Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 31 Iul 2012, 15:23

Stuparii de la mine din zona spun ca albinele sunt mai harnice daca le duci in pastoral si le obisnuiesti cu culesuri abundente si ca daca le tii in stationar chiar daca au cules ele sunt mai lenese si aduc mai putina miere. E corecta afirmatia sau sunt doar basme?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde augustin » 31 Iul 2012, 17:25

Nu e nici corecta, dar nu e nici basm.
Odata cu schimbarea locului, albina percepe si schimbarea mediului.
De aici=>zboruri de recunoastere, zboruri de cercetare, activitate mai intensa. Un stupar mi-a zis o chestie: cica albinele asimileaza pastoralul cu fenomenul de roire, si de aici rezulta o activitate mai intensa. Nu sunt cine stie ce cunoscator in materie de comportament al albinei intr-o situatie data (as vrea eu :P ), asa ca nu l-am contrazis. Da' tata mergea pe stationar (a maturat el tara asta in pastoral, dar asta e de spus la iarna, ca am niste amintiri...). Dcaca era anul bun, trebuia sa cumpere butoaie, si baietii se rupeau de shele. Daca era anu rau...puneau baietii untura pe burta. Albina culege tot ce poate, in nici un caz nu se lasa pe tanjala.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde perma » 11 Mar 2013, 17:56

Bine v-am regasit, dragii mei. Imi voi continua jurnalul aici, pentru ca uneori ma ajuta cand il rasfoiesc.
Iernarea: Am micsorat cuiburile pe la sfarsitul lui octombrie inceput de noiembrie la 5-6 rame si ca diafragma am pus niste bucati de polistiren extrudat. Toate ramele erau cu miere macar 75%. Pe stupii cu fund antivarooa am pus folie iar pe cei cu fundul plin, podisor de lemn. N-am micsorat niciun urdinis, n-am pus deasupra podisoarelor niciun fel de protectie. Am avut fundurile deschise cam 25%. Cand zborurile au incetat (in vreo 2 saptamani de la impachetare) am mutat stupii la vreo 50 de metri pe niste postamente, ei stand toata vara pe niste blocuri de BCA (la 15 cm de sol). M-am gandit ca daca vine zapada mare sa nu-i sufoc.
Prima oara m-am uitat la ei la sfarsit de februarie sa vad daca mai traiesc si daca au nevoie de hrana. Traiau si nu aveau nevoie. O alta vizita am facut-o acum doua zile sa vad cum se prezinta. Matca a inceput ponta si ele aduc polen. Sfauindu-ma cu stuparul din zona, am decis ca largirea cuibului s-o fac peste doua saptamani cand o sa completez pana la totalul celor 10 rame.
Ca sa-mi creasca ramele mai repede ( n-o sa folosesc sarma si foita de ceara, ci doar o fasie de ceara pe leatul superior ca in metoda Warre) sa intercalez ramele goale intre cele existente sau sa le pun in continuare?
Pare ca un stup sau doi au avut diaree, care-s efectele negative pe termen lung si e posibil ca aceasta sa provina de la mierea de mana?
perma

Mesajde irina » 12 Mar 2013, 11:16

[quote="perma"]
Sfauindu-ma cu stuparul din zona, am decis ca largirea cuibului s-o fac peste doua saptamani cand o sa completez pana la totalul celor 10 rame.

Eu stiam ca largirea cuibului se face progresiv, cu cate o rama cel mult doua, functie de puterea familiei si de cules Eu cel putin asa fac.
irina

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Mar 2013, 12:11

spor la treaba , Irina !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!! si bineinteles si albinutelor tale !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde MrBee » 12 Mar 2013, 12:31

Nu te grabi cu umplerea lazii cu rame goale.Lasa-i strinsi pina vezi ca nu mai au loc.E o perioada critica acum cu schimbari de temperatura si e bine sa nu se intinda cu puietul pe multe rame pina nu au si albina sa acopere bine ramele.Asa ca e mai bine albina multa pe rame putine decit invers.Introduci cite o rama doar atunci cind vezi ca ramele interioare sunt toate pline de puiet ( exceptind cele 2 rame laterale de acoperire ).La inceput introduci imediat dupa "laterala" iar ulterior cind dezvoltarea e exploziva poti sa spargi cuibul bagind rama goala in mijloc ( o vor construi mai repede )....
MrBee

Mesajde irina » 12 Mar 2013, 13:38

ves.lucian.zabrani scrie:spor la treaba , Irina !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!! si bineinteles si albinutelor tale !!! :P :P :P

Multumesc la fel! Sa inteleg ca procedez corect? ;)
irina

Mesajde aliuta2000 » 12 Mar 2013, 17:02

@ perma ... nu e cam mult sa umplii lazile ??? peste 2 saptamani ?? mie mi se pare cam mul dintr-o data sa le dublezi ramele , pentru ca efectivul de albine nu se va dubla in cele 2 saptamani ci abial peste 1 luna daca lucrurile sunt cum trebuie ar trebui sa ai cele 10 rame de albina dupa jumatatea lui aprilie .
Bafta multa .
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 12 Mar 2013, 18:00

Va multumesc pentru sfaturi. Si stuparul meu imi spunea ca e cam mult, dar nu stiu cand o sa pot sa fac urmatorul drum la ele, d'asta am luat decizia asta. Pe de alta parte, ramele pe care le voi introduce in cuib nu vor fi 1/1 ci 3/4 pentru ca in continuare vreau sa trec pe multietajati si warre. Voi lua in considerare sfaturile si nu le voi umple cu rame, si chiar daca mi-e peste mana o sa fac mai multe drumuri si o sa adaug ramele treptat.
Despre diaree ce spuneti?
perma

Mesajde davcosti » 19 Mar 2013, 20:50

ȘI eu stau la București și am un teren cu-o cabană în comuna Coșești-Jud.Argeș,m-am pregătit și vreau să mă numesc Stupar
începând cu culesul de Salcâm. Intru și eu în comunitatea voastră, dăcă mă primiți,mai schimbăm impresii,mai aflăm unde se
poate face Pastoral-Eu oricum sunt acum la început mă voi rezuma doar la Staționar.Dar ca sugestie puteți lua în calcul cum se
strânge lumea la un Târg Apicol-Putem pe viitor stabili o locație de comun acord în județ, de exemplu: O dată-zi,oră,locație și
atunci ne putem întâlni,schimba obiecte între noi-trocul ,etc..."Întrunirea anuală a apicultorilor din județul Argeș"!
davcosti

Mesajde aliuta2000 » 21 Mar 2013, 15:35

davcosti scrie:ȘI eu stau la București și am un teren cu-o cabană în comuna Coșești-Jud.Argeș,m-am pregătit și vreau să mă numesc Stupar
începând cu culesul de Salcâm. Intru și eu în comunitatea voastră, dăcă mă primiți,mai schimbăm impresii,mai aflăm unde se
poate face Pastoral-Eu oricum sunt acum la început mă voi rezuma doar la Staționar.Dar ca sugestie puteți lua în calcul cum se
strânge lumea la un Târg Apicol-Putem pe viitor stabili o locație de comun acord în județ, de exemplu: O dată-zi,oră,locație și
atunci ne putem întâlni,schimba obiecte între noi-trocul ,etc..."Întrunirea anuală a apicultorilor din județul Argeș"!

Bine ai venit intre noi
Cosesti-ul e un loc destul de intins ..cu mai multe sate ... poti fi mai precis in locatie ?
.... Nu mai e ce a fost odat la salcam .. e o palida amintire acum , mai ales ca acum se inghesuie foarte multe familii fara sa se mai tina cont de reglementarile legale.

Daca ar fi asa , ar fi ideal sa ne putem intalnii , si un tar apicol ar fi interesant de facut in Pitesti , fiind o zona u nde se vor aduna de prin multe parti .
A.D.
aliuta2000

Mesajde cobi » 21 Mar 2013, 21:07

perma scrie:
Despre diaree ce spuneti?

Au albinele tale?!..ca asa exista teorie garla si daca mai ai un stupar pe langa tine cu atat mai bine.

Nu dau sfaturi, dar eu nu as trece dintr-odata pe ME, ci treptat iar despre largirea cuibului, mai este pana acolo. Pe cate rame sunt cuiburile acum la familiile de albine ale tale?

Numai bine!
Ultima oară modificat de cobi pe 21 Mar 2013, 21:15, modificat 1 dată în total.
cobi

Mesajde cobi » 21 Mar 2013, 21:10

Cati argeseni suntem pe aici deja am pus de' un targ la anul :D
cobi

Mesajde davcosti » 22 Mar 2013, 21:45

Pentru "aliuta2000" Voiam să vă răspund din care sat fac parte în Coșești-Chiar din satul Coșești,
aproape de școala de lângă primărie pe "Valea lui Băj",aproape de pădure,Sunt mai nou în sat venetic...
davcosti

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 22 Mar 2013, 21:51

cobi scrie:Cati argeseni suntem pe aici deja am pus de' un targ la anul :D

Bine spus! Pe cand un targ apicol in Pitesti?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde cobi » 22 Mar 2013, 22:38

stoenescu gheorghe-gabriel scrie: Pe cand un targ apicol in Pitesti?

Nu pot spune decat ca Argesul are o comunitate destul de mare de apicultori; pacat ca la asociere sau asociatii, cu atat mai mult un targ, suntem in coada clasamentului. Miere sa fie anul asta si vom vedea la anul :D
cobi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR