Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde filip » 17 Feb 2013, 19:53

talex,in ce zona esti?
filip

Mesajde marian carstea » 17 Feb 2013, 19:58

cu siguranta varoua a fost de vina pentru pierderea famililor .tratamentul a fost vechi nu sia facut efectul.
marian carstea

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 20:02

Loca nu cred ca au. Am si stupi care nu au mortalitate de loc. Iar doi din cei morti au mers foarte bine anul trecut si aveau albinamulta in toamna.
Au mancare multa pe ramele marginase iar pe cele di mijlocau mancat pana sus partea din fatasi au murit acolo iar in partea din spate este mancare. Ce mai observ ca la jumatatea ramelor si mancare care nu este capacita. Sa fi fermentat acea miere si consumata sa fi facut probleme. :?:
puiutu

Mesajde talex » 17 Feb 2013, 20:12

eu locuiesc in galati, dar sunt nascut in Basarabia, un pic mai sus de Cahul intr-un sat Badicul Moldovenesc. acolo au parintii mei stupina. nici vorba de varoa. exclus asa ceva. s-a facut tratament, desi nu aveau paduchi. Bunicul avea stupi de prin anii 60, tata si fratemeu au inceput sa lucreze de prin 95, deci nu sunt de azi de ieri. au trecut si peste loca si peste alte chestii mul mai grave.
talex

Mesajde puiutu » 17 Feb 2013, 20:13

As mai avea o intrebare .Atunci cand stimulati in toamna pa na pe 10 sept in afara de zahar ar trebui sale adaug si altceva?(lapte praf , drojdie, apicomplex ceai ceapa etc ???? :?:
puiutu

Mesajde State » 17 Feb 2013, 20:22

In forumul "Hranirea artificiala" aveti destule raspunsuri la problema dumneavoastra. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde filip » 17 Feb 2013, 20:25

Talex,acelasi fenomen descris de tine am patit eu oin 2010-2011.La trei stupine mortalitate zero la o stupina jumatate din efectiv.Mierea ramasa in stup si albine lipsa.doar matca si putine albine.Am descris fenomenul pe Apiardeal,multi isi dau cu parerea.Daca nu pateam eu poate la fel procedam.Am facut acelasi tratament in toate stupinele la interval de 2-3 zile.Am folosit mierea la stupii ramasi pe aceiasi vatra si am facut roi din stupii de pe vatra respectiva.Acum e Ok,ce va fi.......Eu nu dau sirop ,iernez doar pe miere.Nu a fost miere de mana.Fenomenul a fost din Noiembrie impachetare pana in ian.
filip

Mesajde Badea Alin » 17 Feb 2013, 20:40

puiutu scrie:Loca nu cred ca au. Am si stupi care nu au mortalitate de loc. Iar doi din cei morti au mers foarte bine anul trecut si aveau albinamulta in toamna.
Au mancare multa pe ramele marginase iar pe cele di mijlocau mancat pana sus partea din fatasi au murit acolo iar in partea din spate este mancare. Ce mai observ ca la jumatatea ramelor si mancare care nu este capacita. Sa fi fermentat acea miere si consumata sa fi facut probleme. :?:

Loca este boală a puietului, nu afectează albina (aceasta fiind doar purtătoare), așadar sigur nu asta-i cauza.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde proapi » 17 Feb 2013, 20:46

O analiza de depistare a nosemelor, ar fi prima pista de urmat. Apoi una de toxicitate a rezervelor pe care au iernat. Apoi ce nu se prea poate stii...virozele asociate parazitului varooa si cea reala a parazitului propriu-zis....deficiente la impachetare, prea multa umezeala si prea putin aer circulant, etc....
proapi

Mesajde DoruAN2 » 17 Feb 2013, 21:13

Dl. Puiutu,cand le dai zaibar pune si sifon ca de aceea ai probleme.Mai bine bea tu zaibarul si pune lucru ca lumea la albine.In alta ordine de idei ,din cate stiu, ai in Bailesti stupari profesionisti si daca te duci la ei cu o stacana de zaibar sant sigur ca te ajuta. Dar din cate te stiu ,cu mainile tale de popa,i-ti e greu sa faci pasul. :lol: Indrazneste nu fi sfios si sigur nu vei regreta!
DoruAN2

Mesajde talex » 17 Feb 2013, 21:52

banuiala alor mei e ca au picat matcile. si mie in vara la galati mi-au picat 17 matci, dar am rezolvat problema.
talex

Mesajde DaniRadu » 17 Feb 2013, 22:46

Pentru Crysty- "La ultimul verificat ,la fel erau destul de multe pe leaturile ramelor si cam bateau agitate din aripi, nu mi-am putut da seama daca bateau asa ca am deschis podisorul, sau altu era motivul,se vedea forma ghemului,ajunsese sus si albina cam prea multa pe leaturi"- Ar trebui să urmăreşti starea acestei familii deoarece s-ar putea să fi rămas fără matcă. Dacă nu au matcă albinele bat din aripi şi ridică abdomenul. Consumul de miere este mare pentru că familia respectivă nu se strânge în ghem şi astfel poate murii de foame.
DaniRadu

Mesajde Albinel » 17 Feb 2013, 22:51

talex scrie:banuiala alor mei e ca au picat matcile.

am facut vorbire despre faptul asta in postarile mele si am fost condamnat ca as deranja vezi Domne albina pentru nimic...cu siguranta in majoritatea cazurilor de mortalitate ,matcile cad primele...de nu intervenim la timp sa recuperam macar albina o sa plangem cand numaram "ghioceii"..
totusi ..spui ca in unii stupi chiar nu mai exista albina deloc sau am inteles gresit ??
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 00:10

in majoritatea celor `decedati` nu e zare de albina, nici vie, nici moarta. de asta am zis ca sunt mai degraba 'disparuti', morti cu adevarat sunt doar cativa.
talex

Mesajde BotaPaul » 18 Feb 2013, 00:18

Mai stiu un caz dinasta ,tot asa...nici in ziua de azi nu stie ce se fi putut intampla.Si asta a fost acum 2 ani . Inainte de a scadea temperatura sub 8grade au disparut albinele mai mult ca sigur...vre-o statie ? releu , in apropiere ? Auzeam la cursuri la ACA ca au efect destul de mare ,in despopularea fam de albine,ori infestare cu varooa.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 00:26

talex scrie:in majoritatea celor `decedati` nu e zare de albina, nici vie, nici moarta. de asta am zis ca sunt mai degraba 'disparuti', morti cu adevarat sunt doar cativa.

o depopulare masiva sau mortalitate ..ar fi putut fi pe timpul iernarii ,dar ca sa dispara toate albinele introduse la iernat in timpul iernarii..eu asa ceva nu am auzit :!:
moarte sau vii tot in stup le-ai fi gasit ...daca iernatul le-au prins in cuib..si zic DACA :?:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR