gica.mosu scrie:aliuta2000 scrie:Daca are mai multi si a umblat in toti e prbl poate , dar daca a intalni unul care a crezut , simtit ca are probleme , se umbla sa se vada , mai ales ca acum timpul a fost cald (in jur de 14 grade la umbra si 20 + in soare ).
Si eu am umblat in unul , pentru ca de vre-o saptamana avea un zgomot aparte , si am gasit ceva mizerie si lipsa puiet (inlocuit difragmele ca aveau pete pe ele , si in lipsa puiet , si sperita de petele de pe diafragme am scos rama din centru care era fara puiet ....si vazut matca intamplator ), dar puiet au avut garantat in acest timp ian-feb , dar acum lipsa pastura ... nici picsi stiu ca in toamna cand am strans cuibul de iernat aveau pastura pe 1 rama distribuita pe 2 fete la rama din centru cuibului
din cauza petelor am fost fortat sa schimb difragmele , scos una rama marginasa si curatat fundul detasabil care prezenta urma de mucegai intr-un colt si ceva pete .
Am gresit sau nu ?!
DUPA asa interventie si exprimare nu am multe de zis,doar ca uneori"CARTILE spun si ele cite ceva"....Teoria ca teoria numai ca PRACTICA ne omoara
SI totusi In 5 minute...restringerea cuibului la maxim pe r cu miere curate(factorul caldura ff important primavara) apoi control oua,larve,puiet capacit si
nu in ultimul rind pusa o turta proteica(lipsa pastura) neaparat pt a ne da seama daca matca mai reia ponta,deoarece sunt cazuri cind din anumite motive
aceasta nu mai oua si trb luate masuri de inlocuire(am intilnit astfel de situatii)...CU respect Gica.mosu!!!
De acord nea gica , dar .. am umblat in el pentru ca : zgomotu lera tare ciudat ... parca rodeau ceva inraite , si bazaitul intens .
altfel nu desfaceam
am cosntata urmatoarele : pe diafrangme pete ... inlkocuit deifragme , si cand am mutat toate ramele lateral vazut fundul cu mizerie si umed + coltul din spate cu usor mucegai .
Masuri luate :
inlcuit diafragmele scos ultima rama care era usor murdara catre diafragma , fata interiopara era curata , si apoi am scos rama din centru unde nu erau oua . puiet sau larve , si vazut matca intamplator , o stiam ca e doar un pic mai mare decat albinele , dar s-a nimerit .
Acum caut turta apiluk P ca sa il ajut , pentru a-si da drumul ... sau daca nu gasesc o sa cumpar o500 grame de lapte praf degresatpt consum uman chiar daca e mai scump .
Matca nu am cu ce sa o inlocui acum , pentru ca ar fi relativ bine sa am cu ce ., dar daca la sfarsit de martie nu isi da drumul nici in urma ajutorului , unificare scrie pe roiul acesta
A.D.