Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina mea Oltenia

Mesajde doctorasulcelviteaz » 23 Ian 2013, 19:20

ionsut scrie:
doctorasulcelviteaz scrie:Atasez si o schema ( scuzati scrisul dar stiti ce se spune despre dr si scrisul lor ) . Asa am impachetat anul asta ( de fapt si primul an al meu ) , accept critici si sfaturi constructive . Multumesc anticipat .

Ce ma ingrijoreaza putin este spatiul acela liber dar altfel blocam urdinisul si automat si aerul .

..."furtisagul si viespile au distrusalti 2 stupi"...

Spatiul acela liber, nu e in regula. Acum lasa-i asa, dar cu prima ocazie, temperaturi peste 12 grade 2 zile consecutiv - poate sa fie si in martie - trage ramele langa diafragma, in dreptul urdinisului si mai pune o diafragma langa rame inspre perete. Ramele sa fie in dreptul urdinisului intre 2 diafragme.
Daca nu ai a 2a diafragma improvizezi, o rama invelita in folie, un carton etc. Cu furtisagul si viespile ai avut probleme din aceasta cauza.

Multumesc pt raspuns .
Daca le las asa pana la despachetare pot sa apara probleme ?
In perioada verii am avut ramele la fel ca in schema dar cu diafragma lipita de ele ( este ok asa ? ) , schema la care te refereai tu se aplica doar pe perioada iernii ?
doctorasulcelviteaz

Mesajde ionsut » 23 Ian 2013, 22:34

Ramele sa fie in dreptul urdinisului tot timpul - iarna sau vara! Le incadrezi cu diafragme cand sunt putine - 2,3,4 si urdinisul e la jumatatea lazii si lada e de 12-14 rame. Unii stupari cand au asemenea lazi pun urdinisul putin decalat spre est, sa elimine acest incovenient.
"Daca le las asa pana la despachetare pot sa apara probleme ?"
Daca e un roi mai slab - 2 sau 3 rame - despachetarea poate fi si in iunie! Fa accea lucrare cand iti permite timpul cum am spus mai sus.
ionsut

Mesajde doctorasulcelviteaz » 25 Ian 2013, 15:16

ionsut scrie:Ramele sa fie in dreptul urdinisului tot timpul - iarna sau vara! Le incadrezi cu diafragme cand sunt putine - 2,3,4 si urdinisul e la jumatatea lazii si lada e de 12-14 rame. Unii stupari cand au asemenea lazi pun urdinisul putin decalat spre est, sa elimine acest incovenient.
"Daca le las asa pana la despachetare pot sa apara probleme ?"
Daca e un roi mai slab - 2 sau 3 rame - despachetarea poate fi si in iunie! Fa accea lucrare cand iti permite timpul cum am spus mai sus.

Am atasat o schema ca sa fiu sigur ca am inteles , ce mici nelamuriri am , ar fi daca a 2-a diafragma sa fie pana la fund stup sau ca si prima din schema , si daca in spatiul gol ramas acum de partea cealalalta mai pun ceva ?
Multam
Fişiere ataşate
Schita stup 2 diafragme 001.jpg
doctorasulcelviteaz

Mesajde liviutzbogos » 25 Ian 2013, 15:49

Cuibul trebuie incadrat intre doua diafragme, cam ca in poza...acuma nu prea pot sa dau un sfat in legatura cu diafragmele, daca sa fie fixe...eu diafragma nu o am pana jos dar am o patura peste rame si peste diafragma care ajunge pana jos de tot. Sunt si eu curios ce zic cei cu experienta, daca are vreo importanta. In locul gol am vazut diferite pareri pe forum, unii pun perne cu paie, altii cu ghije de porumb, altii polistiren. Eu cred ca ar ajuta sa pui o perna de paie sau ceva care nu tine umezeala. Din nou asteptam si sfatul experimentatilor. Eu nu am pus nimic in spatiul gol, si e destul de mare (lada de 18 rame in care am doar 3).
Fişiere ataşate
untitled.JPG
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde pngflorin » 25 Ian 2013, 16:05

Dpmdv cred ca nu mai au miere, albina e sus pe rame.
Turte la greu, insa la vremea asta sa incerci sa scoti familia doar cu turte pana la sf lui martie, e cale lunga.....
Daca vremea te lasa schimba ramele goale cu altele pline.

Iar daca reusesti sa il scoti in primavara, o sa aiba o rama de albina, astfel ca o sa iti creeze alte pb in timpul sezonului.
Daca insa ai rezerve suficienta, nu vad nici un rost sa le dai turte ce au in compozitie zahar neinvertit.
pngflorin

Mesajde DoruAN2 » 25 Ian 2013, 18:32

Este bine ca ai asezat familia intre 2 diafragme.Dupa diafragme ,era bine sa tai carton din cutii de ambalaj si sa le introduci pana jos.In spatiile goale nu introduce folie,polistiren,alte materiale ce nu absorb apa din condens.Pune haine vechi,saculet cu paie,cu foi de porumb talaj de tamplarie etc.Peste,asaza podisorul pe care l-ai pregatit in prealabil cu o mica fanta de aerisire intre scandurile din acesta(merge debitat si din rama podisorului L=50mm,adancime=2mm,daca acesta este compact),asezi apoi o buc.din patura.sac canepa ,monton,etc,apoi carton de ambalaj si capacul.
Lasa urdinisul deschis in fata ramelor 0,5-1 cm ptr. fiecare rama populata.

In ceea ce priveste hranirea famiiliilor in timpul iernii,eu consider ca aceasta decizie ,este una de avarie. In general apicultorul nu trebuie sa ajunga in aceasta situatie.Hranirile se fac obligatoriu 1 august-15 septembrie. Si totusi......Se va administa miere in pungi de plastic pe rame dupa ce in prealabil ,pachetul a fost intepat cu o scobitoare ,de cateva ori,pe partea inferioara.Nu se vor scote ramele din stup,sub nicio forma, la temperaturi mai mici de 10 grade. Daca nu avem mire ,punem inlocuitor adegvat apicol s-au putem pregati zaharul invertit dupa formula regretatului nostru colg GICA,reteta ce se gaseste pe acest forum.
Sa avem iernare usoara si sa intelegem ca greul de abia acum incepe!
DoruAN2

Mesajde doctorasulcelviteaz » 25 Ian 2013, 19:03

pngflorin scrie:Dpmdv cred ca nu mai au miere, albina e sus pe rame.
Turte la greu, insa la vremea asta sa incerci sa scoti familia doar cu turte pana la sf lui martie, e cale lunga.....
Daca vremea te lasa schimba ramele goale cu altele pline.

Iar daca reusesti sa il scoti in primavara, o sa aiba o rama de albina, astfel ca o sa iti creeze alte pb in timpul sezonului.
Daca insa ai rezerve suficienta, nu vad nici un rost sa le dai turte ce au in compozitie zahar neinvertit.

Imi dau seama ca e greu dar in acest moment nu am ce face . Sunt toti roiuri tinere care nu au avut sansa de asi face rezerve decat cu ajutor , in iarna i am bagat cu 4 rame pline 90% miere . Acum daca trebuie sa le dau turte asta o sa fac .Sper doar sa ii scot din iarna pt ca nu imi doresc anul asta decat ca urmatoarea iarna sa nu mai am probleme
doctorasulcelviteaz

Mesajde doctorasulcelviteaz » 25 Ian 2013, 19:15

Oricum trebuie sa astept sa vina vreme buna ca sa verific cum stau cu mierea pe rame , cum zice colegul sa fie peste 10 grade afara . Multam frumos de raspunsuri . Acum o sa imi pregatesc diafragmele si mai am 10 kg de apifonda. La. prima perioada de vreme ok o sa pun si a doua diafragma , o sa completez turtele . In afara de asta ar mai fi ceva de facut ?
doctorasulcelviteaz

Mesajde DoruAN2 » 25 Ian 2013, 19:42

NU,cat ma multa liniste,deranj zero,gratii antisoareci,adapost de vant si curenti de aer.
DoruAN2

Mesajde pngflorin » 25 Ian 2013, 22:57

Nu ar fi rau sa te duci si pe la biserica....

Atitudibea e corecta, asta e situatia iar ea tb rezolvata.
Cel mai important e sa inveti din propriile greseli.

In prima mea iarna cu albine, le deranjam cam de 2-3 ori pe saptamana, .........
pngflorin

Mesajde doctorasulcelviteaz » 25 Ian 2013, 23:03

pngflorin scrie:Nu ar fi rau sa te duci si pe la biserica....

Atitudibea e corecta, asta e situatia iar ea tb rezolvata.
Cel mai important e sa inveti din propriile greseli.

In prima mea iarna cu albine, le deranjam cam de 2-3 ori pe saptamana, .........

Cam cata turta au in pozele de la inceput ar fi de ajuns pana pe la mijlocul lui februarie ( nu cred ca va mai fi suficient de cald pana atunci ca sa pot completa ) ?
doctorasulcelviteaz

Mesajde ionsut » 26 Ian 2013, 21:13

doctorasulcelviteaz scrie: Am atasat o schema ca sa fiu sigur ca am inteles , ce mici nelamuriri am , ar fi daca a 2-a diafragma sa fie pana la fund stup sau ca si prima din schema , si daca in spatiul gol ramas acum de partea cealalalta mai pun ceva ?
Multam

Asa, cum e in schema e bine. A 2-a diafragma poate fi pana la fund, dar poate fi si ca prima, numai sa fie, in spatiul gol poti sa le pui o pernuta sau un polestiren. Iernare buna!
ionsut

Mesajde liviutzbogos » 26 Ian 2013, 21:25

Polistirenul, cum s-a scris mai sus, nu absoarbe umezeala...Acuma daca ai o ventilatie buna si nu ai pic de umezeala e ok, dar cred ca totusi, mai buna e o perinuta de paie sau, cum am vazut la nea Marin (din Banatul sarbesc), niste perinute de hartie sau cartoane...In fine, se pot pune multe, orice numai sa absoarba umezeala.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde doctorasulcelviteaz » 03 Feb 2013, 23:08

Mai am si eu o intrebare de fapt 2 :
- prima , miercuri deoarece se anunta vreme ok as dori sa completez turtele de Apifonda si sa pun pe rame si ceva Apinvert completat Protofil , este ok asa ?
- a doua intrebare ar fi daca a mai folosit cineva urmatorul produs Apiluk P
http://www.apiluk.ro/index.php/product_ ... splay/id/4
daca este ok , pareri va rog . Deoarece sunt la inceput si nu am polenul meu , cu laptele praf am ceva temeri , sunt la inceput si am unele temeri .

Multumesc frumos
doctorasulcelviteaz

Mesajde doctorasulcelviteaz » 16 Feb 2013, 23:45

Salutare .
Vin si eu cu o intrebare sau mai bine zis rugaminte , daca dintre cei cu experienta si din zona Craiova ar putea sa imi permita si mie anul acesta la sfarsit de saptamana in general sa ii insotesc la lucru in stupina , doresc sa invat si asa cred ca este cel mai usor nu doresc doar sa ma uit dau si o mana de ajutor .
Multumesc anticipat .
doctorasulcelviteaz

Mesajde valentin » 17 Feb 2013, 07:40

cu cea mai mare placere daca cei 45km nu te incurca.
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?