talex scrie:@luci
va referiti la salcam? mai repede cu 3 zile decat in 2012? nu prea cred. in zona mea (galati) salcamul a inflorit anul trecut pe 29-30 aprilie. in mod firesc infloreste pe 8-9-10 mai. cum se arata vremea acum nu cred ca va inflori mai repede.
In 2012 salcamul la noi la Vrancea a inflorit cu cca 7-9 zile inainte de termen, eu stiu ca am dus stupii undeva pe 28 aprilie, si de regula infloreste 6-7-8 mai.
Fiind din zona am vazut inflorirea timpurie, si ne-am gandit ca ar putea fi fals. Am venit, ne-am uitat la el, si am plecat la 2...
Imi amintesc perfect ca noi, ne gandeam s-o taiem la salcam 2, vazand evolutia la cantar (si chiar daca mai era floare) iar cei de la HD, AB, CJ, veneau sa prinda inceputul de cules...Atata drum degeaba! Insa, evolutia vremii martie/inceput de aprilie net diferita de ce e acum, cald samd. (dupa gerul ala de cosmar si zapada aceea de februarie)
Apoi la salcam 2, am prins 3-4 zile bunicele de cules, apoi...cod portocaliu de precipitatii!! Iar imi amintesc mainile inghetate pe capace si stresul pe care l-am luat cu viitura ce mi-a ajuns la urdinise.
Salcam 3 nu am mai facut, neputand scoate stupii de la 2, intrucat nu mai aveam acces cu camioneta. Si ploua, Doamne fereste!
In total am vandut 700kg salcam de la 50 de unitati.
anul asta om' vedea, iarasi, insa personal sunt lamurit cum sta treaba de obicei cu salcamul. Si in ceea ce priveste floarea si vremea, si in ceea ce priveste efectivul.