Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde italianu » 17 Mar 2013, 14:47

albinel, am intilnit cazuri in care ,,uitind" (din cauza ca ziua are in aceea perioada numai 24h)sa-i dam rama cu puiet,matca iesita la imperecheat,s-a dus cu roi cu tot,dar asta se intimpla pina la solstitiul de vara,dupa, mai putin.

ok ,,alt stupar" am priceput,si sper sa-mi respectati opiniile pe viitor,chiar daca nu sint "conforme" cu apicultura practicata in Romania
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde cucubau » 17 Mar 2013, 17:11

Am si eu 5 micronuclee de imperechere si anul acesta as dori sa incerc si eu cresterea de regine,intrebarea mea este cum procedati dumneavoastra pentru a evita depopularea acestor cutiute.Eu am zis sa procedez in felul urmator iar daca gresesc as dori sa ma corectati,in primul rand facem popularea cu albina tanara de pe ramele cu puiet larvar si le bag pentru 24 de ore la beci(eventual cu putin sirop)pentru ca nu am posibilitatea sa le mut de pe vatra,iar a doua zi le dau cate o botca gata de eclozionare.Credeti ca as proceda bine asa?
Vezi http://www.youtube.com/watch?v=oYFWPWjhRNc Mai bine de atat nici ca se poate
........
cucubau

Mesajde mitti22 » 17 Mar 2013, 22:07

ceea ce vedem aici cu ceea ce vrei tu sunt doua lucruri diferite.tu vrei sa populezi nucleele cu albina tanara ,fara puiet, intimp ce omul din video pune puiet in nuclee ceea ce obliga doicele sa ramana in nucleu.
Un om liber este acela care poate sa spuna ''nu''.Cel ce este constrans sa faca ceva, fara a putea sa spuna ''nu,, primeste statutul de sclav.
mitti22

Mesajde clabescu.marius » 18 Mar 2013, 10:50

Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde ignatov andrei » 18 Mar 2013, 12:40

Salut italianule! Bine ai revenit! Stiu ca ti-e dor sa scrii in limba romana si sa tii legatura cu ai tai! Sa stii totusi ca exista soferi mai putin buni, care conduc numai Ferrari, dar si soferi foarte buni, care conduc numai Dacia! Am uitat tot (am si eu o varsta...), asa ca ...BINE AI REVENIT!
Referitor la popularea nucleelor, am si eu o parere:
- nu e bine sa punem ramele pentru nuclee (dupa ce au fost in familii) in lazi unde sa scuturam multa albina tanara, iar cand inceteaza zborul la urdinisul acestor lazi, sa populam nucleele?
ignatov andrei

Mesajde italianu » 18 Mar 2013, 23:48

Multumesc pentru urare!
In viitor sper sa avem o colaborare constructiva,ca de altfel cu toti ceilalti forumisti.
In apicultura se poate face totul,daca stii.
eu sint adeptul a lucrului ,,necesar" in cresterea albinelor,nu a merge in stupina si deranja albinele cu prea multe vizite.
cea ce-mi spui,nu e gresit,dar imi ia mult timp,pe care nu-l am.
am 25 mininuclee pe care sa le fac sa renteze la maxim,in acest an(au avut un cost ;) )
italianu

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 00:42

Cand populezi micronucleele, nu scuturi albina?!? Nu tot se pierde timp cu scuturatul?!? Sau ai un tip de micronuclee pe care nu-l stiu si sunt "pe langa"....???
ignatov andrei

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 00:57

vreau sa scutur si,ori le narcotizez ori le stropesc cu apa,dupacare dau albina la nuclee si le mut in alt post.
De tinut in ,,beci”,vreau sa tin numai pe prima ,,sarja”,urmatoarele ,nu!
italianu

Mesajde kamy » 19 Mar 2013, 07:25

Prima populare beneficiaza de tratamentul preluat de la securitate (beci) dupa imperecherea primei matci deja exista oleaca de puiet e stabil nu mai pleaca,poti sa-i dai botca gata de eclozinat sau daca vrei sa scurtezi timpu poti folosi matca eclozionata de vo 7 zile,dar acceptarea e muuult mai cu dichis si trebuie protejate in bigudiu,ai pierderi destul de mari dar se poate si asa.
daca hranesti nucleul cu apizeama de malai poti sa-l folosesti o vara intreaga mai ales daca lasi matca pana spre capacire,exceptie fac cele care isi pierd matca sau sant furate.
kamy

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 08:38

m erci kamy, e raspunsul pe care-l astept de vre-o 2 luni.
italianu

Mesajde kamy » 19 Mar 2013, 08:48

Si daca vrei sa limitezi pofta de duca la micronuclee ,da-le primadata serbet ca pentru ala n-au buzunare sa roiasca cu el cu tot,il consuma cu multa munca si pe masura ce sparg bolovanii de turta consuma nu acumuleaza nu umplu gusile s-o ia la sanatoasa!
kamy

Mesajde clabescu.marius » 19 Mar 2013, 12:26

kamy scrie:Prima populare beneficiaza de tratamentul preluat de la securitate (beci) dupa imperecherea primei matci deja exista oleaca de puiet e stabil nu mai pleaca,poti sa-i dai botca gata de eclozinat sau daca vrei sa scurtezi timpu poti folosi matca eclozionata de vo 7 zile,dar acceptarea e muuult mai cu dichis si trebuie protejate in bigudiu,ai pierderi destul de mari dar se poate si asa.
daca hranesti nucleul cu apizeama de malai poti sa-l folosesti o vara intreaga mai ales daca lasi matca pana spre capacire,exceptie fac cele care isi pierd matca sau sant furate.

Multumesc mult pentru raspunsurile date domnule Kamy si chiar vroiam sa va zic ca am gasit un "manual de utilizare" cu ghilimelele de rigoare pentru folosirea unui nucleu suedez de polistiren in care se preciza clar ca se populeaza cu albina tanara de pe fagurii cu puiet larvar se pune serbet ,turta sau sirop si se tine inchis 48 de ore undeva la intuneric si racoare iar dupa acest timp se aseaza pe locul stabilit,se deschide si i se da o botca.Interesant este faptul ca scria ca nu se recomanda introducerea de matca neimperecheata :)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 12:30

Interesant este faptul ca scria ca nu se recomanda introducerea de matca neimperecheata :)[/quote]
Asa este, pana o accepta, trece momentul cand matca e "in calduri"!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 12:56

în mod normal matca poate sa se împerecheze pînà la o lunà dupà eclozare,dupà devine trîntorità.asta în nuclee cu rama mare,cu micronucleele , nu stiu
italianu

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 13:01

clabescu.marius scrie:...... se tine inchis 48 de ore undeva la intuneric si racoare iar dupa acest timp se aseaza pe locul stabilit,se deschide si i se da o botca.Interesant este faptul ca scria ca nu se recomanda introducerea de matca neimperecheata :)

Si atunci... totusi, unde o "cazam" pana se imperecheaza?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 13:06

Italianu, nu reusim noi sa crestem matci "mai de calitate" decat albinele, in mod natural! Daca este "in calduri" la 5 zile de la eclozionare. in a 3-a si a 4-a zi umbla "la agatat", hai s-o lasam sa fie fericita! Sa nu-i luam "placerea"!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR