Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 17 Feb 2013, 11:21

in timp ce faceam tratamentu la albine untrecator ma intreaba ce fac acolo cu noaptea in cap .ii spun eu, la care el ma intreba ;pai cum le faci?le fac injectii sub aripa.sa mirat tot zise "asta no stiam" :lol:[/quote]

Da :lol:
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 16:22

Azi am ascultat stupii.Din pacate incepe sa maingrijoreze bilantul puna acum. Din 48 sapte nu au raspuns la apel.Nu stiu ce sa zic tratamente le-am facut in toamna(varachet 3 plus mavrirol)am strans cuibul destul de mult( 5,6,7, rame) nu am condens instup.Preventiv le-am administrat si turte din zahar macinat si miere in prima faza pe site dupa care nefiind bagate in seama le-am mutat pe ramedeasupra cuibului. zilele astea vreau sa le mai fac un rand de turte in care sa le pun si sare de lamaie si protofil si drojdie. Tot citesc pe forum si vad ca sunt stupari care nu au pierderi de loc si nu stiu unde gresesc eu cu ele fiindca in fiecare iarna am pierderi de 5- 7 stupi.
Ma mai gandesc ca una din probleme ar putea fi si mierea pe care ierneaza eu stimuland cu aproximativ 30 kg zahar in toamnarestul adunand din natura si in special de la vii. Fiind din bailesti le cam place zaibarul :mrgreen:
:?:
puiutu

Mesajde State » 17 Feb 2013, 16:30

Cum i-ati ascultat ?
Si eu am patit aceeasi chestie si credeam ca au murit. Eu am pus urechea direct pe stup si nu auzeam nimic. Apoi am ascultat pe toate partile stupului si ghemul era pe partea cu urdinisul. :) Cand am ridicat capacul la sfarsitul lunii Ianuarie , erau bine merci. Nici nu ajunsesera sus.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 16:37

Eu folosesc un furtun . Nu a dat gres niciodata. Ma uitai la 2 din ei care au fost foarte buni anul trecut si din pacate erau toate moarte pe fundul stulului.Miere foarte multa au mancat mancarea pana sus in partea dinspre urdinissi acolo s-a terminat totul. La unul din ei cred ca amurit matca deoarece in toamna la impachetaj era iar acum gasi niste tentative de botci.
puiutu

Mesajde DoruT » 17 Feb 2013, 16:38

Ascultand cu stetoscopul ai cele mai putine sanse sa te inseli, dar ele exista. Surpriza asta am avut-o si eu, cu stup "silentios" in iarna, dar perfect valabil in primavara.
DoruT

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 16:50

Din pacate sunt MORTI toti> as fi vrut eu sa ma insel si sa-i am pe toti in primavara :cry:
puiutu

Mesajde leomitica » 17 Feb 2013, 17:00

puiutu scrie:Ma mai gandesc ca una din probleme ar putea fi si mierea pe care ierneaza eu stimuland cu aproximativ 30 kg zahar in toamnarestul adunand din natura si in special de la vii. Fiind din bailesti le cam place zaibarul :mrgreen:

Ceva urme de nosema de la zaibar? Zeama de struguri fermenteza si face mult rau.
leomitica

Mesajde nvirgil » 17 Feb 2013, 17:14

puiutu scrie:Azi am ascultat stupii.Din pacate incepe sa maingrijoreze bilantul puna acum. Din 48 sapte nu au raspuns la apel.Nu stiu ce sa zic tratamente le-am facut in toamna(varachet 3 plus mavrirol)am strans cuibul destul de mult( 5,6,7, rame) nu am condens instup.Preventiv le-am administrat si turte din zahar macinat si miere in prima faza pe site dupa care nefiind bagate in seama le-am mutat pe ramedeasupra cuibului. zilele astea vreau sa le mai fac un rand de turte in care sa le pun si sare de lamaie si protofil si drojdie. Tot citesc pe forum si vad ca sunt stupari care nu au pierderi de loc si nu stiu unde gresesc eu cu ele fiindca in fiecare iarna am pierderi de 5- 7 stupi.
Ma mai gandesc ca una din probleme ar putea fi si mierea pe care ierneaza eu stimuland cu aproximativ 30 kg zahar in toamnarestul adunand din natura si in special de la vii. Fiind din bailesti le cam place zaibarul :mrgreen:

Mierea obtinute din struguri poate fi o cauza ,te-ai uitat la cele moarte daca sunt pline ,au avut zbor de curatire ,cum arata ramele sunt curate sau patate ?
nvirgil

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 18:09

Zbor de curatire au avut acum aproximativ o saptamana. In schimb la 2 din cei morti se vad ceva pete de diaree pe spetezele superioare si albinele par destul de incarcate. Ma caiesc ca atunci cand le-am facut turtele nu am avut protofil sa le pun in turte si ma gandesc ca daca il puneam puteam sa mai rezolv din probleme.
puiutu

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 18:13

Nu as vrea sa par carcotas dar am inceput de ceva vreme sa intru pe acest forum si vad mereu ca sunt multi apicultori care au 0 pierderi si nu inteleg unde gresesc eu. O alta cauza la care ma gandesc este faptul ca matcile sa fie batrane. :idea:
puiutu

Mesajde Crysty » 17 Feb 2013, 18:15

Ieri am ajuns la stupi, am ales 5 prin sondaj pentru verificari. Am verificat fundul cutiilor prin scoaterea urdinisului (este detasabil). Patru s-au presentat excelent, al cincilea avea albina moarta pe funt,destul de multa. Astazi am revenit,desi vreme este cum este am trecut la verificari rapide. Am indepartat capacele si am ridicat podisoarele, maxim 10 secude la fiecare.La 16 totul este in regula, ierneaza linistit, ghemul in diferite pozitii, la unii abia daca se zareste, la altii se vede partea de sus.Am ajuns la cel cu mortalitatea mare descoperit ieri;cand am ridicat podisorul am consatat ca toate erau pe leaturile de sus,intinse pe toata suprafata, am pus mana pe turta din zahar invertit , dupa reteta lu nea Gica ,am intepat-o cu dalta de 5,7 ori si am plantat-o cam unde am crezut eu ca ar trebui sa fie nucleul ghemului.Nu am desfacuta ramele si l-am tinut deschis cam 1 minut, cam atat a durat pana am reusit sa imping turta la locul dorit,ca nu prea se dadeau la o parte.La ultimul verificat ,la fel erau destul de multe pe leaturile ramelor si cam bateau agitate din aripi, nu mi-am putut da seama daca bateau asa ca am deschis podisorul, sau altu era motivul,se vedea forma ghemului,ajunsese sus si albina cam prea multa pe leaturi, i-am aplicat si acestuia o turta in cap, inchis podisorul si pace. Deci bilantul pana acum, din 18 turte cu cate am fost inarmat, am pus doar 2 bucati, mi-ar fi placut sa nu fie necesar , dar incepator fiind asa am crezut ca este bine. Ciudat este ca stupii sunt destul de echilibrati, au cam aceeasi marime si au primit aceeasi mancare, dar totusi 2 dintre ei se comporta diferit.In cele cateva secude cat i-am tinut deschisi am fost atent la pozitia ghemului,la prezenta condensului ,la prezenta petelor pe leaturile ramelor si acolo unde nu am fost sigur ca este miere in inmediata apropiere a ghemului am bagat dalta in faguri sa ma asigur.Toti s-au prezentat binisor. Este prima mea iarna cu ei in custodie si recunosc ca multe din actiunile mele sunt nesigure, de aceea as aprecia daca ma-ti trage de urechi atunci cand o mai comit.
Crysty

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2013, 18:21

puiutu scrie:Eu folosesc un furtun . Nu a dat gres niciodata. Ma uitai la 2 din ei care au fost foarte buni anul trecut si din pacate erau toate moarte pe fundul stulului.Miere foarte multa au mancat mancarea pana sus in partea dinspre urdinissi acolo s-a terminat totul. La unul din ei cred ca amurit matca deoarece in toamna la impachetaj era iar acum gasi niste tentative de botci.

Nu esti nici primul nici ultimul care pateste asta...nu s-a deplasat ghemul pe orizontal spre in spate, e oricum nefireasca miscarea asta, apoi trebuia sa fii pe faza cu o turta acolo deasupra, asta e meteahna ramei dadant...arunca si tu un oki pe topicul "stupul MEA" si daca citesti TOATE paginile, o sa te cam lamuresti !
Daca nu ai diaree masiv, daca ai tratat, daca aveau hrana suficienta in rame in afara de zona unde consumasera ele, inseamna ca altele au fost motivele deceselor. Daca ai avut celule de puiet capacit acolo unde a fost ghemul si daca nu ai dat turta la timp deasupra inseamna ca ghemul nu s-a putut deplasa pe orizontala..chiar daca nu a avut puiet motivul e acelasi...nu s-au dus dupa mancare, a fost ceva mai frig, ghemul s-a strans si a pierdut contactul cu hrana, si au pierit cu hrana langa ele...astfel de cazuri sunt foarte fregvente pe acest tip de rama mai mult lunga decat inalta...inca odata iti recomand sa citesti la topicul despre MEA.
Si o alta recomandare, fa rost de cartea "Sporirea productiei de miere de Aurel Malaiu 1976" o sa afli foarte multe chestii despre nutritia albinelor, si importanta corpului gras la albina de iernare...in literatura de specialitate se precizeaza ca grasimile pot mentine viata animalului care hiberneaza timp de 11 saptamani, in timp ce glucidele numai 12 ore -Gh.Baia 1965.
Inca o chestie..mierea contine 30 de microelemente esentiale pt albina in toate procesele vitale, in timp ce inlocuitorii de hrana glucidica contin maxim 17 microelemente ...e o poveste intreaga cu sterolii, vitaminele si mineralele, enzimele si microelementele continute in miere si rolul lor in buna functionare a organismului albinei!
Iti recomand cu caldura sa faci rost de cartea asta si sa o citesti atent de 10 ori, si cand ai o nedumerire sa citesti din nou, acolo gasesti raspunsul scris "printre randuri"!
BUNKA

Mesajde valentin » 17 Feb 2013, 18:29

puiutu30kg de zahar la 48 de stupi lau consumat cind lai dat iar mierea din stuguri cred ca fost infirma ,mai ramine tratamentele nefacute corespunzator,varooa este posibil sa fi intrat in iarna fara regine ,sa nu fi avut loca ?
valentin

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2013, 19:13

puiutu scrie:Eu folosesc un furtun . Nu a dat gres niciodata. Ma uitai la 2 din ei care au fost foarte buni anul trecut si din pacate erau toate moarte pe fundul stulului.Miere foarte multa au mancat mancarea pana sus in partea dinspre urdinissi acolo s-a terminat totul. La unul din ei cred ca amurit matca deoarece in toamna la impachetaj era iar acum gasi niste tentative de botci.

Daca ai gasit jumatate de rama spre in fatza consumat tot pana la speteaza superioara si in spre spate jumatatile de rama erau full si capacite aia a fost cum am zis, daca nu aveai nici in spate atunci e foarte posibil sa fi intrat cu rezerve putine din toamna.
Nu stiu cum e cu mierea de struguri, dar daca nu ai pete de diaree e clar ca nu diareea le-a ucis chiar daca or fi iernat ele si pe mana sau struguri...altceva le-a venit de hac, trebuie sa ne dai mai multe detalii de la fata locului ca sa putem trage o concluzie sa nu mai repeti greseala.
BUNKA

Mesajde State » 17 Feb 2013, 19:38

Se va avea grlja insa, in zonele viticole, in cazul in care culesul sucului de struguri este prea abundent, ca fagurii cu miere proveniti de la acest cules sa nu ramana in cuib pentru iernare. Fiind foarte bogat in substante minerale si zaharuri nedigerabile pentru albine, aceasta miere poate provoca neplaceri In timpul iernii si anume: incarcari intestinale mari, diaree, uzura prematura , etc.

Extras din cartea "Iernarea Familiilor de Albine" de Ion Miloiu.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde talex » 17 Feb 2013, 19:50

@StateF
Tata si fratemeu aveau o stupina de 140, iarna aceasta a fost un dezastru. ieri la un control au gasit 93 in viata. practica apicultura de foarte multi ani, a fost mai intai bunicu si apoi tata si fratemeu. de 20 de ani incoace au avut pierderi de maxim 2-3 stupi si ani in care nu au pierdut nici unul. ce s-a intamplat anu asta e incredibil. in stupi nu au mai gasit albine deloc, nici moarte, nici vii. au facut cuiburile pe 8 rame. ramele sunt, nu sunt roase de soareci, nu sunt urme de soareci, dar zare de albina. au gasit si cativa stupi morti pe bune, dar majoritatea sunt mai degraba ''disparuti''. si ei se pregatisera deja cu 25 de cutii noi pt a creste stupina, dar tre s-o ia de la capat, macar sa ajunga din nou la efectivul trecut.

a avut cineva in toamna o vie pe care nu a cules-o si albinele au stat doar in ea. oare asta sa fi fost cauza?
talex

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR