am umblat in toti si traiesc, dar am gasit la majoritatea urmatoarea situatie:
Ghemul pe 4-5-6 rame are la mijloc ramele cu putina mincare, usoare comparativ cu cele de la marginea cuibului, sunt albine sus, iar penultima si ultima rama desi cu albina pe ea are multa miere si capacita.
Nu le-am pus turte dar am luat cate o rama cu miere, le-am gaurit cam la mijloc si in treimea superioara, am ferit una sau chiar doua rame din marginea cuibului pana am ajuns langa ramele care am zis ca sunt usoare si cu albine sus si am pus-o acolo, dupa care am inchis cuibul asa cum a fost. Pe unele din aceste rame am observat si celule de puiet capacit.
Nu stiu daca am procedat bine, dar am procedat.
Ce parere aveti? A mai procedat cineva asa? Daca da, cand sa mai intervin, dupa cat timp?
Precizez ca ramele pe care le-am gaurit si introdus in cuib aveau miere capacita pe jumate din rama 1/1.
Stupii sunt orizontali pe un pavilion si nu stiu cum se deplaseaza ghemul la pat cald pentru a-mi face o idee despre pozitia ghemului si consumul de mancare, fata de stupii in stationar despre care am gasit informatii despre acesta deplasare, asa ca am intervenit cum am crezut si eu de cuviinta, mai ales ca fiind frig am incercat sa ma misc repede.
Albinele nu erau amortite, chia m-au atacat si chiar m-au intepat umbland fara fum.
Va multumesc pentru raspunsuri si va rog pareri si sfaturi pentru ca n-as vrea sa mai pierd familii si roiuri.
mihaiGrig

Mesajde valentin » 17 Feb 2013, 06:48

tu daca ai facut asa ,ai spart ghemu,propiu zis ai dat familia in doua. cu acea rama .mai indicat era sa le bagi turte daca zici ca ramele marginase aveau miere.puteai sa faci si treaba asta da sa fi fost 12g bagai rama cu miere linga ultima rama cu puiet si scuturai rama goala de albine sa aiba posibilitatea de a se reorcaniza daca a fost frig rama ta este exact ca o diafragma pusa in mijlocu cuibului
valentin

Mesajde balasbebe » 17 Feb 2013, 07:58

Eu pun turte, apiinvert, dau si sirop si mai putin rame cu miere deoarece nu am.

Cunosc stupar care nu umbla decat cu rame. La peste 6 grade, scutura ramele fara miere si le inlocuieste fara mila. Nu se uita la cateva zeci de albine care ratacesc sau mor. El salveaza colonia. Nu adauga rame deoarece nu vrea sa largeasca cuibul. Acest stupar are miere in butoaie dar nu o baga in punga. De la el se poate invata ceva, dar cel putin la ce an a fost anul trecut nu aveam cum sa pun la rezerve rame cu miere.
balasbebe

Mesajde valentin » 17 Feb 2013, 09:35

Condurache Bogdan Constantin scrie:In topicul acesta se discuta despre mortalitate, eu vreau sa destind un pic atmosfera :D

in timp ce faceam tratamentu la albine untrecator ma intreaba ce fac acolo cu noaptea in cap .ii spun eu, la care el ma intreba ;pai cum le faci?le fac injectii sub aripa.sa mirat tot zise "asta no stiam" :lol:
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR