Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 10:11

Du-o in bucatarie, la caldura. Devine maleabila, o turtesti ca d`aia`i turta si pui in pungi.

Fa-le un bine la albine si nu le-o da la temperatura din camara!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irina » 05 Mar 2013, 10:25

Am inteles.Multumesc.Am crezut ca am pus prea mult zahar si ma gandeam sa mai adaug ceva miere.O voi lasa asa cum e , la caldura.
irina

Mesajde CATALIN » 05 Mar 2013, 16:53

eu am pus apifonda direct pe sita podisorului fara nici o folie si mi-au luat-o fara probleme asa ca si cu turtele as proceda la fel
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Turtele pt mine sunt doar ca încă o asigurare

Mesajde Alexandru.Chisinau » 07 Mar 2013, 16:45

Ioan Guist scrie:Iaca acum, ai vazut si tu ce se intampla cu o familie ce are mancare suficienta in toamna.Iarna a fost ...adevarata , cu zapada si 3 sap. de ger.Si cu toate astea ai mancare pentru inca o luna de frig.

Vă salut!
Să-mi fie cu iertare, eu rar accesez forumul. Doresc pe scurt să-mi împărtăşesc bucuria: slavă Domnului, toate familiile au ieşit vii din iarnă şi destul de puternice după părerea mea.
Le-am hrănit bine cu sirop (+ suc de ceapă) în a doua jumătate a lunii August - prima jumătate a lunii Septembrie. Le-am dat/lăsat şi culesul de miere (ca şi majoritatea albnarilor pe care îi cunosc) deoarece anul trecut a fost un an secetos, plus la aceasta am facut câteva fam. noi din familiile de care am grijă ceea ce le-a slabit şi mai mult.
Concluzia:
Trebuie de hrănit albinele din vară-toamnă cu sirop (ceea ce ia mult timp) ca să ieşi câştigător din iarnă.

Am în grijă şi familiile tatălui si verişorului meu (pe care i-am atras în apicultură) de aceea caut cele mai sigure modalităţi de întreţinere a fam. de albine ca să nu-mi triplez necazul. Doresc să zic că am mai administrat (pe 14 februarie) în sacoşe găurite şi câte o turtă de apoximativ 1kg (1 la 1 din miere de flori de câmp şi zahăr pudră) la fiecare familie, după două săptămâni am verificat fam. şi turtele parcă nici nu au fost atinse. Acum în martie consider că le vor mânca repede deoarece în martie ele mănâncă mai mult decât în toată perioada aceasta de iernare din care au ieşit.

Să ne auzim de bine!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 16:50

[quote="Mircea_63"]Du-o in bucatarie, la caldura. Devine maleabila, o turtesti ca d`aia`i turta si pui in pungi.

Am turtit-o in cele din urma....dar foarte greu :!: .Daca nu respect aceasta proportie (4 Kg zahar,1 kg miere)si pun mai multa miere, risc sa curga?
irina

Mesajde Mircea_63 » 07 Mar 2013, 17:05

La albine oricum le-o dai in punga si faci gauri in partea de deasupra, deci n-o sa curga!
Mircea_63

Mesajde stupul » 07 Mar 2013, 17:10

Nu in partea de jos ?
stupul

Mesajde Mircea_63 » 07 Mar 2013, 17:24

Din ce stiu si am facut, eu le-am pus partea desfacuta in sus. Daca sunt desfacute in partea de jos se poate intampla sa se inmoaie si sa curga.
Mircea_63

Găurile de facut în partea de jos sau deasupra

Mesajde Alexandru.Chisinau » 07 Mar 2013, 17:34

stupul scrie:Nu in partea de jos ?

Eu am facut în partea de jos (partea care o pun pe rame) dar dupa m-am gândit ca mai bine faceam prim părţi. Partea de sus a turtelor la mine o acoperă podişoarele. Cred ca modalităţi sunt diferite iar important este ca scopul să se realizeze: turta să nu curgă/cadă jos în urma încălzirii ei de către albine ci să fie mâncată de albinele din ghem.
Apropo, albinele rod totul dacă le trebuie tare, aşa-că cel mai important e să ne asigurăm că ele au înţeles ce turtă gustoasă le-am dat. :)
Ultima oară modificat de Alexandru.Chisinau pe 07 Mar 2013, 17:41, modificat de 2 ori în total.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde stupul » 07 Mar 2013, 17:35

Eu intep turta de cateva ori in partea care o pun pe rame. Mai departe se descurca ele.
stupul

Mesajde joohny » 18 Mar 2013, 08:26

Va salut.Am sa scriu cum am facut eu turte ieri.Atfel:4kg. miere semilichida de floarea soarelui,400g lapte praf pt. copii avind 10,5 la suta proteina si 21 la suta lipide,2 oua proaspete si 80 ml se protofil.Am amestecat toate aceste igrediente pina la omogenizare dupa care le-am pus in pungi de unica folosinta.Astazi urmeaza sa le dau la albine ,daca vremea va permite.Insa inainte de a le administra as vrea sa va cer parerea.Oare nu or fi prea proteice?Multumesc anticipat pt. raspunsuri.Sanatate.
joohny

Mesajde vasilefi » 19 Mar 2013, 10:46

oua?? :shock:
pai daca da caldura dupa 2-3 zile incep sa se altereze ouale.
prea proteice nu cred ca sunt dar cu ouale acelea am dubii
vasilefi

Mesajde joohny » 19 Mar 2013, 20:07

Va salut.Au fost oua luate de la gaini inainte cu o zi.Sper sa nu fie probleme.Oricum as mai vrea si alte pareri, sper sa nu fie prea tirziu pt. a le scoate din stup,binenteles daca am gresit.Sanatate.
joohny

Mesajde vladutz » 19 Mar 2013, 21:11

Salutare...nu mai dati la albine toate inventile facute in casa :lol: ...sunt turte proteice de cumparat..sau retete facute dupa o reteta incercata...nu oua si toate prostiile...saracele albine o manaca ca e cu miere altfel acolo ar intepeni :lol:
vladutz

Mesajde DaniApis » 19 Mar 2013, 21:38

joohny scrie:Va salut.Am sa scriu cum am facut eu turte ieri.Atfel:4kg. miere semilichida de floarea soarelui,400g lapte praf pt. copii avind 10,5 la suta proteina si 21 la suta lipide,2 oua proaspete si 80 ml se protofil.Am amestecat toate aceste igrediente pina la omogenizare dupa care le-am pus in pungi de unica folosinta.Astazi urmeaza sa le dau la albine ,daca vremea va permite.Insa inainte de a le administra as vrea sa va cer parerea.Oare nu or fi prea proteice?Multumesc anticipat pt. raspunsuri.Sanatate.

As avea o singura sugestie, laptele praf are prea multa grasime 21% trebuie cu cel mult 5% va recomant Pollac cu 1% grasime si 38% proteina bruta, ce e drept este pt purceii, il gasiti la farmacia veterinara. Si in legatura cu ouale eu zic ca nu este nici o problema caci si eu pun in turte oua(dar nu multe max 3, depinde si de cantitatea pe care o preparati) si nu s-a intamplat nici o nenorcire. Aceste oua mai asigura inca un surplus de proteina in turta pe langa laptele praf sau ce mai adaugati dvs in ea. Va doresc spor la treaba.
DaniApis

Mesajde talex » 19 Mar 2013, 22:36

am facut si eu ieri turte. mi-a dat reteta un apicultor. suna cam asa -

25 gk zahar pudra
25 lamai stoarse
25 oua de casa (doar galbenusul)
2 kg lapte praf degresat
2 litri de ceai (menta, coada soricelului)+ protofil
250 mililitri de rachiu de 40 de grade
talex

AnteriorUrmătorul