Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde janese » 22 Mar 2013, 13:28

proapis13 scrie:Este ceva iesit din comun la aceasta foto sau e o activitate normala??
Ce se intimpla acolo cu alte cuvinte??
salve :D

ochiu meu zice asa...botca este crescuta orizontal...in botca este o larva de 3zile(are ochi galbeni)......da , este ciupita,deformata spre obiectivul foto...are rupta buza nitzel de fotograf sa-i poata evidentia interiorul.
janese

Mesajde bostina constantin » 22 Mar 2013, 13:38

Multumesc Andrei, am fost derutat de personalizarea intrebarii tale ;)
Atunci incerc eu un raspuns, sau cum as face eu;
as scoate o rama cu cules capacit din cuib [pt rezerva], as introduce, langa rama cu puiet alb [sau, si, oua] o rama numai cu coronita de miere,in care a mai crescut puiet[nu neagra] fara celule de trantor, dupa ce a fost strpita cu sirop sau miere diluata. Am zis ,,o rama'', pt ca in timpul in care va fii pontata, o alta rama va fii goala dupa ecluzionarea puietului.
Sanatate sa aveti :)
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 22 Mar 2013, 14:37

janese scrie:
proapis13 scrie:Este ceva iesit din comun la aceasta foto sau e o activitate normala??
Ce se intimpla acolo cu alte cuvinte??

ochiu meu zice asa...botca este crescuta orizontal...in botca este o larva de 3zile(are ochi galbeni)......da , este ciupita,deformata spre obiectivul foto...are rupta buza nitzel de fotograf sa-i poata evidentia interiorul.

Un incepator... sau un avansat...
Crescuta orizontal...?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 22 Mar 2013, 15:44, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 22 Mar 2013, 15:15

bostina constantin scrie:Multumesc Andrei, am fost derutat de personalizarea intrebarii tale ;)
Atunci incerc eu un raspuns, sau cum as face eu;
as scoate o rama cu cules capacit din cuib [pt rezerva], as introduce, langa rama cu puiet alb [sau, si, oua] o rama numai cu coronita de miere,in care a mai crescut puiet[nu neagra] fara celule de trantor, dupa ce a fost strpita cu sirop sau miere diluata. Am zis ,,o rama'', pt ca in timpul in care va fii pontata, o alta rama va fii goala dupa ecluzionarea puietului.
Sanatate sa aveti :)

Corect! Asa este. Se scot rame pline si se introduc rame goale, bune pentru ouat, stropite, asa cum ai spus, cu o singura specificare: din intrebare nu reiese ca aveam si altfel de puiet, doar capacit! Adica, nu mai exista ponta de cel putin 8 zile! Puietul care se obtine in asemnea cazuri (cu un pic de efort), ne va rasplati, deoarece este de fapt lotul care va prelua ciclul biologic in martie (adica ACUM). Ramele pline, se reintroduc in familii, inainte de a ne lua "la revedere" pana la primavara!
ignatov andrei

Mesajde janese » 22 Mar 2013, 17:13

@ignatov.....ignatoave,da ,asa cum ai citit..este curios,dar eu am intalnit si-mi mentin parea(de incepator...,,deh")
janese

Mesajde ignatov andrei » 22 Mar 2013, 19:16

janese scrie:@ignatov.....ignatoave,da ,asa cum ai citit..este curios,dar eu am intalnit si-mi mentin parea(de incepator...,,deh")

Am scris, dar apoi am sters! Dupa randurile de celule, se vede ca rama este pozitionata inclinat, cu stinghia superioara pe dreapta, cum privim! Albina a venit, tocmai pentru ca abia s-a umblat la botca! Acea botca NU ESTE orizotala! Daca ai intalnit, foarte bine, dar eu nu cred! Anomalii, da! Nu ma prea inghiti tu, chiar din prima zi, dar sa stii ca in fata mea tot incepator esti! Cu stima!
ignatov andrei

Mesajde ioanpuiu » 23 Mar 2013, 01:32

Aceeaşi botcă din alt unghi.

Versiune - Copy.PNG
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2013, 10:37

Nu-mi place ca la unele intrebari "a ramas cum am vorbit sub apa", iar autorii intrebarilor nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raspunsurile primite! Ce sa inteleaga CATALIN... ca nu stiau nici autorii raspunsurile?!?
ignatov andrei

Mesajde CATALIN » 24 Mar 2013, 10:45

recunosc ca im-mi mananc unghiile de nervi ca habar nu am ce sa mai raspund
am mai sc ca vreau sa inflorim topicul asta pt toti incepatori insa intrebarile au ajuns la mare nivel
rugamintea mea e ca sa luam fiecare lucrare luna si tema in parte si sa o studiem pana ajungem la interbarile dificile si fff dificile
ca tot ne apropiem de debut in anul 2013 debut de primavara rog a se pune intrebari despre organizare stimulare...etc si usor usor ajungem la toate
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde CATALIN » 24 Mar 2013, 10:47

ignatov andrei scrie:Nu-mi place ca la unele intrebari "a ramas cum am vorbit sub apa", iar autorii intrebarilor nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raspunsurile primite! Ce sa inteleaga CATALIN... ca nu stiau nici autorii raspunsurile?!?

ms mult maestre ai avut si ai o initiativa super in a mentine acest topic ma bucur mult ca am ajuns pana aici si ii mai astept si pe cei de au inceput cu mine joaca asta
roapis13
marian67stroe
bostina constantin
hrapaciov
ioon guist
kiloz
jenica67
peterneamt
adi hodis
stefanmadalin
dila daniel
livutzubogos
my bees
gigibecalu
iuncu
pin
paul
papageorgian
mircea63
CATALIN

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2013, 11:03

Intrebarile nu sunt dificile, nici fff dificile! Sunt chiar foarte simple! Lipseste "cunoasterea" notiunilor de baza, a principiilor biologice de baza. Nu-ti reprosa prea multe, de aceasta "boala" sufera chiar si multi apicultori "avansati"!
Hai cu intrebarile!
De multe ori auzim apicultori afirmand:
- azi am pus la "x" familii "rame la dezvoltare", iar la "x" familii, "rame la ouat"!
1. Este corect?
2. Care este forma cuibului unei familii de albine?
3. La ce ne referim cand vorbim de "dezvoltare"?
4. Cand "inceteaza" lucrarile de dezvoltare?
5. Ce intelegem prin "stimulare"?
6. Ce intelegem prin "hranire"?
Raspunsurile sa fie in ordinea intrebarilor. Punctati fiecare intrebare, nu raspundeti "amestecat", cu "subintelesuri"!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 24 Mar 2013, 11:18

ignatov andrei scrie:Nu-mi place ca la unele intrebari "a ramas cum am vorbit sub apa", iar autorii intrebarilor nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raspunsurile primite! Ce sa inteleaga CATALIN... ca nu stiau nici autorii raspunsurile?!?

Pai tocmai aici e shpilul :!:
Intrebarile cu foto sunt pt toti,raspunsurile cunt la 2 capete,depinde si din ce unghi vezi foto si de cat de format ai ochiul si de cat de pregatit esti
Cel mai bun raspuns l-a dat Janesse cu mentiunea ca botca NU este crescuta in lateral ci aproape de speteaza de jos a ramei
Botca este rupta inspre exterior deoarece autorul pozei a urmarit sa iasa ceva artistic,nu cred ca este apicultor
A incercat sa surprinda 3 aspecte acolo; creatia - larva in laptisor,nasterea - eclozionarea unei albine si albina adulta
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CATALIN » 24 Mar 2013, 11:33

rama de dezvoltare e fagurele artificial
iar rama la ouat e fagurele crescut cu care spargem cuibul
forma cuibului nu inteleg intrebarea
3-4 nus ce sa raspund
stimularea se face printr-un sirop mai slab pt a fenta matca ca e cules sa depuna mai mult
iar hranirea cu mancare si proteine mai multe (un sirop mai gras) numi vin cuvintele am raspuns cu ce mia venit pe moment am impresia ca si la 3 si 4 as sti dar iar la fel nus sigur e ceva ce as vrea sa aflu sigur
CATALIN

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2013, 11:35

Salut proapis 13! Nu m-am referit la intrebari "cu" sau "fara" foto, ci la faptul ca nu se posteaza parerea finala a autorului intrebarii. Am afirmat acestea, pentru ca noi, cei ce adresam intrebarile, sa dam un exemplu prin "disciplina" si "corectitudinea" ce ne caracterizeaza! Cu stima!
CATALINE, pune "osul si neuronu la treaba"! Ce inseamna "nu sunt sigur, dar astept..." Eu ASTEPT raspunsuri! Scrise "frumos", cu 1., 2...etc. ordonat, ca albinele!
ignatov andrei

Mesajde gigibecalul » 24 Mar 2013, 12:29

ignatov andrei scrie:De multe ori auzim apicultori afirmand:
- azi am pus la "x" familii "rame la dezvoltare", iar la "x" familii, "rame la ouat"!
1. Este corect?
Raspunsurile sa fie in ordinea intrebarilor. Punctati fiecare intrebare, nu raspundeti "amestecat", cu "subintelesuri"!

1. Da
2. Rame cu miere si pastura pe margini, rame cu oua, larve si puiet in mijloc
3. Dezvoltarea poate fi definita ca o suma de actiuni care au loc in familia de albine, unele dintre ele fiind lucrari facute de stupar, actiuni cu ajutorul carora este posibila sporirea numarului de albine si implicit a puterii familiei de albine
4. Lucrarile de dezvoltare sa incheie atunci cand familia de albine este dezvoltata complet, adica ocupa toate intervalele unui stup complet, avand rezerve corespunzatoare de hrana, precum si albine in toate stadiile de dezvoltare si fiind capabila de un cules bogat (de obicei in apropierea culesurilor principale)
5. Prin stimulare se intelege hranirea familiei de albine, cu scopul de a stimula ponta matcii, si de a "ascunde" lipsa culesului in natura
6. Hranirea este acea actiune a stuparului, prin care se stimuleaza (am explicat mai sus) sau se completeaza (de cele mai multe ori pentru iernat) rezervele de hrana ale familiei de albine

...doar atat ma duce capul...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2013, 13:28

De multe ori auzim apicultori afirmand:
1. Este corect?

Raspunsuri:
1. NU! In ambele cazuri este vorba de "dezvoltare"!
2. Sub forma de "caciula"! Ghemul de iernare sau puietul din sezonul activ sunt acoperiti de "caciula" de stransura (nu m-am referit numai la stupii sistematici).
3. Toate activitatile care urmaresc cresterea sau diminuarea suprafetei de puiet, cresterea sau diminuarea spatiului.
4. O perioada scurta pe timpul iernarii!
5. Administrarea de hrana, in cantitati mici, care sa duca la impresia unui cules, in vederea atingerii scopului propus (o suprafata mai mare de puiet sau mai multi faguri claditi).
6. Administrarea de hrana, in cantitati mari, care sa duca la cresterea cantitativa a rezervelor de hrana.
Explicatii suplimentare.... studiul personal!
Nu m-am priceput sa pun note sau calificative!
Ma bucur si va multumesc pentru interesul acordat!
Un an apicol deosebit de bun! Ne reantalnim la finalul sezonului!
La revedere!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR