Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde puiutu » 10 Mar 2013, 23:10

Ieri si azi am avut 19- 20 grade.Am trecut si eu prin stupi(curatat aranjat cuib intrudus hranitoare si rame dincolo de diafragme ) Sper sa se incalzeasca vremea sa incep stimularea la hranitoare.Am luat de la CALAFAT fructoza pe care vreau sa o amestec cu protofil Este prima data cand iau asa ceva pana acum l-em dat zahar primavara. A mai folosit cineva??? Este alba aspect alb incolor as putea spune si dulce ca mierea.
Bilant
~36 prezenti in stare foarte buna ( mai putin 4 care sunt ceva mai in urma)
~13 morti la datorie
puiutu

Mesajde balu » 10 Mar 2013, 23:15

cit costa kila?
balu

Mesajde puiutu » 10 Mar 2013, 23:20

Kila de ce?
puiutu

Mesajde adrian.vintila » 10 Mar 2013, 23:32

Fructoza cred ca merge atat timp cat nu se acumuleaza in coronite sa devina hrana pt iarna urmatoare.
Cat costa kg de fructoza la faurei? Care e cantitatea minima ce poate fi comandata? E luata direct de la fabrica?
adrian.vintila

Mesajde licap » 10 Mar 2013, 23:45

Albinel scrie:
licap...nu-ti inteleg ironia si nu-i vad sensul..?? n-am schimbat nimic la mine ..asta sunt eu cu bune si rele.. :roll:
stiu destui colegi de forum ca numarul meu de telefon l-am facut public de multe ori aici si experienta ce o detin am impartasit-o pe forumul asta si nu numai ..
daca crezi ca putem face un schimb de experienta ..iti stau la dispozitie cum ii stau lui Radu_Dan..
0722824399

Imi pare rau sa te dezamagesc , dar stau foarte prost cu experienta in apicultura . Experienta multa am la mulgerea caprelor si cresterea oilor , dar nu cred ca te intereseaza ........Te mai pot invata , tot din experienta proprie , cum sa-ti irosesti viata si sanatatea intr-o cabina de camion pt niste hirtii , de culoare verde , galbena ori albastra .....
Daca te-oi suna vreodata , sper sa nu ma injuri .......
licap

Mesajde Albinel » 10 Mar 2013, 23:55

eiii.uite ca m-ar interesa Alba de Banat..mi-ar place sa vad ce poate o capra din rasa asta...
m-au sunat destui ..dar inca nu am injurat pe nimeni.. :)
chiar asa impresie am creat pe forumul asta ..?? de-i asa ..sincer imi pare rau.. :oops:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde puiutu » 10 Mar 2013, 23:59

A inceput cineva stimulatul la hranitoare sau este inca prea devreme?
Unii inca mai au turte dar altii au cam terminat.
puiutu

Mesajde conufanica » 11 Mar 2013, 09:13

Vineri si sambata am dat in rama de la marginea cuibului 250 ml sirop dulcofruct+power bee + protofil.
conufanica

Mesajde bostina constantin » 11 Mar 2013, 13:53

Sambata am inceput si eu sa fac restrangerea cuiburilor unde este cazul.
S-a anuntat temperaruri de peste 15 grade, au fost dar s-a simtit de 5 grade ;)
Am bibilit 9 din 13, cum ma invatat Mirel [sa traiesti boierule :D ], dupa care a inceput vantul mai puternic si am abandonat lucrarea.
7 familii au inceput ponta, fapt ce m-a bucurat, iar doua cred ca sunt orfane, fapt ce m-a intristat.
Am gasit familie cu o rama cu puiet capacit pe toata suprafata pe ambele parti. cand am ridicat-o, un roi de albine s-au desprins de pe ea si s-au indreptat catre masca mea, am bagat-o instantaneu la loc si am acoperit cuibul cu folia, asa ca nu stiu ce era mai incolo [nu am folosit fum].
Roii presupusi orfani, provin de la o ruda pt ca a decedat stuparul .
Eu i-am ingrijit ca si pe ceilalti, tratamente, hrana etc, nu-mi dau seama ce s-a intamplat.
La unul din ei, care e mai populat am vazut o albina inauntru cu polen.
Mai am o familie intr-un orizontal, primita tot de acolo si am sa le organizez o ,,hora'' a unirii, si sa-l deplasez in livada fratelui meu.
Si acuma intreb, fac unirea si apoi deplasarea, sau invers ?
O poza cu un roi restrans, si o ,,bruneta'' la serviciu ;)
Fişiere ataşate
DSC02961 (Medium).JPG
,,bruneta''
DSC02960 (Medium).JPG
roi restrans
bostina constantin

Mesajde macko2001 » 11 Mar 2013, 16:11

Desi a fost innorat si albinele nu prea ieseau am reusit sa ma uit la cateva familii daca au inceput ponta. Am vazut pe o rama puiet de trantor. Ce inseamna asta? Au ramas fara matca in toamna? Nu am putut verifica foarte atent, pt. ca era timpul favorabil.L-am pus turte de zahar, si cu ocazia asta am desfacut 3-4 stupi. Va rog lamuriti-ma.
macko2001

Mesajde DoruAN2 » 11 Mar 2013, 17:07

Grabit esti mai PUIUTU,ca ..... la maritat :lol:
DoruAN2

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 17:16

DoruAN2 scrie:Grabit esti mai PUIUTU,ca c...a la maritat :lol:

Salut DoruAN2! Ce mai faci? Trimite si tu un PM! Sau un nr. telefon! Eu am pierdut 6 matci, adica 6 familii. Pana acum, ca pana da "coltu' ierbii", mai dau cateva coltu'!
ignatov andrei

Mesajde licap » 11 Mar 2013, 18:31

D-nu Ignatov , ati putea sa ne spuneti si o [posibila ] cauza a mortalitatii ??
licap

Mesajde licap » 11 Mar 2013, 18:37

Albinel scrie:eiii.uite ca m-ar interesa Alba de Banat..mi-ar place sa vad ce poate o capra din rasa asta...
m-au sunat destui ..dar inca nu am injurat pe nimeni.. :)
chiar asa impresie am creat pe forumul asta ..?? de-i asa ..sincer imi pare rau.. :oops:

Eiiiii , nea Albinel , Alba de Banat e o regina intre capre . Le bate la fund pe Saanen , Murciana ori care or mai fi ele .......este adaptata bine la zona , si ¨¨ are voie ¨ sa dea si 5 l de lapte la zi si trei iezi la o fatare ....scuze pt offtopic . Nu mai fac . Promit .
licap

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 18:54

licap scrie:D-nu Ignatov , ati putea sa ne spuneti si o [posibila ] cauza a mortalitatii ??

Am incercat sa vad ceva postat, crezand ca te referi la ceva anume. Am inteles ca intrebarea ta se refera la un fenomen manifestat in mod general. Mortalitate:
a)- albina batrana din toamna;
b)- albina (familie) deranjata:
1. agitatie in stup;
2. umezeala;
3. boala etc.
1. Factori externi (pasari, soareci, latrat de caini, interventii ale apicultorului etc.
2. Aerisire insuficienta sau hrana necorespunzatoare.
3. Boala ...e boala!
De obicei, nu hrana sau zgomotele exterioare sunt principalul motiv al mortalitatii. UMEZEALA este factorul nr.1 in moartea albinelor si diminuarea puterii familiei pe timp de iarna! Daca umiditatea este mare, albina nu se poate incalzi. Ghemul de iernare are proprietatea de a mentine caldura, evitand pierderile prin radiatie. Daca albinele de pe "coaja" ghemului vietuiesc in umezeala, nu se pot incalzi. Albina este insecta poichiloterma (produce caldura). Tu poti produce caldura cand esti ud pana la piele si afara e ger?!? Nu! Asa si albina! "Tremura" cat "tremura", apoi moare. Altele vin sa ia locul celor moarte - din coaja - pentru ca apoi sa moara si ele... pana piere familia, sau vine primavara si din familia din toamna mai ramane doar o mogaldeata! E suficient, sau nu ?!?
ignatov andrei

Mesajde licap » 11 Mar 2013, 19:45

Spuneati ca ati pierdut 6 familii . Vroiam sa stiu din ce motiv au murit . Sunt sigur ca dvs nu dati cu ¨presupusul ¨ ca mine . Cu experienta pe care o aveti dvs , puteti pune un diagnostic .
licap

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR