Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde iunicu » 21 Ian 2013, 00:52

Sfat. Am vazut ca se recomanda ca lipitura dintre scandurile de pe panoul lateral, sa zicem, sa nu pice exact in dreptul lipiturii dintre scandurile ce alcatuiesc panoul alaturat.

Vezi in poza ca lipitura de pe o fata nu se prelungeste pe fata cealalta de stup? Intelegi tu ce vreau sa zic.
Imagine
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde FLORINELU » 21 Ian 2013, 07:53

frumos lucrat jeane,daca-i dai ci niste holsuroburi e ok si arata mult maibine.
FLORINELU

Mesajde un OM » 21 Ian 2013, 08:13

In cazul cand nu aveti scandura de latimi diferite (in acest caz scandurile se cupleaza pe latimi de marime apropiata si se pun pe pereti opusi)( adeca scandura mare+scandura mica la doi pereti opusi, la ceilalti scandura mica+ scandura mare), in loc sa fabricati niste scanduri laterale pe verticala, faceti rost de niste coltare pe toate inaltimile stupului. Le puteti lasa, cate doua, iesite in sus pentru a centra magazia.
un OM

Mesajde Jean Valjean » 04 Mar 2013, 15:45

Nu am mai scris de mult pe aici si s-au acumulat cam multe dileme de incepator.
Stupii sunt prezenti toti 5 la apel, dar ma ia cu fiori cand mi-amintesc ca "albinele in martie mor".

Ieri, profitand de faptul ca a fost prima zi cu soare in care am fost acasa, m-am uitat putin in stupi, ocazie cu care le-am administrat si cate o turta proteica de 500g, cu substituenti de polen - lapte praf pentru bebelusi, faina din fulgi de drojdie de bere inactivata si faina de soia, deoarece polen nu am avut si mi-a fost teama sa iau din comert. Plus protofil, startovit, miere, in urmatoarele cantitati:

- lapte praf - 250g
- drojdie de bere inactivata - 100g
- faina de soia - undeva intre 100 si 150 g (nu am cantar electronic ca sa cantaresc exact)
- 3.5 KG zahar pudra din comert
- 1 KG miere
- startovit
- protofil

Am impresia totusi ca am pus cam mult protofil , cred ca vreo 250 de ml sau mai mult. Spun asta deoarece mirosea foarte tare turta a alcool.
Ce probleme credeti ar putea sa apara in urma administrarii unei concentratii mai mari de protofil?
Credeti ca am gresit ca le-am dat turta proteica?

La controlul stupilor am gasit destul mucegai in stupi, in general pe peretii din zona goala unde nu au fost rame si pe diafragma si relativ putin pe umerasele ramelor din coltul de nord al stupului.
Am cautat pe net informatii dar sunt contradictorii: unii spun ca se face igienizarea cu solutie de soda caustica, altii insa sustin contrariul, spunand ca soda caustica poate ajunge in miere.
Asa ca in acest moment nu stiu cum voi proceda cand va trebui sa curat mucegaiul din stupi.
Cu ce este indicat si cum sa curatam mucegaiul din stupi ?

Tot ieri mi-am dat seama ca stupii mei aveau destula miere pentru iernat: in fiecare am gasit miere capacita pe trei sferturi din suprafata ultimelor doua rame (singurele pe care m-am incumetat sa le scot la verificat), exact asa cum le-am lasat si in toamna.
Cam o mana de albine moarte pe fundul stupilor, unele acoperite de mucegai.
Cat de periculoasa este prezenta unor albine moarte mucegaite in stup?

In alta ordine de idei, ca orice incepator, de teama sa nu-mi moara stupii de foame, mi-am cumparat in iarna 15KG de Apimel, din care nu am administrat decat 2 KG, la doi stupi, din care doar unul am vazut ca a consumat turta, celalalt doar a gustat-o. Si iata-ma acum cu 14 KG de Apimel cu care nu am ce face.
Se poate face sirop pentru stimularea de primavara din Apimel ?

Am rugamintea, daca puteti, sa ma ajutati cu niste raspunsuri la interbarile de mai sus.

Va multumesc
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde vslsilviu » 04 Mar 2013, 17:13

Salut,

Vezi ca Apimel-ul are 2 ani garantie (daca nu gresesc), deci nu ar fi bai; poate ceva la roi; se mai gaseste o gaura de cules la vara + ceva la toamna...

Pentru restul nu ma pronunt...
vslsilviu

Mesajde Jean Valjean » 04 Mar 2013, 21:48

Are garantie 2 ani, dar scrie ca expira in noiembrie 2013.
Jean Valjean

Mesajde catalin_vl » 04 Mar 2013, 23:43

ca si tine Jane, eu am ramas cu vro 5kg de apifonda....
dar eu am vazut pe internet ca cineva a topito si a amestecat cu sirop...
la tine cred ca merge sa o dizolvi in putina apa la foc mic, iar dupa sa o amesteci cu sirop, nu cred ca dauneaza. pana la urma este acelasi lucru... oricum este indicat sa le dai sirop primavara pt ca au nevoie de apa :)
sanatate!!!
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde proapis13 » 05 Mar 2013, 16:10

Jean Valjean scrie:- lapte praf - 250g
- drojdie de bere inactivata - 100g
- faina de soia - undeva intre 100 si 150 g (nu am cantar electronic ca sa cantaresc exact)
- 3.5 KG zahar pudra din comert
- 1 KG miere
- startovit
- protofil

La 5kg turta trebuia sa pui max 200g protofil,daca le-ai pus mai mult le v-a crea o stare euforica
dar asta nu e problema face bine la ponta reginei; actioneaza ca si stimulent
Ca ai gresit la evaluarea proviziilor de iarna e bine,si anul asta sa faci la fel :lol:
Mucegaiul e datorat impachetarii defectuoase si daca o sa citeti la impachetarea stupilor pt iernat o sa vezi unde a gresit
Ori ii infofolesti numai sus si ii lasi la fundul gol,ori ai fund fix si lasi o aerisire lejera in podisor
Albine moarte si mucegaite,de la impachetaj ti se trage; prea multa umiditate in stup
Ramele ucegaite nu au nimic le poti refolosi,FAGURII mucegaiti se reformeaza
Apimelul il poti folosi la vara la roiuri
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Jean Valjean » 05 Mar 2013, 16:18

Multumesc pentru ajutor.
M-am gandit ca au destula aerisire prin fanta lasata in spatele supilor, dar se pare ca nu a fost de ajuns.
Apimelul cum il folosesc, ca atare sau il dizolv in apa si-l dau sirop?
Si inca ceva: pot folosi solutie de hipoclorit de sodiu pentru mucegaiul de pe peretii stupilor? Sa-i sterg cu o carpa ?
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 17:40

Jeane, o sa puta a clor. Pe langa ca nu le place, mirosul de clor e chiar...clor si e toxic.

Eu rezolv curatirea stupilor pe doua cai: mecanic -prin curatire cu dalta apicola- si prin flambare cu scula de parlit porcii. Bineinteles, fara albine in el :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 05 Mar 2013, 18:16

Deci singura varianta este sa mut albinele in cutie noua, o flambez pe cea veche, dupa care o dau urmatorului stup si asa mai departe.
Ma rog doar sa nu am mucegai pe ramele crescute anul trecut, ca ar fi o mare pierdere pentru mine sa trebuiasca sa le reformez.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 23 Mar 2013, 22:22

Bambucha scrie:Si uite asa, anul viitor in mai vei face o comparatie intre ce vei avea ca familii, si ce ai cumparat anul asta.
Abia astept poze de la tine din primavara :P

Jeane, te salut!
Demult nu am mai trecut prin revista trairile tale 8-) daca ai avut sau nu morcovi in aceasta iarna din moment ce ai apelat la turte si la tot felul de stimulenti... :lol: Sper sa fie totul bine.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 23 Mar 2013, 23:05

Salve!
Nici nu stii cat mi-a lipsit prezenta ta pe acest forum.
De fapt, mi-am dat seama cat de mult a insemnat pentru bunul mers al stupinei mele disponibilitatea ta de a-mi fi aproape cu sfaturi in momentele de cumpana. Si pentru asta n-am cuvinte sa iti multumesc.

Albinele sunt bine, astazi carau polen la greu, la o familie (cea mai dezvoltata) era asa aglomeratie la urdinis de nu-mi venea sa cred, aterizau pe scandura de zbor cate 2-3 albine cu polen/ secunda, asta pe la ora 11 cand am plecat de acasa (ca apoi sa aud in masina la stiri ca la Botosani este zapada de un metru si oameni blocati - fara sa vreau m-am gandit la Bunka).

Cand le-am vazut astazi cum carau polen am simit ca revin la viata, de parca, fara sa inteleg cum, avea loc un transfer tainic de energie de la ele catre mine.
Iarna asta am trecut de nu stiu cate ori de la agonie la extaz si invers, insa de fiecare data m-am abtinut sa nu intervin eu "providential" si sa salvez situatia.
Si bine am facut: nu am pierdut nicio regina, nu au facut diaree, doar ceva mucegai pe peretii stupilor in spatiul gol, dar care acum nu mai cred ca este foarte periculos, desi m-am cam perpelit nitel cand am constatat prezenta lui.

Acum asa astept sa se stabilizeze vremea si sa inceapa activitatea apicola, de parca as fi in sevraj!

O sa vin si cu poze, dar mai ai putintica rabdare. :lol:

P.S. Saluta-l pe junior din partea mea.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 23 Mar 2013, 23:35

Lasa periuta, eu sunt doar un amator care n-a mai trecut pe la stupi din noiembrie pana in februarie...deci inseamna ca sunt cam de prisos .
Ma bucur ca este totul ok la tine, cand am vazut cata proteina de origine vegetala le-ai bagat pe gat pe 4 martie nu mi-am putut abtine un zambet. Afara roiau albinele si tu umblai cu soia si lapte praf, mai lipsea un pic si le dadeai si proteina animala :lol:
Acum ca in padure a dat bine cornul, laminea si capreasca vei observa un consum din ce in ce mai mare de hrana, asa ca la prima ocazie bine ar fi sa te asiguri ca au suficienta pentru o dezvoltare armonioasa!

Spor maxim in tot ce faci
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 24 Mar 2013, 23:07

Bambucha scrie:Ma bucur ca este totul ok la tine, cand am vazut cata proteina de origine vegetala le-ai bagat pe gat pe 4 martie nu mi-am putut abtine un zambet. Afara roiau albinele si tu umblai cu soia si lapte praf, mai lipsea un pic si le dadeai si proteina animala

Salut.
Am citit de cateva ori ce ai scris si tot nu inteleg unde este greseala.
Din cele 5Kg de amestec, substituentii de polen reprezinta doar 0.5 Kg, adica 10%.
Din care proteina bruta reprezinta doar jumatate, adica 5% raportat la total turta (jumatate proteina vegetala din drojdie si soia, jumatate proteina animala din lapte).
Aici sa fie greseala si anume ca procentul de proteina bruta este foarte mic, comparativ cartile care recomanda intre 10% si 15%?
Sau greseala e ca le-am dat prea tarziu?
Sau poate nu trebuia sa le dau deloc?

Lamureste-ma te rog ca sa nu repet greseala.

Bambucha scrie:Acum ca in padure a dat bine cornul, laminea si capreasca

Poti sa-mi spui si ce este laminea ?

Multumesc
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 25 Mar 2013, 11:16

Eu m-am formulat gresit in ceea ce priveste numele floricelei, imi cer scuze, asa am denumit-o eu la repezeala. Numele ei botanic este Lamium Purpureum, in folclor are un nume mai colorat:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Lamium_purpureum

Referitor la procentajul de proteina 5-10 % din acele amestecuri nu pot sa zic ca e o greseala sau nu. Eu personal nu sunt fan de administrari de astfel de compozitii, mai ales cand in natura este o oferta bogata de polen, si in conditiile in care la noi in sud albina a iesit binisor dupa polen inca dinainte de 1 martie. Polenul ca si structura bio-organica nu este egalat de departe de nici un substitut iar odata cu oferta lui in natura, vad inutile administrarea turtelor proteice; acolo unde lipseste cu desavarsire (vezi clima din Canada) administrarea acelor turte sunt un compromis, bine-nteles cu acea conditie ca albinele sa-si fi efectuat zborul de curatire, altfel este foarte riscant, facand din administrarea turtei proteice mai mult rau decat bine.
Toamna tarziu, administrarea acestor amestecuri este fatala, odata prinse in ghem neexistand nici o sansa sa-si curete punga rectala (reactiile chimice duc rapid catre fermentatie) in alta parte decat pe rame. Rezulta un focar de infectie si in cazul cel mai fericit familiile ies decimate in primavara, nosema urmand a da lovitura finala in cazul unei primaveri umede si racoroase.

Sunt pareri personale de hobbyst cu fundament in practica, si in ceea ce priveste intrebarea ta, da mai bine nu era administrata. Eu administram in trecut (anii 90) turtite din miere cristalizata cu polen maruntit si pisat recoltat din stupii proprii, undeva in februarie si numai dupa un zbor bun de curatire. Atunci iernile semanau cu cele de anul trecut! Nu am observat in timp o diferenta vizibila in dezvoltarea lor din martie.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?