Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 12:41

[quote="jenica67
"taierea aripii, duce la schimbarea linistita, sau nu duce.[/quote]

duce jenica ..!! coroborata fiind cu alti factori..cum ar fi : capacitatea ei de a ponta ,momentul propice,rasa ,varsta ,mediul intern..si multi alti factori ce concura la stimularea schimbarii .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde giovanni » 26 Mar 2013, 12:56

Bine Mircea ,dar o saptama -doua pot sa stea sa poata citii mai multi ,este doar o parere, nu i obligatoriu sa tineti cont de ea.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 26 Mar 2013, 12:58

Albinel scrie:[quote="jenica67
"taierea aripii, duce la schimbarea linistita, sau nu duce.

duce jenica ..!! coroborata fiind cu alti factori..cum ar fi : capacitatea ei de a ponta ,momentul propice,rasa ,varsta ,mediul intern..si multi alti factori ce concura la stimularea schimbarii .. ;)[/quote]

Eu pesonal nu tai ptr u schimbare , cand este momentul stiu ele, trebuie sa fie si o oarecare disteritate se poate cebalui mai rau saraca.
giovanni

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 12:59

1.faci un buzunar cu plasa de ochiuri de 3x3 mm ,buzunar cu trei rame ... deci cutia cu doua compartimente...diafragma de 4mm groasa, etansa pe peretii cutiei...fereastra de 150x150mm cu plasa pe ambele fetze ale diafragmei.in acest buzunar pui 2 rame cu puiet capacit copt,una de miere si matca...in compartimentul de 7 rame pui tot puietul alb ,larve si oua..tii matca sechestrata in compartimentul asta cinci zile si-ti apar botci in compartimentul de sapte rame ...dupa cinci zile scoti diafragma si dai drumu matcii in toata cutia.

2. tii matca sechestrata doua zile in cusca titov...apoi doua zile ii dai drumu pe rame...si asa alternezi pana iti apar botci
Ultima oară modificat de janese pe 26 Mar 2013, 13:05, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde giovanni » 26 Mar 2013, 13:04

LANSEZ invitatia de a dezbate acest subiect, metoda, si lui Cristi x, daca tot suntem buni de cearta sa facem si ceva constructiv.
giovanni

Mesajde giovanni » 26 Mar 2013, 13:12

janese scrie:1.faci un buzunar cu plasa de ochiuri de 3x3 mm ,buzunar cu trei rame ... deci cutia cu doua compartimente...diafragma de 4mm etansa...fereastra de 150x150mm cu plasa pe ambele fetze ale diafragmei.in acest buzunar pui 2 rame cu puiet capacit copt,una de miere si matca...in compartimentul de 7 rame pui tot puietul alb ,larve si oua..tii matca sechestrata in compartimentul asta cinci zile si-ti apar botci in compartimentul de sapte rame ...dupa cinci zile scoti diafragma si dai drumu matcii in toata cutia.

2. tii matca sechestrata doua zile in cusca titov...apoi doua zile ii dai drumu pe rame...si asa alternezi pana iti apar botci

RESPECTELE noastre,mai ales ale mele,
este f buna metoda , dar personal folosesc o metoda foarte simpla ,din cele mai simple care se pot aplica , cu ocazia unui control sumar in familia respectiva, deci ceva foate simplu sa nu ia timp mult si manopera, dumneata o sa ti- o spun pe privat inainte de a o posta in cateva cuvinte aici , cateva cuvinte doar si este inteleasa!
giovanni

Mesajde tudor60v » 26 Mar 2013, 13:21

Cu scuzele de rigoare am sa incerc sa va dau eu un raspuns cat de cat complet si pe intelesul tuturor.Taierea aripi se face in doua feluri,pentru tinerea reginei in stup si a o pastra cat mai mult timp pt a face cu ea material de reproducere se scurteaza din aripa circa o patrime sau maxim o treime pt anu fi afectata regina (atentie la taiere, de obicei cind pui forfecute nevestei de unghii regina tinde sa isi perie aripa cu piciorusul si i le tai pe amandoua)in felul acesta nu o pierzi si este la dispozitia ta pana te hotarasti sa faci altceva cu ea,pt o schimbare linistita regina se schilodeste, adica i se taie jumatate sau chiar mai mult din aripa ,daca totusi nu vrea sa oschimbe ii mai tai si un piciorus sau chir doua si tot asa pina o schimba (adica schimbare linistita).Cred ca acum este pe intelesul tuturor,eu asa procedez.Sanatate multa.
tudor60v

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 13:29

ma giovani ma, eu nu am timp de pingponguri azi ca nu-s in toane bune!! zi mai bine aici pe public ..vezi ca si gicanu o baga paia cu...si mai sunt neste secrete!!! si le-a tzinut si a plecat cu ele!!!
la ce i-a folosit secretele???asa si cu tine!!!
ps..am vazut filmul tau ala cu mer...si cu limba de fagure crescut...si am facut ochii mari...am zis...uite-l pasta ca a trecut pe mer!...apoi am vazut decat doi mer-i...din care unu gemea de albina....si indemnai ca numai cel ce are sau cand va avea stupi populati ca ai tai,atunci sa vorbeasca! :P baiul e ca in stupina din film nu am vazut decat o familie tare,cu activitte intensa la urdinis...celelalte din jurul mer-ilor cam dormitau!!
ps...forumistilor!...ce ziceti?..l-am agatzat pe giovano, italianu asta????
janese

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 13:35

tudor60v scrie:Cu scuzele de rigoare am sa incerc sa va dau eu un raspuns cat de cat complet si pe intelesul tuturor.Taierea aripi se face in doua feluri,pentru tinerea reginei in stup si a o pastra cat mai mult timp pt a face cu ea material de reproducere se scurteaza din aripa circa o patrime sau maxim o treime pt anu fi afectata regina (atentie la taiere, de obicei cind pui forfecute nevestei de unghii regina tinde sa isi perie aripa cu piciorusul si i le tai pe amandoua)in felul acesta nu o pierzi si este la dispozitia ta pana te hotarasti sa faci altceva cu ea,pt o schimbare linistita regina se schilodeste, adica i se taie jumatate sau chiar mai mult din aripa ,daca totusi nu vrea sa oschimbe ii mai tai si un piciorus sau chir doua si tot asa pina o schimba (adica schimbare linistita).Cred ca acum este pe intelesul tuturor,eu asa procedez.Sanatate multa.

am taiat si eu la matca...si am tot taiat..si am tot taiat pana a disparut matca!
nu e regula dar familia inclina spre schimbare linistita doar daca-i smulgi aripa!nu prin taierea,scurtarea aripii cu foarfeca
janese

Mesajde Badea. claudian » 26 Mar 2013, 13:42

Gata eu am inteles !!....maine decapitez toate reginele !! :x : ... bravos monser!! :lol:
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 26 Mar 2013, 13:54

Nea tudorica zise domn jenica ca ar fi bine sa fie trei categori de apicultori si anume :una cu idei, una cu cunostinte despre albine si alta cu logica mata unde crezi ca teai incadra !!?? :lol: :lol:
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 26 Mar 2013, 13:57

janese scrie:
tudor60v scrie:Cu scuzele de rigoare am sa incerc sa va dau eu un raspuns cat de cat complet si pe intelesul tuturor.Taierea aripi se face in doua feluri,pentru tinerea reginei in stup si a o pastra cat mai mult timp pt a face cu ea material de reproducere se scurteaza din aripa circa o patrime sau maxim o treime pt anu fi afectata regina (atentie la taiere, de obicei cind pui forfecute nevestei de unghii regina tinde sa isi perie aripa cu piciorusul si i le tai pe amandoua)in felul acesta nu o pierzi si este la dispozitia ta pana te hotarasti sa faci altceva cu ea,pt o schimbare linistita regina se schilodeste, adica i se taie jumatate sau chiar mai mult din aripa ,daca totusi nu vrea sa oschimbe ii mai tai si un piciorus sau chir doua si tot asa pina o schimba (adica schimbare linistita).Cred ca acum este pe intelesul tuturor,eu asa procedez.Sanatate multa.

am taiat si eu la matca...si am tot taiat..si am tot taiat pana a disparut matca!
nu e regula dar familia inclina spre schimbare linistita doar daca-i smulgi aripa!nu prin taierea,scurtarea aripii cu foarfeca

Nea Jane !!....bre mata cred ca ai duso la macelar si a tot scurtat din ea pana nu a mai ramas nimic!!! :lol: :lol: ... mai bine o duceai la frizer !!!1
Badea. claudian

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 14:03

la Matache Macelaru' .. :lol: :lol: :lol: ca tot fac astia discutii cu desfiintarea pietei..
Albinel

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 14:10

ma badie...am zis ca metoda nu functioneaza!!!am taiat la mai multe matci...ba o aripa,ba un picior,ba o antena, ba chiceru din fata,ba pala din spate...ba pe amandoua,ba pe dreptul,ba pe stangul...concluzia..cu cat taiai mai abitir cu atat ramaneai cu el orfan!!!si ziceam...fi-mi-ar capu al dracu ca ma manca-n c*r!!!
janese

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 14:17

janese..ne mai delectam si noi un pic glumind..asta in ciuda vremii de afara ..sper ca nu-i cu suparare si nici cu intentii de genul asta din partea noastra.. ;)
cand ma uit ce-i afara ,parca-mi trece cheful de toate..si tot iau in calcul varianta unei fierturi cu iz de piper.. :)
sa fie de bine oare..?? asta inseama ca diseara iarasi am sa postez mult..sper sa nu fie si prost.. ;) :)
Albinel

Mesajde Badea. claudian » 26 Mar 2013, 14:18

Hai domn jenica nu zici nimic !!?? .... ia uite ce raspuns ideologic pe intelesul tuturor cred ca este un raspuns ingineresc !!! :lol: :lol: ,constructiv si de aplicat in ori ce stupina !!...nu credti !!????..... e acum sa vada toata lumea cat de scumpa este informatia de calitate >
Badea. claudian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR