Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine foarte agresive dupa preluarea de albine...bezmetice

Mesajde paul » 17 Sep 2011, 16:43

Am avut in luna august un roi pe vreo 6 rame care s-a bezmeticit.Am luat decizia (cu foarte mare strangere de inima)sa-l scutur.Am pus in locul stupului bezmetic un alt stup care avea un roi mai slab(vreo4rame)si m-am dus vreo 50-70m cu "bezmeticul",am batut in el cu un bat(sa-si ia albinele miere in gusa) si l-am scuturat rama cu rama.Cand am revenit la vatra, am vazut oarece zarva la stupul pus in locul "intimatului",dar nu era cine stie ce.Am revenit dupa 2-3 zile,situatia era calma,si,cand am deschis...SURPRIZA:stupul se populase bine,acceptase o parte din albine(o alta parte erau intr-un stup alaturat),matca era vie ,nevatamata si ponta .In momentul in care l-am deschis si toata perioada cat am cautat matca ,albinele s-au format un roi care atacau continuu.Cu foarte mare greu(si f.f.multe intepaturi)am reusit sa vad matca si sa inchid stupul la loc ,albinele urmarind-uma peste 200-300m,prin porumb .De atunci a trecut aproape o luna si se manifesta aproape la fel.Aproape cu nici un chip nu pot umbla in stupul cu pricina.Inainte de a prelua "bezmeticele"era un roi bland,abia daca ma bazaia o albina.Va rog poate stiti vreo solutie de "imblanzire" :|
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: Albine foarte agresive dupa preluarea de albine...bezmet

Mesajde gica » 17 Sep 2011, 17:42

Da-i bataie cu batul ca s-a invatat cu ea si apoi hraneste.
gica

Mesajde paul » 17 Sep 2011, 18:26

gica scrie:Da-i bataie cu batul ca s-a invatat cu ea si apoi hraneste.

Buna seara nea Gica si toata consideratia.Multumesc frumos pt.sfat.Sunt convins ca este de efect,cel putin ca reteta de zahar invertit. :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dorindafi » 18 Sep 2011, 13:20

:mrgreen: salutare nene paul
aveam un coleg de servici care spunea ca are probleme cu o fam. de albine shi timp de 2 saptamani il lovea cam la aceeashi ora dupa care sa linishtit { stupul } ;)
dorindafi

Mesajde un OM » 18 Sep 2011, 22:11

Sincer sa fiu daca nu v-as cunoaste (pe nea Gica), sau daca nu v-as aprecia (Dorindafi) as zice dupa sfaturile pe care le-ati dat ca......multe. Dar , daca ma gandesc mai bine...ezista o explicatie.
un OM

Mesajde gica » 18 Sep 2011, 22:52

un OM scrie:Sincer sa fiu daca nu v-as cunoaste (pe nea Gica), sau daca nu v-as aprecia (Dorindafi) as zice dupa sfaturile pe care le-ati dat ca......multe. Dar , daca ma gandesc mai bine...ezista o explicatie.

un OM- ule,
Ce am scris si eu si Dorindafi are mult adevar.Pare scris in gluma dar multe lucruri serioase se zic in gluma.
Metoda e simpla si e descrisa de Pavlov referitor la reflexele conditionate.
Metoda e foarte buna si omul scapa de intepaturi.
Acum hai sa zic alta.
Anul asta a trebuit sa fac hraniri masive de completare.La 30-50% din stupi mergea totul la fix,la urmatorii 30% asteptau ca lupii la marginea tavilor,la restul (ultimii) era prapad.Imi sareau in cap cand ma apropiam de ei,probabil le enerva asteptarea.La sigur scapam de intepaturi daca le dadeam cate 10-20 de dalti in capace.Nu mi-a trecut prin cap.
gica

Mesajde paul » 19 Sep 2011, 17:48

Nene Gica si Dorindafi eu am un simt al umorului mai mult decat dezvoltat (chiar prea dezvoltat dupa parerea unora),asa ca am interpretat postarile dumneavoastra ca atare.Nene Gica,in cazul prezentat de mine nu se aplica teoria reflexului pavlovian,in cazul prezentat de dumneavoastra,...poate!Eu am batut cu batul NU IN STUPUL CARE A PRELUAT ALBINA CI IN CE-L CARE A DONAT-O!!! Chiar sa fi batut cu batul in stupul primitor,fiind pt.prima data si singura,NU CAPATAU DEPENDENTA :lol: P.S.cica nici heroina nu da dependenta din prima...tragere :roll:
paul

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 19:32

paul scrie:

Buna seara nea Gica si toata consideratia.Multumesc frumos pt.sfat.Sunt convins ca este de efect,cel putin ca reteta de zahar invertit. :lol:

Cand am citit ce ai scris aici am zi in gand:
Ete-al dracu moldovean asta le are cu gluma.
Acum sa revin,la unificarea aia era bine daca ii stimulai putin pe amandoi,le dadeai ceva bete si apoi puteai sa faci unirea cu ziarul dupa ce scoteai ramele cu puiet din bezmetic.Era mai simplu.
Tine-o minte ca ai nevoie de ea la anu. :lol: :lol: :lol:
gica

Mesajde andrei_calinescu » 19 Sep 2011, 23:50

gica scrie:
paul scrie:

Cand am citit ce ai scris aici am zi in gand:
Ete-al dracu moldovean asta le are cu gluma.
Acum sa revin,la unificarea aia era bine daca ii stimulai putin pe amandoi,le dadeai ceva bete si apoi puteai sa faci unirea cu ziarul dupa ce scoteai ramele cu puiet din bezmetic.Era mai simplu.
Tine-o minte ca ai nevoie de ea la anu. :lol: :lol: :lol:

e similar cu ce se intampla cand tapotezi o familie. Criminalele isi umplu gusile cu miere si devin mai....bune.
Ca doara nimeni nu-i dusman in jurul unei mese garnisite.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 20 Sep 2011, 13:01

Nene Gica si Andrei Calinescu !!!Sunt de acord partial cu domniile voastre .Intrebare intrebatoare: in cazul in care as aplica aceasta metoda,NU EXISTA PERICOLUL CA ALBINELE OUATOARE SA OMOARE MATCA ??? Stiu cazuri cand albinele ouatoare, chiar au fost scuturate mai departe si au intrat intr-un stup si au omorat matca! Nene Gica mata crezi ca nu mi-ar fi fost mai usor sa aplic metoda recomandata mai sus,mai ales ca am si o constitutie fizica mai" modesta "( 1,90 m si 0,11 to)si mai erau si vreo 34 c afara? :mrgreen:.Oricum am retinut metoda de lucru pt.la anul.P.S.Pentru ca sa pot aplica metoda recomandata de mata ma voi inscrie in iarna la niste cursuri la Ovidiu Lipan Tandarica :!: :mrgreen:
paul

Mesajde dorindafi » 20 Sep 2011, 13:53

:mrgreen: nene paul uite cum am facut eu la un roi de anul acesta care dupa ce a devenit familie la gasit boala ra shi sa besmeticit:
am luat stupul cu totul shi lam dus la o distantza de 15/20 m de stupina
am scuturat ramele shi le-am dat unda verde sa intre fiecare unde poate
adevarul este ca shi a doua zi mai erau albine pe sub unii stupi dar pana la urma au intrat shi nu au fost probleme

shi inca ceva-nu-i prima data cand fac asha ceva, sunt recidivist :lol:
dorindafi

Mesajde andrei_calinescu » 20 Sep 2011, 14:56

paul scrie:Nene Gica si Andrei Calinescu !!!Sunt de acord partial cu domniile voastre .Intrebare intrebatoare: in cazul in care as aplica aceasta metoda,NU EXISTA PERICOLUL CA ALBINELE OUATOARE SA OMOARE MATCA ??? Stiu cazuri cand albinele ouatoare, chiar au fost scuturate mai departe si au intrat intr-un stup si au omorat matca! Nene Gica mata crezi ca nu mi-ar fi fost mai usor sa aplic metoda recomandata mai sus,mai ales ca am si o constitutie fizica mai" modesta "( 1,90 m si 0,11 to)si mai erau si vreo 34 c afara? :mrgreen:.Oricum am retinut metoda de lucru pt.la anul.P.S.Pentru ca sa pot aplica metoda recomandata de mata ma voi inscrie in iarna la niste cursuri la Ovidiu Lipan Tandarica :!: :mrgreen:

Paul,

O metoda as spune 95 % imbatabila in a scoate o fam din stadiu de bezmeticire. Conditia e sa fie bezmeticit nu de mult timp, deci sa fie inca bine populat.
Se tapoteaza intai stupul vreo 1-2 min
Se scot toate ramele dupa ce s-au scuturat de albine.
In locul acestor rame, se introduc numai faguri artificiali.
Se lasa astfel 24 h.
Dupa se introduce o matca fecundata in cusca eventual cu albine insotitoare.
Se lasa matca astfel 10-12 ore dupa care e lasata sa fie eliberata. In paralel se ofera sirop.
Dupa aceasta perioada de 36 de ore de penurie alimentara ovarele ouatoarelor regreseaza.

Am practicat-o si anul asta cu cateva familii si a iesit bine.
Cand insa fam bezmeticite s-au depopulat, scutur fara mila.
andrei_calinescu

Mesajde Mircea77 » 20 Sep 2011, 15:31

Andrei imi permiti o intrebare: In opinia ta, care este perioada maxima in care un/o roi/familie poate fi scos/scoasa din stadiul bezmetic ?!
Sau mai bine din experienta personala.
Mircea77

Mesajde paul » 20 Sep 2011, 16:18

Sa o luam pe rand! Andrei Calinescu.Metoda expusa de tine este f.buna,numai ca eu incercand sa o aplic m-am lovit de un "mic" inconvenient :NU AM GASIT LA ACEA ORA O MATCA IMPERECHEATA.Am sunat la diversi producatori si,ba nu aveau pe moment,ba sa-mi fac o programare pt.luna septembrie,ba ...,ba ...etc,asa ca am procedat asa cum am spus si in deschiderea topicului CU FOARTE MARE STRANGERE DE INIMA LA ... ... .... .Am fost indus in eroare si de faptul ca eu asteptam ca matca din acel stup trebuia sa se imperecheze.Acum ... asta e!!! :) Dorindafi.Cu 2 mici exceptii, am procedat la fel.1-eu am batut cu batul pt.ca albinele sa-si ia miere in gusa pt. a putea fi primite mai usor in noul stup, pe cand tu nu ai facut acest lucru;2-eu am pus in locul "bezmeticului" un stup anume pe cand tu nu ai facut acest lucru.Nu consider importante aceste amanunte.Ceea ce consider important este:DE CE DUPA "PREDARE -PRIMIRE",FAM.PRIMITOARE A DEVENIT EXTREM DE AGRESIVA??? Eu cred ca au avut loc ceva lupte la stupul primitor si matca si-a adus aminte ca este de fapt...REGINA. :mrgreen: Am eu o vaga banuiala ca si-a cam abandonat rolul de mama in favoarea celui de ..."ARHISTRATEG"... si ca-i mult mai placut sa stai si sa faci planuri de lupta decat sa stai cu popoul prin celule, again en again!!!Probabil sunteti curiosi cum am ajuns la aceasta concluzie? Aseara m-am dus sa le mai administrez ceva hrana de completare.In timp ce, la celelalte familii doar aplauzele mai lipseau,cand am deschis fam.supernervoasa,au inceput sa decoleze ca M.I.G.-urile,sa se izbeasca in mine,sa-mi intre prin toate locurile pe unde puteau intra si sa ... bombardeze :evil: Asa ca mi-am luat-o original (peste 20 de intepaturi),ba am mai dus si vreo 3 albine acasa (prin haine)si nevastamea care este fff alergica la intepaturi de insecte,m-a amenintat ca ma dezbraca pe casa scarii cand mai vin de la albine :mrgreen:
paul

Mesajde andrei_calinescu » 20 Sep 2011, 16:20

Mircea77 scrie:Andrei imi permiti o intrebare: In opinia ta, care este perioada maxima in care un/o roi/familie poate fi scos/scoasa din stadiul bezmetic ?!
Sau mai bine din experienta personala.

Eu am experimentat dupa 24 h sau 36h. A fost bine si intr-un caz si in celalalt.
Deja dupa 24 h le vezi ca tremura ùai putin sau deloc aripioarele.
andrei_calinescu

Mesajde Mircea77 » 20 Sep 2011, 20:32

Multumesc pentru raspuns Andrei.
Mircea77

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR