Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Trantorul@ » 04 Mar 2013, 01:00

Albinel scrie:
Trantorul@ scrie:"scuza-ma ca io nu mai uzez albina cu zahar simplu si ca io fac salcamul si cu 5, 6 rame de puiet capacit in stationar si daca este ok umplu catul 1/1 linistit si sunt foarte multumit
"

poi..daca tu pleci de la 4-5 rame cu albina acum si esti asa de satisfacut ca ajungi la salcam cu 5-6 de puiet,le mai bagi si miere ..si unde pui ca-i de salcam ..nu-i chiar asa de laudat .. :)
eu stiu pe unul care in vremuri de demut apuse ,folosea la familii mult mai slabe iesite din iarna in loc de turte rahat si chiar bomboane(nu recomand in zilele noastre) ..si in loc sa-si uzeze albinele reusea sa faca din ele familii recordiste..
de necrezut asa-i ?? :roll:

Mia citeste pana o sa intelegi ce am scris io acolo ! si dupa comenteaza , si daca nu intelegi o sa-ti traduc eu.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 01:02

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Uitav-ar moartea! Si eu intervin de multe ori Duminica,ca D-zeu zice:"sa nu legi gura boului care treiera", si ma rog sa ma ierte, dar si hotul cand pleaca la furat se inchina si zice: "Doamne-ajuta.....sa nu ma prinda!"
Daca D-zeu ne-ar judeca dupa micimea mintii noastre si nu dupa maretia faptelor........ar uita de noi!

la fel iti doresc..!! :) referitor la cele spuse ..adevar graiesti !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 01:08

Trantorul@ scrie:
Albinel scrie:
Trantorul@ scrie:"scuza-ma ca io nu mai uzez albina cu zahar simplu si ca io fac salcamul si cu 5, 6 rame de puiet capacit in stationar si daca este ok umplu catul 1/1 linistit si sunt foarte multumit
"

poi..daca tu pleci de la 4-5 rame cu albina acum si esti asa de satisfacut ca ajungi la salcam cu 5-6 de puiet,le mai bagi si miere ..si unde pui ca-i de salcam ..nu-i chiar asa de laudat .. :)
eu stiu pe unul care in vremuri de demut apuse ,folosea la familii mult mai slabe iesite din iarna in loc de turte rahat si chiar bomboane(nu recomand in zilele noastre) ..si in loc sa-si uzeze albinele reusea sa faca din ele familii recordiste..

Mia citeste pana o sa intelegi ce am scris io acolo ! si dupa comenteaza , si daca nu intelegi o sa-ti traduc eu.

" numa ca cine are 3, 4 intervale de albine se trezeste surprinzator ca nu a facut minuni turta respectiva si a mai ramas si fara acoperitoare tocmai cand ii trebuia mai mult si isi ia si la revedere de la colonia respectiva "

parca astea sunt spusele tale ..?? daca nu ..chiar te rog sa-mi traduci..
fiti-ar de "acoperitoare"..Trantore..am pretentii la tine ..cum dealtfel am si la albina de acoperire... ;) :D
Albinel

Mesajde Trantorul@ » 04 Mar 2013, 01:29

Albinel scrie:
Trantorul@ scrie:
Albinel scrie:
"

" numa ca cine are 3, 4 intervale de albine se trezeste surprinzator ca nu a facut minuni turta respectiva si a mai ramas si fara acoperitoare tocmai cand ii trebuia mai mult si isi ia si la revedere de la colonia respectiva "

parca astea sunt spusele tale ..?? daca nu ..chiar te rog sa-mi traduci..
fiti-ar de "acoperitoare"..Trantore..am pretentii la tine ..cum dealtfel am si la albina de acoperire... ;) :D

Albinel era vb ca eu fac salcamul si cu familii cu 5 - 6 rame si nu-i nici o problema majoritatea ( 7 - 8 , recordistii 9) vb despre familiile slabe din diferite motive , si am si io cateva care sunt mai slabe si daca le bibilesc le fac familii , eu stiu ce am de facut cand altii saraci nu stiu, si ajung sa le omoare cu mana lor.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 01:39

daca te referi la 5-6 rame de albina la salcam sau 8-9 .aia nu-i familie de cules ..cred ca te-ai referit la ramele de puiet
si eu cred ..ca din familiile chiar slabe la ora asta dar "bibilite bine " asa cum zici tu ,se pot obtine familii de productie in salcam..primavara-i timpurie ,timp este destul ..sper sa avem vreme buna si putere de munca ..
Albinel

Mesajde 7Rame » 04 Mar 2013, 09:47

Albinel scrie:daca te referi la 5-6 rame de albina la salcam sau 8-9 .aia nu-i familie de cules ..cred ca te-ai referit la ramele de puiet
si eu cred ..ca din familiile chiar slabe la ora asta dar "bibilite bine " asa cum zici tu ,se pot obtine familii de productie in salcam..primavara-i timpurie ,timp este destul ..sper sa avem vreme buna si putere de munca ..

6-7 rame in toamna, stranse acum la 5 rame, "sa sufere de claustrofobie" astfel ca albina sa coboare pana jos. Regina buna si stimulare corespunzatoare + polen ajungi la peste 14-15 rame albina+6-7 puiet in salcam. Scoti din stup puietul alb sa scoti albina la treaba..si cureti centrifuga, la cum se vede anul asta... :d

Stiu, aici se vb de pierderi peste iarna: o familie, condamnata din toamna. Nu am facut verificarea sumara, o las pt joi-vineri am auzit ca sunt peste 16 grade. Am dat doar putin lapte praf afara, si miere inauntru. Cam slab zborul pe praf. Polen natural vazut doar 2 graunte toata ziua, in toata stupina. Tratament inca nu, poate o banda, inainte de 20-25, cand e mai mult puiet alb. Cam atat..va doresc o primavara la fel de insorita cum se asteapta la noi!! Sau in..Banat :P
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Trantorul@ » 04 Mar 2013, 13:23

Albinel scrie:daca te referi la 5-6 rame de albina la salcam sau 8-9 .aia nu-i familie de cules ..cred ca te-ai referit la ramele de puiet

Daca banuiai la ce m-am referit chiar mai trebuia sa .... , normal ca m-am referit la rame cu puiet pe cel putin 90 - 95% din fagure capacit , nu 5- 6 rame cu puiet pe jumate sau ......
Spor la bibileala :lol:
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 14:39

7Rame scrie:

6-7 rame in toamna, stranse acum la 5 rame, "sa sufere de claustrofobie" astfel ca albina sa coboare pana jos. Regina buna si stimulare corespunzatoare + polen ajungi la peste 14-15 rame albina+6-7 puiet in salcam. Scoti din stup puietul alb sa scoti albina la treaba..si cureti centrifuga, la cum se vede anul asta... :d

Stiu, aici se vb de pierderi peste iarna: o familie, condamnata din toamna. Nu am facut verificarea sumara, o las pt joi-vineri am auzit ca sunt peste 16 grade. Am dat doar putin lapte praf afara, si miere inauntru. Cam slab zborul pe praf. Polen natural vazut doar 2 graunte toata ziua, in toata stupina. Tratament inca nu, poate o banda, inainte de 20-25, cand e mai mult puiet alb. Cam atat..va doresc o primavara la fel de insorita cum se asteapta la noi!! Sau in..Banat :P

cred ca in se poate pleca si de la 3-4 rame full..si sunt convins ca se poate lucra in cuib linistit la 9-10 grade fara risc,fara vant si cu fagurii grupati ..in rest ,ai predat o frumoasa lectie de lucrari si intretinere la momentul asta .. ;)
Albinel

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 14:45

Trantorul@ scrie:

Daca banuiai la ce m-am referit chiar mai trebuia sa .... , normal ca m-am referit la rame cu puiet pe cel putin 90 - 95% din fagure capacit , nu 5- 6 rame cu puiet pe jumate sau ......
Spor la bibileala :lol:

"normal ca m-am referit la rame cu puiet pe cel putin 90 - 95% din fagure capacit , nu 5- 6 rame cu puiet pe jumate"

asta mi-a uns sufletelul ;) asa ca...Trantore ,pauza mea s-a incheiat si trec la bibileala ...spor si la tine si tuturor colegilor !! ;)
Albinel

Mesajde puiutu » 04 Mar 2013, 21:09

Si mai zici de mine ca sunt zgarcit!!!!!
Daca nu m-ai chemat la munca puteai s-o faci la mici si bere ca nu ma suparam. :lol:
Inca nu am inecput cu revizia. Astept zilele de la sfarsitul saptamanii se anunta temperaturi de 17-18-grade. Sper sa nu se insele. In rest pe deasupra observ ca se lupta cu turtele .
Dar hai ca m-ai facut curios ce este acel fainosag :shock:
Salutare.
puiutu

Mesajde puiutu » 04 Mar 2013, 21:12

Ce am observat la doi stupi cu probleme:mortalitate mare, o mana de albine care au o culoare ciudata ca si cum ar fi unse cu untura, diaree pe spetezele ramelor. Ma intreb ce sa fie de vina .
Mentionez ca turtele nu au curs de loc.
puiutu

Mesajde cobi » 04 Mar 2013, 21:24

puiutu scrie:Ce am observat la doi stupi cu probleme:mortalitate mare, o mana de albine care au o culoare ciudata ca si cum ar fi unse cu untura, diaree pe spetezele ramelor. Ma intreb ce sa fie de vina .
Mentionez ca turtele nu au curs de loc.

Matca au? Zbor de curatire au facut?
cobi

Mesajde Gonzo » 04 Mar 2013, 21:29

Va salut. asa arata marea majoritate a stupilor mei, cca 80 din 100, toamna am petrecut-o in delta, polen la greu,din cules si alimentati cu apimel. Sa incerc sa le mai string ramele sau sa ii las pe ei la libera lor alegere?
Fişiere ataşate
2013-03-03T16-30-14_1.jpg
prima verificare
Gonzo

Mesajde puiutu » 04 Mar 2013, 21:35

Zbor de curatire da . Matca nu stiu. Nu am umblat in niciunul. Vreau sa fac asta miercuri si joi.Mentionez ca ceilalti la o vedere pe deasupra stau super. Probabil ca o sa-mi dau seama cand umblu in ei dar intreb deoarece cred ca mai sunt si alti care au intampinat asa ceva.Dupa ce vad care este problema o sa -i unesc. Ma roade de ce arata o parte asa parca ar fi tavalite prin ulei.Posibil mancare alterata sau condens. Am facut impachetarea la fel la toti. Eu in spatiul liber dinstup
bag ziare cocolosite care absorb foarte bine condensul plus ca pe site pun acelasi lucru. :?: :?: :?:
puiutu

Mesajde Albinel » 04 Mar 2013, 23:14

puiutu scrie:Zbor de curatire da . Matca nu stiu. Nu am umblat in niciunul. Vreau sa fac asta miercuri si joi.Mentionez ca ceilalti la o vedere pe deasupra stau super. Probabil ca o sa-mi dau seama cand umblu in ei dar intreb deoarece cred ca mai sunt si alti care au intampinat asa ceva.Dupa ce vad care este problema o sa -i unesc. Ma roade de ce arata o parte asa parca ar fi tavalite prin ulei.Posibil mancare alterata sau condens. Am facut impachetarea la fel la toti. Eu in spatiul liber dinstup
bag ziare cocolosite care absorb foarte bine condensul plus ca pe site pun acelasi lucru. :?: :?: :?:

-pe topicul iernarea albinelor spuneai ca acum trebuie doar sa-i inspectam pe deasupra si sa-i stimulam ,acum spui ca o sa te uiti dupa matca .. :D tot acolo parca iti dadeai cu parerea ..ce este bine si ce nu..

" Ma roade de ce arata o parte asa parca ar fi tavalite prin ulei."

-parca aveai un batran ce le stie bine p'ale albinelor ,de ce nu-l intrebi pe el cum sta situatiunea ??

"Posibil mancare alterata sau condens"

-posibil una ,...posibil ambele sau s'altele..asa ca in afara de sfaturile altora fie ei chiar si batrani ..pune tu mintenas ochiul si mintea la munca si citeste cateceva despre albinele tale "tavalite parca in ulei".. :oops:
Albinel

Mesajde un OM » 04 Mar 2013, 23:41

Ghemul de iernare micsorat mult datorita mortalitatii,condens, restul care inca mai traiesc uzate, datorita efortului de incalzire a cuibului si poate sa mai si intretina cateva larve.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR