Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde licap » 11 Mar 2013, 19:58

ignatov andrei scrie:[ Tu poti produce caldura cand esti ud pana la piele si afara e ger?!? Nu! Asa si albina! "Tremura" cat "tremura", apoi moare. Altele vin sa ia locul celor moarte - din coaja - pentru ca apoi sa moara si ele... pana piere familia, sau vine primavara si din familia din toamna mai ramane doar o mogaldeata! E suficient, sau nu ?!?

Mai mult decit suficient , cu o mica remarca - la intrebarea daca io as putea produce caldura ud fiind , si in conditii de ger . Imi amintesc de tinereta , pe multe fete [ astazi mari doamne ]le iubeam in conditiile de mai sus mentionate . Si aproape toate ma laudau ca produc caldura grozava in toate conditiile ........Acuma , stiu si io , ce sa zic .....or fi mintind cumetrele .....daca spuneti ca asa ceva nu se poate....... :D :D
licap

Mesajde ignatov andrei » 11 Mar 2013, 20:24

licap scrie:Spuneati ca ati pierdut 6 familii . Vroiam sa stiu din ce motiv au murit . Sunt sigur ca dvs nu dati cu ¨presupusul ¨ ca mine . Cu experienta pe care o aveti dvs , puteti pune un diagnostic .

Am pierdut 6 matci! Pentru mine se cheama ca am pierdut familii! Asta e, nu-i nicio problema. Totul e sa avem puterea sa-l privim in ochi pe cel din oglinda! Sa stii ca si in jurul meu - inca - se topeste zapada si mai pot sa mulg caprioara din fuga, dar noi suntem organisme cu sange cald, pecand fetele sunt reci la ..., pana la un momentdat! Matcile mor si..gata! Evit cazul batranetii, erau tinere si achizitionate de la... intelegi ca ma respect pe mine si nu spun cat de "mare crescator" se da acea persoana! Subiect incheiat (cu matcile)!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 11 Mar 2013, 23:20

Salve Andrei !! :)
te respect pentru faptul ca esti un bun cunoscator al fenomenului si iti "sorb" toate postarile..uneori as dori sa te completez cu ceva ..dar..
am sa-ti spun ca niciodata nu mi-au cazut atatea matci ca in iarna asta ..completez cu faptul ca erau toate din 2012 si erau de roire..
ca si motive..poate ..:
-zic poate pentru faptul ca mi-au pontat tare mult pana toamna tarziu ,sau (si )..
-umiditatea mare ce am avut-o datorita faptului ca am schimbat vatra de iernare ,i-am iernat mai jos decat deobicei..si alte greseli ce le-am facut la impacheatare netinand cont de faptul ca noua vatra este mai umeda .. :oops: etc
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 11 Mar 2013, 23:21

ignatov andrei scrie:
licap scrie:D-nu Ignatov , ati putea sa ne spuneti si o [posibila ] cauza a mortalitatii ??

Am incercat sa vad ceva postat, crezand ca te referi la ceva anume. Am inteles ca intrebarea ta se refera la un fenomen manifestat in mod general. Mortalitate:
a)- albina batrana din toamna;
b)- albina (familie) deranjata:
1. agitatie in stup;
2. umezeala;
3. boala etc.
1. Factori externi (pasari, soareci, latrat de caini, interventii ale apicultorului etc.
2. Aerisire insuficienta sau hrana necorespunzatoare.
3. Boala ...e boala!
De obicei, nu hrana sau zgomotele exterioare sunt principalul motiv al mortalitatii. UMEZEALA este factorul nr.1 in moartea albinelor si diminuarea puterii familiei pe timp de iarna! Daca umiditatea este mare, albina nu se poate incalzi. Ghemul de iernare are proprietatea de a mentine caldura, evitand pierderile prin radiatie. Daca albinele de pe "coaja" ghemului vietuiesc in umezeala, nu se pot incalzi. Albina este insecta poichiloterma (produce caldura). Tu poti produce caldura cand esti ud pana la piele si afara e ger?!? Nu! Asa si albina! "Tremura" cat "tremura", apoi moare. Altele vin sa ia locul celor moarte - din coaja - pentru ca apoi sa moara si ele... pana piere familia, sau vine primavara si din familia din toamna mai ramane doar o mogaldeata! E suficient, sau nu ?!?

frumoasa lectie !! :roll:
Albinel

Mesajde irina » 12 Mar 2013, 09:22

ignatov andrei scrie:[quote Eu am pierdut 6 matci, adica 6 familii. Pana acum, ca pana da "coltu' ierbii", mai dau cateva coltu'!

Si eu am pierdut 2 matci.Sper insa sa pot spune ca am pierdut doar o familie.Asta deoarece uneia dintre familii, care avea albina pe 4 intervale, i-am dat o matca din 2012.Salvarea a venit din partea unui prieten.
irina

Mesajde Albinel » 12 Mar 2013, 11:46

licap scrie:
Albinel scrie:eiii.uite ca m-ar interesa Alba de Banat..mi-ar place sa vad ce poate o capra din rasa asta...
m-au sunat destui ..dar inca nu am injurat pe nimeni.. :)
chiar asa impresie am creat pe forumul asta ..?? de-i asa ..sincer imi pare rau.. :oops:

Eiiiii , nea Albinel , Alba de Banat e o regina intre capre . Le bate la fund pe Saanen , Murciana ori care or mai fi ele .......este adaptata bine la zona , si ¨¨ are voie ¨ sa dea si 5 l de lapte la zi si trei iezi la o fatare ....scuze pt offtopic . Nu mai fac . Promit .

multumesc pentru raspuns licap..n-ar strica o "regina" din asta cu noi in pastoral.. :lol:
ne scuza moderatorii ,ca-s baieti buni :)
Albinel

Mesajde 7Rame » 12 Mar 2013, 11:49

ignatov andrei scrie:
licap scrie:D-nu Ignatov , ati putea sa ne spuneti si o [posibila ] cauza a mortalitatii ??

Am incercat sa vad ceva postat, crezand ca te referi la ceva anume. Am inteles ca intrebarea ta se refera la un fenomen manifestat in mod general. Mortalitate:
a)- albina batrana din toamna;
b)- albina (familie) deranjata:
1. agitatie in stup;
2. umezeala;
3. boala etc.
1. Factori externi (pasari, soareci, latrat de caini, interventii ale apicultorului etc.
2. Aerisire insuficienta sau hrana necorespunzatoare.
3. Boala ...e boala!
De obicei, nu hrana sau zgomotele exterioare sunt principalul motiv al mortalitatii. UMEZEALA este factorul nr.1 in moartea albinelor si diminuarea puterii familiei pe timp de iarna! Daca umiditatea este mare, albina nu se poate incalzi. Ghemul de iernare are proprietatea de a mentine caldura, evitand pierderile prin radiatie. Daca albinele de pe "coaja" ghemului vietuiesc in umezeala, nu se pot incalzi. Albina este insecta poichiloterma (produce caldura). Tu poti produce caldura cand esti ud pana la piele si afara e ger?!? Nu! Asa si albina! "Tremura" cat "tremura", apoi moare. Altele vin sa ia locul celor moarte - din coaja - pentru ca apoi sa moara si ele... pana piere familia, sau vine primavara si din familia din toamna mai ramane doar o mogaldeata! E suficient, sau nu ?!?

EXACT ASA se intampla!!! si-apoi mai vin si mucegaiurile si "boalele"...tot din umezeala
Impachetaj bun, sumar, aerisit...pe perioada inactiva. Cand vine PONTA (nu ministrul!!! :d) "impachetam", albina e activa, se misca in stup, aeriseste
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2013, 14:12

Anul trecut a fost un an foarte dificil, cu conditii mai mult decat proaste pentru cresterea matcilor! Cine a fost corect in primul rand cu EL, a oprit cresterea si livrarea. Altii...
Deci matci proaste care au clacat la reluarea pontei! Da, umezeala (mucegaiul datorat umezelii) este unul din factorii care duc la moartea matcilor!
ignatov andrei

Mesajde janese » 13 Mar 2013, 14:33

ignatov andrei scrie:Anul trecut a fost un an foarte dificil, cu conditii mai mult decat proaste pentru cresterea matcilor! Cine a fost corect in primul rand cu EL, a oprit cresterea si livrarea. Altii...
Deci matci proaste care au clacat la reluarea pontei! Da, umezeala (mucegaiul datorat umezelii) este unul din factorii care duc la moartea matcilor!

:shock: de unde si pana unde???..familii puternice au fost,oferta polen a fost....timp de zbor cat garla..........in afara de luna mai si jumate din iunie care a fost cam ploios(total 3 saptamani)nu au fost impedimente in cresterea matcilor!!!!
un procent de max 5% pierdere matci in stupina de peste 100 fam este ceva normal peste iarna!...daca ai doua familii si ai pierdut matcile la ambele...atunci nu consideri procentual ca e 100%!!!si vezi doamne,ai o problema cu stupina!!!ci doar ghinion!!!
janese

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2013, 14:49

Janese, esti un pic in afara contextului. Eram dator mai demult cu un raspuns la niste colegi. L-am plasat acum. Da, de unde mi s-au livrat matcile, asa a fost, cum am spus eu. In acea zona n-a plouat de pe 12 mai pana pe 3 otombrie. Toate culturile agricole, in afara de grau (30%), au fost compromise 100%. Cel care mi-a livrat matcile, om de incredere, nu mi-a spus de unde le-a luat! Am spus mai inainte ca "se da mare crescator", dar asta nu inseamna ca este forumist, sau are vreo legatura cu crescatorii din Romania! La cum ai postat la adresa mea, ori n-ai inteles cata apicultura cunosc, ori...!
ignatov andrei

Mesajde janese » 13 Mar 2013, 14:52

ignatov andrei scrie:Anul trecut a fost un an foarte dificil, cu conditii mai mult decat proaste pentru cresterea matcilor! Cine a fost corect in primul rand cu EL, a oprit cresterea si livrarea. Altii...

eu am luat atitudine la postarea asta,cu care nu sunt de acord ca suna a acuze si a sfaturi nefondate!...in rest multa sanatate!!!
janese

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2013, 14:54

janese scrie:

eu am luat atitudine la postarea asta,cu care nu sunt de acord ca suna a acuze si a sfaturi nefondate!...in rest multa sanatate!!!

Sa-mi spui cand e ziua ta, sa-ti fac cadou o caciulita de finet!
ignatov andrei

Mesajde pescaru » 13 Mar 2013, 15:09

Frumoasa intorsatura , si fineturi :lol: ,orcum se anima ceva , imi place .continuati va rog :)
pescaru

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2013, 22:29

Cand este seceta, cum a fost anul trecut, larvele de matca nu sunt hranite corespunzator. Cand secretia de laptisor a doicilor nu este suficienta, sistemul de crestere devine un fel de "salvare". Am observat ca - majoritatea dintre noi - atunci cand gasim o familie fara matca, si are botci de salvare, consumand (noi) acel laptisor, in unele botci este dulce. Albinele, daca nu au suficient laptisor, sau larvele sunt mai "batrane", haranesc larvele de matca cu un amestec de laptisor+miere, pentru a obtine indivizi cu caractere de matca. Acesti indivizi nu sunt viabili, chiar daca la exterior sunt matci perfecte si chiar se pot imperechea. Matcile de care pomeneam, au fost achizitionate de la "Rasarit". Normal ca astfel de matci mor peste iarna (nu neaparat ca sunt de la "Rasarit")!
ignatov andrei

Mesajde mihaistupar » 14 Mar 2013, 09:44

Revin cu o paranteză: d-le bostină c-tin, ţine bruneta sub observație,că e pe cale de dispariție.trage din ea,și notează.vei fi uimit.
mihaistupar

Mesajde bostina constantin » 14 Mar 2013, 11:29

mihaistupar scrie:Revin cu o paranteză: bostină c-tin, ţine bruneta sub observație,că e pe cale de dispariție.trage din ea,și notează.vei fi uimit.

Multumesc Mihai :)
Am stupina plina :lol:
Am glumit, dar cred ca ai dreptate,am constatat o diferenta cu plus la ele fata de cele blonde, dar voi urmarii evolutia anul acesta, mai mult am sa notez cate am si daca se comporta aproximativ la fel.
Am primit cadou un roi de la un stupar batran, dar nu stiu cati roi am facut din el, pt ca anul trecut am mers pe inmultire,am facut 10 roi din 3 familii.
Oricum mi-ai creat o stare de bucurie dar si de curiozitate, multumesc inca odata!!
ps fara d-le ;)
Numa bine :)
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR