Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde tomy81 » 25 Feb 2013, 13:39

am unifcat pentru un plus de albina.atunci de ce toate cartile recomanda familiile ajutatoare,care e rostul lor daca nu un plus de albina atat in cules cat si iarna
in familia slaba de cele mai multe ori e de vina matca dar albina e ok
am vrut sa aplic nu un experiment ci ce recomanda cartile Sporirea productiei, Intretinerea in stupii multietajati, care recomanda introducerea la iernat a unor familii puternice.Tocmai de aceea am iernat separat nuclee ptr. a ava matcii in primavara devreme ptr. a forma famili ajutatoare timpurii, inseamna ca nu e recomandat A
tomy81

Mesajde andrei_calinescu » 25 Feb 2013, 17:50

tomy81 scrie:am unifcat pentru un plus de albina.atunci de ce toate cartile recomanda familiile ajutatoare,care e rostul lor daca nu un plus de albina atat in cules cat si iarna
in familia slaba de cele mai multe ori e de vina matca dar albina e ok
am vrut sa aplic nu un experiment ci ce recomanda cartile Sporirea productiei, Intretinerea in stupii multietajati, care recomanda introducerea la iernat a unor familii puternice.Tocmai de aceea am iernat separat nuclee ptr. a ava matcii in primavara devreme ptr. a forma famili ajutatoare timpurii, inseamna ca nu e recomandat A

Cu fam ajutatoare sau nu, pentru Romania ce e sub 4 intervale de albina e in "Pericol de moarte".
Totul e pe muche de cutit pentru aceste fam mici.
Eu am 2 pierderi pana acum, dar consider ca aceasta iarna nu a fost (pana acum) iarna "romaneasca". Mairepede a fost una ligurica.
Asadar daca voi iesi cu cat mai multi roi in primavara la liman, nu ams-o spun ca sunt apicultor priceput, ci ca am fost privilegiat de iarna blanda.
Acesti roi mici trebuiesc obligatoriu unificati toamna. Am mai spus-o, eu nu am facut-o(pentru toti), caci am vrut sa depun un proiect, si aveam nevoie de cat mai multi roi. Dar la toamna nu o mai fac.
Si eu am procedat la unificari cum ai facut si tu, pentru a schimba matci batrane in fam de baza si pentru cantitatea de albina. Erau roi obtinuti la sfarsitul lui iunie, care nu se dezvoltasera exploziv, datorita lipsei de polen(am spus-o la vremea respectiva, parte din matci 2012 s-au blocat pe lipsa de proteina acuta,deblocandu-se numai dupa ce le-am deplasat pe o vatra cu polen, dar era undeva la 15 august, destul de tarziu.
Tomy, albina moarta in stupul tau era cazuta aproape in totalitate pe fundul stupului? Intreb asta deoarece daca e cazul, banuiesc tot o carenta proteica si la tine, deciun corp gras insuficient, sau "prietenul" Varroua.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 25 Feb 2013, 18:00

Incz o chestie vis-à-vis de schema ta de rotatie a coloniilor.
Tot ce e roi facut dupa rapita -salcam 2 poate ierna linistit de sine statator, si in mod normal la FS trebuie sa-ti dea un minim de 10 kg(cu conditia sa-l dezvolti cumtrebuie).
Tot ce e roi facut dupa tei , nu poate ierna de sine statator,deci trebuie unificati intre ei sau cu fam de baza.
Vorbesc de roi facuti pe 3-4 rame cu puiet si miere la acoperire si botca capacita. Daca vorbim de roi facuti pe minim 5 rame cu puiet,cu matca imperecheata, probabil pot fi si acestia iernati independent, dar atunci cred ca stirbim la miere,fiind nevoiti sa dam fam de baza enorm de lucru la faguri artificiali. In unii ani(cum a fost anul trecut) n-o putem face,de aceea eu merg pe unitati mici de stolonaresi ajutorare ulterioara cu puiet capacit si albina acoperitoare.
Si inca odata, roii facuti astfel, dupa imperecherea matcilor, trebuiesc obligatoriu deplasati pe vetre cu polen. Obligatoriu!!!!!!!!!!!
andrei_calinescu

Mesajde tomy81 » 25 Feb 2013, 18:14

da toata albina era pe fundul lazii, sa fie varroua.
asa am gindit si eu ca fiind puternica a avut puiet tarziu in toamna si mai trebuia facut 1 tratament anul asta
tomy81

Mesajde FLORINELU » 25 Feb 2013, 18:27

tomy81 scrie:da toata albina era pe fundul lazii, sa fie varroua.
asa am gindit si eu ca fiind puternica a avut puiet tarziu in toamna si mai trebuia facut 1 tratament anul asta

Tomy, daca albina a fost pe fundul lazii mai exista posibilitatea ca lada sa fi fost lovita,sau scuturata,intentionat sau nu atunci cand albinele erau in ghem,au cazut pe fundul lazii si din cauza frigului nu s-au mai putut ridica sa refaca ghemul. era destul ca un animal sa se frece de el, sau mai stiu eu ce sa se intample pe acolo.
FLORINELU

Mesajde tomy81 » 25 Feb 2013, 19:10

acum ca ai zis asa imi da de gandit, erau ceva urme de masina prin zona, sa fi venit cu plugusoru
ii am pusi langa gradina pe un teren de 2 ha cu deschidere la sosea.cum pot sa ii mut fara sai omor, ca mai stii ma colinda carevA si ma lasa orb :lol:
tomy81

Mesajde letsoc » 25 Feb 2013, 23:01

tomy81 scrie:acum ca ai zis asa imi da de gandit, erau ceva urme de masina prin zona, sa fi venit cu plugusoru
ii am pusi langa gradina pe un teren de 2 ha cu deschidere la sosea.cum pot sa ii mut fara sai omor, ca mai stii ma colinda carevA si ma lasa orb :lol:

Ai umor! :lol: :lol:
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde alext » 26 Feb 2013, 17:53

Dupa verificarea de ieri din 130 si ceva(asa zicea bunicul ca stupari nu-si spun nr exact) 4 fara matca . doua de anul trecut ,una de trei ani si una trantorita de doi ani. ce ma sperie puietul la ora actuala pe trei rame si patru mai mult decat o palma capacit .astazi aduceau polen la greu.
alext

Mesajde justy » 26 Feb 2013, 20:56

alext scrie:Dupa verificarea de ieri din 130 si ceva(asa zicea bunicul ca stupari nu-si spun nr exact) 4 fara matca . doua de anul trecut ,una de trei ani si una trantorita de doi ani. ce ma sperie puietul la ora actuala pe trei rame si patru mai mult decat o palma capacit .astazi aduceau polen la greu.

FERICITILOR!
Vorbesti de verificare si carat polen si la noi inca nu au avut zbor de curatire din noiembrie!!!
Albina e cuminte cât ai minte
justy

Mesajde DoruT » 26 Feb 2013, 20:58

Chiar asa, frigul asta parca nu mai trece odata, si voi povestiti de polen, soare.... Le asteptam si noi cu drag! :)
DoruT

Mesajde letsoc » 26 Feb 2013, 22:11

justy scrie:
alext scrie:Dupa verificarea de ieri din 130 si ceva(asa zicea bunicul ca stupari nu-si spun nr exact) 4 fara matca . doua de anul trecut ,una de trei ani si una trantorita de doi ani. ce ma sperie puietul la ora actuala pe trei rame si patru mai mult decat o palma capacit .astazi aduceau polen la greu.

FERICITILOR!
Vorbesti de verificare si carat polen si la noi inca nu au avut zbor de curatire din noiembrie!!!

La voi iata din greu cara ,la noi iarna nu se cara si le tot dam din camara, poate cand la voi e vara, la noi fi-va prima vara .Dar e bine asa-i la tara, iarna-i iarna vara-i vara si de n-ai pus in camara risti sa te faci de ocara. :lol:
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde alext » 26 Feb 2013, 22:40

Buna seara,
Au si la camara , cel puțin încă trei saptamâni , dar asta nu a fost iarna cel puțin in zona noastră .
alext

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 27 Feb 2013, 22:28

Azi au avut un zbor timid de curatare. Pe 1 martie se anunta 11 grade :)
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde bostina constantin » 28 Feb 2013, 10:58

Azi ultima zi de iarna, la Buzau, cred ca va fii si cea mai calduroasa. Cand am plecat la serviciu, am marit urdinisurile, pt doua motive ;)
Aseara am ridicat din nou capacele la toti.
Doar la unul am gasit paturica uda la un colt, si la toti folia era putin aburita, iar la doi nu se vedea ghemul.
Cum am mai zis, toti ,, bazae'' pana acum, ramane sa constat daca toti au matca, lucru ce nuprea il stapanesc fara a ,,cracana'' ramele.Doresc sa-mi stapanesc aceasta curiozitate [necesara], si sa astept aparitia polenului din natura.
Va doresc la toti sa aveti aceiasi bucurie ca a mea :)
bostina constantin

Mesajde namzeb » 28 Feb 2013, 16:12

Pina azi totul este in buna stare azi primul zbor.Daca si miine este vreme buna control general si strimtorarea cuibului.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde balu » 28 Feb 2013, 20:33

M-a mincat undeva,am pus in aceiasi cutie un roi cu o familie buna,diafragMA INTRE ele, verificat prin februarie, avea puiet capacit. azi am verificat puiet 0,matca nu. Daca il lasam in pace in cutia lui era bine. am ridicat diafragma -1 :cry:
balu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR