Albinel scrie:fii mai direct te rog..??
sunt foarte multi "stupari" care considera schilodirea matcilor o varianta de lupta impotriva roirii..![]()
am fost chemat sa le ridic roii din fata stupilor si m-am crucit sa vad matca cu aripa taiata.. chiar in scopul de a nu roi...
giovanni scrie:Albinel scrie:fii mai direct te rog..??
sunt foarte multi "stupari" care considera schilodirea matcilor o varianta de lupta impotriva roirii..![]()
am fost chemat sa le ridic roii din fata stupilor si m-am crucit sa vad matca cu aripa taiata.. chiar in scopul de a nu roi...
Sa nu te mai crucesti ,asa se face cand se lucreaza industrial
Albinel scrie:-nu neg asta ..dar as trece modul asta de practica la rubrica .."asa NU".. !!
- nu vad normal sa schilodesti sute de matci ,doar pentru faptul de a nu pierde roii..
-taierea aripii sau a piciorusului ,reprezinta o metoda de a obtine matci de schimbare linistita si nu de a stopa plecarea roilor..
ignatov andrei scrie: daca matca are un defect, referitor la posibilitatea efectuarii zborului, acea familie NU INTRA in friguri!
Mesajde Gabysgg » 55 minute în urmă
Albinel scrie:-nu neg asta ..dar as trece modul asta de practica la rubrica .."asa NU".. !!
- nu vad normal sa schilodesti sute de matci ,doar pentru faptul de a nu pierde roii..
-taierea aripii sau a piciorusului ,reprezinta o metoda de a obtine matci de schimbare linistita si nu de a stopa plecarea roilor..
Dar este o metoda de a nu pierde regine selectionate sau imperechiate artificial ( vezi filmuletele de la nemti cu imperecherile controlate la introducere in familii le taiau cate o aripa) desi in contradictie o matca care roieste nu este tocmai de dorit indiferent de ce scrie pe certificatul ei de provenienta
horia_ch scrie:ignatov andrei scrie: daca matca are un defect, referitor la posibilitatea efectuarii zborului, acea familie NU INTRA in friguri!
Ai naibii apicultorii ăştia! Au început să ne mintă încă de acum mai bine de un secol:![]()
A.J. Cook - Manual of the apiary - 1902, pag. 288-289
C.C. Miller - Fifty years among the bees - 1911, pag.165;
E.W. Atkins şi K. Hawkins - How to succeed with bees -1924, pag.46
A.I. Root şi E.R. Root - The ABC and XYZ of bee-culture - 1935, pag.547
Şi mai sunt. Da´ ăştia toţi sunt americani. Poate că la ruşi nu mai intră în friguri după tăierea aripii mătcii. Numa că Andrei zicea pe undeva că el nu mai are de învăţat nik legat de albine. Io-te că la americani e altfel!
giovanni scrie: Va puteti considra provacati la acest subiect, nu va suparati ca fac aceasta provocare dar imi tot apar afirmatii de genul , lasa i bre nea giovanni ca te injura si critica ca nu stii nimic, asa ca va rog nu va suparati , incercati si dezvoltati , cred ca este si mai interesant asa, cred eu.
giovanni scrie:Niciodata nu se se taie din picioarele matcilor ,oricare ar fii el acel picior ,aripa este altceva si se taie chiar obligatoriu in anumite cazuri.
Pentru schimbare,urgentarea schimbarii, se face altceva , nu se lasa schioapa s au fara aripa, le poti taia pe amandoua si tot nu o schimba daca nu este timpul ei de schimbare si chiar fara un picior ponteaza inca doi ani, dar sa o schimbe sigur se face ceva dar cu totul altceva !
Va puteti considra provacati la acest subiect, nu va suparati ca fac aceasta provocare dar imi tot apar afirmatii de genul , lasa i bre nea giovanni ca te injura si critica ca nu stii nimic, asa ca va rog nu va suparati , incercati si dezvoltati , cred ca este si mai interesant asa, cred eu.
Mircea_63 scrie:giovanni scrie: Va puteti considra provacati la acest subiect, nu va suparati ca fac aceasta provocare dar imi tot apar afirmatii de genul , lasa i bre nea giovanni ca te injura si critica ca nu stii nimic, asa ca va rog nu va suparati , incercati si dezvoltati , cred ca este si mai interesant asa, cred eu.
Vrei sa ne spui? Spune-ne! Ce rost are sa umblii cu cimilituri si ghicitori, dand impresia ca de fapt nici tu nu stii ci doar vrei sa faci pe interesantul si enigmaticul?
Urmareste postarile lui Jenica67! Tot respectul pentru acest om si cred ca nu vei gasi pe intreg forumul pe cineva sa zicea un cuvant de nemultumire la adresa lui. Raspunde clar, cu explicatii, cauze, efect, logic si inginereste.
!
Mircea_63 scrie:Prefer raspunsuri ingineresti ale colegului Jenica67 decat enigmistica pompoasa si raspunsurile in doi peri ale altora.
L-am dat ca exemplu pentru modul deschis si clar de a raspunde!
La fel, si la tine m-ar fi bucurat un raspuns clar in locul unuia insinuant, care nu-ti face cinste!
Mircea_63 scrie:Prefer raspunsuri ingineresti ale colegului Jenica67 decat enigmistica pompoasa si raspunsurile in doi peri ale altora.
L-am dat ca exemplu pentru modul deschis si clar de a raspunde!
La fel, si la tine m-ar fi bucurat un raspuns clar in locul unuia insinuant, care nu-ti face cinste!
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori